AFER: S-a intrat intr-o spirala de crestere generala de preturi in toate sectoarele |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 05 Aug 2021 11:30 |
La nivelul pietei din Romania exista, in acest moment, un numar redus de oferte de vanzare a energiei angro pe termen lung, iar in acest context furnizorii de energie si-au asumat toate riscurile, multi dintre ei fiind intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, sustin reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), intr-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
Acestia afirma ca Romania traverseaza o perioada dificila, cu turbulente, impredictibilitate si multe schimbari, care creeaza o stare de disconfort in randul operatorilor si consumatorilor. De asemenea, s-a intrat intr-o spirala de crestere generala de preturi in toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori.
"Situatia actuala pe piata energiei este mai complicata: preturile combustibililor - carbune, gaze naturale, petrol - s-au majorat pe toate pietele, europene si internationale. In plus, datorita angajamentului clar al UE pentru decarbonare, pretul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de asteptat, in jur de 50 euro/tona (comparat cu un pret de 21 euro/tona in iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimeaza tot o tendinta de crestere. In aceste zile, vedem ca se inregistreaza maxime istorice la pretul energiei tranzactionate pe piata spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) si recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei si deconectarii unui reactor de la Cernavoda. In contextul dat, este absolut necesar sa se prezinte corect situatia in spatiul public, nu in mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovati pentru cresterile de preturi. Adevarul este ca, in contextul exploziei preturilor de tranzactionare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, asa cum este si firesc, in sprijinul clientilor cu solutii pentru a mentine un echilibru in facturi si in relatia cu acestia", declara Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.
La randul sau, Cristian Culea, membru in Comitetul Director AFEER, spune ca preturile de furnizare sunt puternic influentate de pretul energiei tranzactionate pe pietele la termen administrate de OPCOM, cu livrare in anul urmator, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piata pentru Ziua Urmatoare, preturile energiei tranzactionate sunt cu 150% mai mari fata de aceeasi perioada in 2020.
De exemplu, pe Piata pentru Ziua Urmatoare, pentru luna aprilie se remarca o crestere a pretului de furnizare a energiei cu 150% in 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh; in luna mai, un salt de 140% (la 289,31 lei/MWh comparativ cu 120,4 lei/MWh in mai 2020); in iunie, pretul energiei a crescut cu 160%, la 382 lei/MWh fata de 146,7 lei/MWh, iar in luna iulie s-a consemnat o crestere cu 150% a pretului energiei (447,29 lei/MWh, comparativ cu 179,41 lei/MWh).
"In ceea ce priveste preturile din piata de echilibrare care determina costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbarile legislative de la inceputul anului (introducerea decontarii la interval de 15 minute, pret unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate si cresteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori. Pe de alta parte, la nivelul pietei din Romania exista, in acest moment, un numar redus de oferte de vanzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (luna, saptamana) ceea ce induce o impredictibilitate in formarea pretului oferit consumatorului final. Aceste perturbatii in piata au ca principala cauza o oferta sub nivelul cererii, determinata de lipsa capacitatilor de producere, in ultimii ani investitiile in capacitati noi fiind aproape inexistente", sustine AFEER.
In aceasta situatie, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiti sa cumpere energie electrica din import, la preturi mai mici decat cele din piata locala, explica reprezentantii Asociatiei.
"Este simplu sa arunci vina pe furnizori pentru cresterea de preturi, dar nu este corect fata de acesti operatori si fata de clientii acestora. Afectati de criza sanitara si economica, furnizorii de energie si-au asumat toate riscurile, multi dintre ei fiind intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, situatie generata atat de cresterea preturilor din piata cat si de obligativitatea de a livra energie consumatorilor care nu si-au achitat facturile pe perioada starii de alerta, fapt care afecteaza intregul portofoliu de clienti", atrag atentia furnizorii de energie.
In alta ordine de idei, AFERR apreciaza demersul Ministerului Energiei de a propune spre aprobare Guvernului un proiect de Ordonanta de Urgenta care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonantei de Urgenta nr. 70/2020, in vederea revenirii la prevederile legislative care permit - in conditii contractuale reglementate - deconectarea clientilor finali rau-platnici. Actul normativ a fost in consultare publica si urmeaza sa fie aprobat de Guvern.
Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania, infiintata in anul 2006, cuprinde, in prezent, 36 de membri, furnizori si traderi licentiati si activi pe piata de energie electrica, care asigura furnizarea energiei electrice atat catre consumatori persoane fizice, cat si catre IMM-uri si consumatori din toate categoriile de agenti economici care activeaza in Romania, cu o cota de piata de circa 90% din consumul final de electricitate.
|