MMAP: Pactul Ecologic European arata modul in care obtinem neutralitatea climatica |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 14 Iul 2020 13:16 |
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a reprezentat Romania in cadrul Reuniunii Informale a Ministrilor Mediului din statele membre ale Uniunii Europene. La sesiunea de astazi, care a fost prezidata de ministrul german al mediului, Svenja Schulze, a participat reprezentantul Comisiei Europene - Vicepresedintele Executiv Frans Timmermans si ministrii mediului din Statele Membre.
Demnitarul roman a sustinut o interventie pe tema politicii UE in domeniul climei.
”De la transmiterea contributiei UE la Acordul de la Paris, Uniunea Europeana si Statele sale Membre au facut pasi importanti in accelerarea actiunii climatice - avem un cadru legislativ robust, cu tinte ambitioase si un sistem de guvernanta care va asigura implementarea acestora. Consideram ca avem deja o buna baza de plecare in ilustrarea si explicarea modului in care UE si Statele Membre contribuie de o maniera ambitioasa la atingerea obiectivelor din Acordul de la Paris. In plus, Pactul Ecologic European ofera o imagine a modului in care UE va aborda tranzitia la neutralitatea climatica”, a declarat ministrul Costel Alexe.
Referitor la cadrul financiar multianual si planul de redresare economica, ministrul Mediului din Romania a subliniat ca acestea vor juca un rol important in accelerarea investitiilor ecologice. Acestea trebuie sa contribuie la o tranzitie justa si echitabila din punct de vedere social.
In discursul sau, ministrul a subliniat faptul ca ”este nevoie de actiuni ambitioase in acest domeniu. Totusi, orice decizie care vizeaza intreg spectrul economic trebuie sa fie bazata pe date actualizate la contextul actual. In acest sens, asteptam cu interes studiul de impact elaborat de Comisie, precum si confirmarea Consiliului European”.
In ceea ce priveste contextul international, ministrul Costel Alexe a mentionat ca prioritatea UE trebuie sa ramana asigurarea implementarii Acordului de la Paris: ”UE este si trebuie sa ramana un lider, dar fara un efort global real, obiectivele Acordului nu vor putea fi atinse - eforturile unora vor fi anulate de lipsa de actiune a altora. Trebuie sa continuam dialogul cu toti partenerii, inclusiv cu tarile in curs de dezvoltare, pentru a-i incuraja sa integreze actiunile climatice in propriile programe de redresare economica si inverzire a bugetelor lor nationale”.
Reuniunea Informala de Mediu s-a desfasurat in perioada 13-14 iulie, fiind organizata de actuala Presedintie Germana la Consiliul UE.
|