Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROGBC: Peste 200 de cladiri din Romania detin certificari verzi
ROGBC: Peste 200 de cladiri din Romania detin certificari verzi
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 31 Iul 2018 07:50
Conform unor studii ale Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) aproape jumatate din suprafata spatiilor de birouri construita in ultimul an detine certificari verzi, iar majoritatea cladirilor de birouri din Cluj-Napoca si Timisoara construite in ultimii doi ani sunt certificate precum cladiri verzi. Potrivit RoGBC, aplicarea unor masuri de reducere a taxelor in viitor in alte orase, cum este, de exemplu, municipiul Iasi, va duce la un numar tot mai mare, estimat la 60-70% in 2020. In prezent peste 200 de cladiri din Romania sunt certificate precum cladiri verzi. In ultimii doi ani a crescut foarte mult si numarul de cladiri rezidentiale, certificate prin sistemul "Green Homes", dezvoltat de RoGBC. Numarul caselor unifamiliale sau apartamentelor in blocuri de locuinte certificate sau in curs de certificare "Green Homes" a depasit, recent, 6.000 de unitati. RoGBC este o asociatie non-profit, apolitica, formata din companii si organizatii, cu misiunea de a sprijini tranzitia industriei de constructii catre performanta bazata pe principii de sustenabilitate. In 2018, organizatia aniverseaza un deceniu de activitate in Romania.
Interviu cu Dorin Beu, presedintele RoGBC.
Dorin Beu a fost presedintele Filialei Transilvania a RoGBC din 2009 si a fost implicat in dezvoltarea ghidului pentru administratia locala din Cluj-Napoca referitor la reducerea de taxe pentru cladirile verzi. El este trainer al cursul RoGBC referitor la Designul sistemelor de iluminat & Cladiri inteligente atat in Romania, cat si in Croatia, Estonia si Letonia si este implicat in proiectul de realizare a unei cladiri verzi cu scop educational la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (Living Building Laboratory). Dorin Beu are un doctorat in iluminat si este conferentiar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, directorul Laboratorului de Ingineria Iluminatului. 
 
- Cum este inteles si implementat conceptul de "constructii verzi" in Romania?
- In anul 2008, cand s-a creat organizatia noastra, conceptul de cladire verde era cu totul nou, fiind pionieri nu doar in Romania, ci chiar in Europa, ai promovarii sustenabilitatii fata de mediu in sectorul constructiilor. RoGBC a fost al treilea Consiliu al Cladirilor Verzi din Europa si un punct de referinta pentru noile consilii din Europa Centrala si de Est. Conceptul a fost lansat in SUA si bazele implementarii lui in Romania au fost puse de catre presedintele fondator al RoGBC, Steven Borncamp. Pe parcursul acestor 10 ani de activitate, cladirile verzi au devenit realitate. La ora actuala avem un sistem propriu de certificare a proiectelor rezidentiale, intitulat "Green Homes", dezvoltat de RoGBC, in timp ce majoritatea cladirilor de birouri care se construiesc in prezent sunt certificate cu standarde internationale precum LEED si BREEAM, unele atingand deja cel mai inalt nivel de performanta verde - LEED Platinum si BREEAM Outstanding. Mai mult de atat, pentru a sprijini formarea specialistilor in acest sector, RoGBC a dezvoltat Programul de Certificare si Training - Green Building Professional, care este preluat de multe tari din Europa. Daca luam in calcul numarul cladirilor verzi, nivelul de sustenabilitate al acestora, precum si programele initiate de RoGBC in vederea sustinerii sectorului, Romania este cu siguranta un lider regional.
 
- Care au fost cele mai mari realizari in cei zece ani de activitate la nivel national?
- Cea mai importanta realizare pentru noi este formarea unei comunitati de oameni pasionati de sustenabilitatea fata de mediu care sprijina acest domeniu al cladirilor verzi. Steven Borncamp a fost timp de multi ani inima acestei comunitati pe care a reusit sa o mentina activa chiar si de-a lungul anilor de criza din sectorul constructiilor. A fost sustinut de alti oameni pasionati precum Serban Tiganas, pe atunci presedinte OAR, profesionisti, arhitecti, ingineri, proiectanti, manageri, dezvoltatori si investitori. In prezent, din comunitatea RoGBC fac parte peste 60 de companii importante printre care cei mai mari dezvoltatori si investitori din Romania, cei mai renumiti furnizori de solutii verzi din sectorul constructiilor, alaturi de institutii financiare si alte ONG-uri care impartasesc cu noi misiunea de a transforma Romania intr-o tara mai frumoasa si mai verde. O mare realizare pentru RoGBC a fost incheierea cu succes a proiectului Orizont2020 BUILD UPON, care a facilitat in pionierat dialogul cu toate partile interesate, de la autoritati publice centrale si locale, la mediul de afaceri, universitati si centre de cercetare, asociatii de proprietari, ONG-uri si media, prin organizarea a zece sesiuni participative de consultare publica in mai multe orase ale tarii, in vederea co-crearii strategiei nationale de renovare a Romaniei, in care au fost implementate o serie de recomandari rezultate din procesele de consultare. Proiectul a fost coordonat de Monica Ardeleanu, directorul executiv al RoGBC, care coordoneaza departamentul de cercetare-dezvoltare si gestioneaza relatiile internationale si institutionale ale organizatiei. Nu in ultimul rand, doresc sa mentionez si realizarea de a pozitiona Romania ca lider in dezvoltarea initiativelor de "green finance" in Europa, Raiffeisen Bank si Alpha Bank Romania fiind pioniere in oferirea unor credite special dedicate sectorului rezidential verde. In plus, programul "Green Homes & Green Mortgages", dezvoltat de RoGBC si coordonat tot de Monica Ardeleanu, a fost recunoscut ca exemplu de buna practica in Europa de catre Comisia Europeana, care l-a mentionat in ghidul pentru institutiile financiare lansat anul trecut de grupul de lucru EEFIG, RoGBC fiind invitata sa prezinte programul la numeroase conferinte si seminarii in Europa. 
 
- In ce proiecte si actiuni se implica RoGBC in aceasta perioada?
- RoGBC a finalizat un proiect de suflet, EcoBiblioteca din Cacica (judetul Suceava), lucrare in care au fost implicati in ultimii ani multi dintre membrii nostri si care a reprezentat un proiect demonstrativ de renovare profunda a unei cladiri cu respectarea unora dintre cele mai restrictive criterii de sustenabilitate, un proiect de referinta chiar si la nivel european. De asemenea, RoGBC conduce un proiect pentru adaptarea in Romania a sistemului de certificare European Energy Award (EEA), finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman si care presupune evaluarea oraselor din Romania drept comunitati sustenabile, luand in calcul foarte multe criterii, de la gradul de sustenabilitate a cladirilor publice, la politicile si strategiile care sprijina eficienta energetica si reducerea emisiilor de CO2, de la managementul si prevenirea deseurilor, la sustenabilitatea transportului. In cadrul proiectului sunt pregatiti si experti consultanti care sa ajute municipalitatile sa atinga performante cat mai mari si sa isi imbunatateasca constant punctajul oferit prin certificare. RoGBC este implicata, in prezent, ca partener, si in doua proiecte europene de cercetare-inovare: Orizont2020 UrbanWINS (www.urbanwins.eu) si CoME EASY care sprijina dezvoltarea de instrumente pentru autoritatile locale in vederea imbunatatirii metabolismului urban si cresterii sustenabilitatii oraselor. Un alt proiect in derulare este OERCO2 (www.oreco2.eu) care pune la dispozitie un instrument gratuit online de calcul al emisiilor de CO2 ale unei cladiri pe intreaga ei durata de utilizare si reprezinta, totodata, o resursa educationala deschisa pentru studentii si profesionistii interesati de sectorul constructiilor verzi.
 
- Ce obiective aveti stabilite pe termen scurt, mediu si lung (pana in 2030)?
- Pe termen scurt, RoGBC isi doreste cresterea comunitatii de membri, inclusiv includerea unor universitati si consilii judetene. Pe termen mediu, asteptam sa vedem si primele cladiri publice verzi si, de ce nu, sa existe la nivel national un sistem de certificare adaptat Romaniei pentru toate tipurile de cladiri, bazat pe principiile regenerarii echilibrului cu mediul inconjurator. RoGBC este implicat intr-un proiect european care se va finaliza in 2021, COST RESTORE (www.eurestore.eu), care analizeaza evolutia spre cladiri care vor reface echilibrul cu natura, prin implementarea principiilor de economie circulara, biofilie si regandirea structurilor sociale. Pe termen lung, ne dorim cresterea gradului de sensibilizare in randul tuturor partilor interesate, dar mai ales a cetatenilor, pentru a constientiza beneficiile unei cladiri verzi, nu doar pentru mediu, dar si pentru oameni, pentru sanatatea, confortul si starea lor de bine.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
konsent
SSAB
Acvatot 2019
CDS
viarom
DRS
SIGM
MAKITA
strabag nivel 1
Arduro
ELECTROGRUP
theda mar
quadratum
ness project
noark
concelex
Ubitech
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
rigips
EDIT-Structural
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<