Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - CNAB incepe lucrarile de explorare a apei geotermale din zona Otopeni - Aeroport
CNAB incepe lucrarile de explorare a apei geotermale din zona Otopeni - Aeroport
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 23 Iul 2020 09:17
In urma obtinerii a ”Licentei de concesiune pentru explorarea apei geotermale din perimetrul Otopeni - Aeroport, jud. Ilfov”, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti va demara executia lucrarilor aferente programului de explorare a apei geotermale din cele doua foraje de adancime aflate in perimetrul aeroportuar ce se pot utiliza in sistem de alimentare si de injectie.
Prin punerea in exploatare a forajului de apa geotermala, actuala centrala termica 1 a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti va fi inlocuita cu o centrala geotermala ce va asigura incalzirea, intr-o prima etapa, a zonei tehnice aeroportuare.
Lucrarile de explorare care se vor executa in cadrul Programului de explorare a apei geotermale vizeaza: (1) lucrari de reabilitare a celor 2 foraje; (2) montarea conductei de reinjectie intre cele 2 foraje si testarea hidrodinamica a acestora; (3) exploatarea experimentala a celor doua foraje cu monitorizare zilnica (minim 3 luni); (4) recoltarea probelor si efectuarea analizelor apei geotermale; (5) lucrari de ecologizare si protectia mediului. Programul de explorare a apei geotermale se va derula pe o durata de 3 ani, valoarea acestuia cifrandu-se la 3.765.301 lei.
Prin utilizarea energiei geotermale si implicit prin inlocuirea combustibililor fosili, CNAB contribuie la protejarea mediului inconjurator; in plus folosirea simultana a forajului de injectie a apei geotermale in rezervorul geotermal conduce la definirea acesteia ca sursa regenerabila.
Reamintim ca in partea de nord a Municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov exista 24 de sonde asociate rezervorului geotermal Otopeni - Bucuresti Nord (aflat pe un interval de adancime cuprins intre 1.800 si 3.200 m, cu o suprafata determinata pana in prezent de 300 km patrati, iar gradientul geotermal avand o valoare cuprinsa intre 2,8 - 3,4° Celsius/100m). Dintre acestea, 18 sonde sunt productive, fiind posibila utilizarea acestora pentru productia sau reinjectia apei geotermale. Temperaturile obtinute prin aceste foraje se incadreaza intre 58 si 84 de grade Celsius, iar debitele intre 22 si 35 l/s. In perimetrul orasului Otopeni, apa geotermala extrasa poate atinge temperatura de 60 - 65° Celsius.
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
quadratum
siniat
viarom
rigips
theda mar
leviatan
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ness project
strabag nivel 1
noark
concelex
MAKITA
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander