AJUTOR de 3 miliarde euro pentru investitii eoliene de 1000 MW si solare de 3500 MW |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 07 Aug 2024 10:12 |
Ordinul de aprobare a schemei Contractelor pentru Diferenta (CfD), care prevede dezvoltarea a 1000 MW de capacitate eoliana onshore si 500 MW solar, a fost publicat in Monitorul Oficial, a anuntat marti ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a precizat ca, ulterior, va emite un ordin privind aprobarea regulilor de licitatie, unde vor fi incluse atat conditiile de participare, cat si preturile maxime de exercitare.
"Acest mecanism de sprijin financiar, finantat de Romania prin Fondul pentru Modernizare, o premiera la nivel european, este un instrument esential pentru tranzitia verde a Romaniei si modernizarea sistemului energetic national. Este si jalon in cadrul PNRR. De la inceputul mandatului meu, am fost hotarat sa valorificam aceste oportunitati, sa lansam programe si scheme de ajutor de stat, sa finantam investitiile atat de necesare pentru sectorul energetic. Prin eforturile noastre actuale, Romania poate deveni principalul actor energetic din regiune. Deviza mandatului meu ramane: investitii, investitii, investitii", a scris ministrul.
El a precizat ca, in mandatul sau ca ministru, valoarea totala a investitiilor finantate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare si PNRR a depasit 25 de miliarde de euro.
"Continuam in acelasi ritm. Ne concentram pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare si PNRR pentru autoconsum, stocare in baterii, reabilitarea retelelor de energie electrica, modernizarea retelelor de termoficare si a CET-urilor. Nu ne oprim aici! Vom demara noi apeluri prin care oferim oportunitati mediului privat si public sa obtina finantari pentru proiecte de eficienta energetica", a mai spus demnitarul.
Sebastian Burduja a mai afirmat ca aceste investitii sunt esentiale pentru toti romanii, si pentru mediul economic, pentru ca "asigura stabilitatea sistemului energetic si accesul la energie nepoluanta, la un pret corect".
Potrivit Hotararii Guvernului privind aprobarea cadrului juridic general pentru implementarea si functionarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferenta pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon din 7 august 2023, contractul pentru diferenta sau contract CfD inseamna un contract civil incheiat intre contrapartea CfD si un beneficiar CfD, pe baza caruia se efectueaza plati pentru diferenta CfD, in conformitate cu schema CfD relevanta.
In baza mecanismului Contractului pentru Diferenta, se acorda ajutor de exploatare pentru operarea unor capacitati de productie energie electrica. Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizeaza fie in baza unor scheme de ajutor de stat, fie in baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate si aprobate de catre DG Competition.
Ajutorul de operare este acordat prin intermediul platilor pentru diferenta pentru energia produsa, masurata si livrata in Sistemul Electroenergetic National, care face obiectul contractului CfD, de catre Contrapartea CfD (OPCOM) catre beneficiarul CfD, in situatia in care pretul de referinta este mai mic decat pretul de exercitare licitat sau de catre beneficiar catre Contrapartea CfD, in situatiile in care pretul de referinta este mai mare decat pretul de exercitare.
In cazul schemelor de tip CfD, pretul de exercitare pentru un contract este determinat prin licitatie, iar in cazul unui ajutor de stat CfD ad-hoc, pretul de exercitare este determinat prin negociere. Orice schema de tip CfD sau ajutor de stat CfD ad-hoc si orice contract CfD aferent se supune autorizarii si face obiectul deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene.
|