ALOCARE de 8% din PIB pentru investitii din bugetul de stat si fonduri UE in 2025 |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 18 Dec 2024 13:43 |
Liderii PSD, PNL, UDMR si ai grupului parlamentar al minoritatilor nationale anunta ca au convenit masuri si principii ale viitorului program de guvernare, punand accent pe reforme si investitii, pe reducerea cheltuielilor statului.
"Liderii principalelor partide pro-europene din Romania s-au reunit la Palatul Victoria pentru a se pune de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare. PSD, PNL, UDMR si Grupul Minoritatilor Nationale au convenit ca noul program de guvernare sa fie unul al reformelor si investitiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului si al modernizarii Romaniei. Principiile programului de guvernare vizeaza sustenabilitatea si predictibilitatea macro-economica in acord cu asteptarile mediului de afaceri, sindicatelor si societatii civile. In acest moment de rascruce, partidele care isi asuma responsabilitatea guvernarii constientizeaza ca Romania trebuie sa fie, fara compromisuri, demna de sacrificiile si idealurile Revolutiei din 1989 si de asteptarile cetatenilor in 2024. La 35 de ani de la prabusirea regimului comunist trebuie sa demonstram ca democratia inseamna mai mult decat promisiuni - inseamna responsabilitate, echitate si masuri concrete care sa se reflecte in viata de zi cu zi a oamenilor. In acest context, sustinem ferm necesitatea unui echilibru corect al responsabilitatilor: statul este pentru cetatean, si nu cetateanul pentru stat. Acest principiu fundamental nu doar ne ghideaza, ci ne si obliga la actiuni decisive si concrete", au transmis reprezentantii coalitiei, prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, au fost agreate urmatoarele principii si masuri, pe domenii:
Reforma administratiei centrale
* In administratia centrala, reducerea numarului de ministere la maximum 16 si numarul agentiilor cu cel putin 25%;
* Comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor (niciun minister sa nu detina mai mult de doua servicii deconcentrate la nivel teritorial);
* Reducerea numarului de secretari de stat cu cel putin 50%. Regula de maximum doi secretari de stat/minister/maximum trei la ministerele mari;
* Audit de eficienta pentru fiecare autoritate centrala, institutii regionale si companii de stat, in primele sase luni ale anului viitor;
* Desfiintarea institutiilor regionale incepand cu 1 martie reprezinta un pas ferm catre o administratie mai eficienta si mai aproape de cetatean. "Aceasta masura are scopul de a reduce birocratia excesiva, de a elimina structurile paralele si de a creste transparenta in gestionarea resurselor publice", se arata in comunicat.
* Este nevoie de lansarea unui program strategic de sprijin pentru eliminarea inegalitatilor teritoriale si accelerarea dezvoltarii zonelor defavorizate din cadrul regiunilor de dezvoltare. Programul vizeaza investitii tintite in infrastructura, educatie, sanatate si economie locala, pentru a crea oportunitati concrete in comunitatile vulnerabile. "Ne propunem sa asiguram acces egal la servicii publice de calitate, sa atragem investitii si sa stimulam crearea de locuri de munca, astfel incat fiecare regiune sa aiba sansa unui viitor prosper", precizeaza reprezentantii partidelor pro-europene.
Debirocratizare, simplificare, dereglementare
* Comasarea autoritatilor de reglementare din acelasi domeniu de activitate in baza unei analize, in termen de sase luni;
* Anularea sau simplificarea unor reglementari nefunctionale sau supra-birocratice;
* Digitalizarea si interconectarea bazelor de date de la nivelul administratiilor publice centrale si locale;
* De la 1 iulie, institutiile statului nu vor mai avea dreptul sa solicite cetatenilor documente sau hartii care sunt deja emise de alte institutii publice. "Aceasta masura va elimina redundantele birocratice, va simplifica accesul la servicii si va demonstra respect fata de timpul si efortul cetatenilor".
Descentralizarea si cresterea eficientei administratiei publice locale
* Transferul de active, competente si responsabilitati de la nivelul ierarhic superior catre cele inferioare;
* Identificarea activelor institutiilor centrale lasate in paragina sau prost administrate si transferarea lor in proprietatea publica sau privata a primariilor;
* Transferul de competente in teritoriu intre institutiile statului. "Vor fi identificate, pe baza discutiilor cu asociatiile primarilor si presedintilor de Consilii Judetene, competentele ce pot fi transferate la nivel local, conform principiului subsidiaritatii", arata reprezentantii partidelor pro-europene.
* Finantarea proiectelor de la bugetul de stat pe baza de eficienta si co-finantare din partea autoritatilor locale.
Reforme privind reducerea cheltuielilor si a risipei banilor publici
* Reasezarea bugetului conform noilor prioritati de dezvoltare. Analiza eficientei cheltuielilor in marile sisteme publice;
* Rationalizarea cheltuielilor nejustificate. Extinderea achizitiilor centralizate. Mecanism de control pentru cresterile care depasesc 20% fata de costurile medii ale institutiilor publice;
* Prioritizarea proiectelor de investitii pentru care se aloca efectiv fonduri la nivel guvernamental si local. Eficientizarea sistemului de achizitii publice;
* Un nou statut al functionarului public, care sa cuprinda criterii de performanta, salarizare in functie de criterii meritocratice.
Reforme privind consolidarea fiscal-bugetara
* Consolidare fiscal-bugetara in sapte ani pentru o Romanie puternica in UE, conform angajamentelor privind setul de reforme si investitii asumate prin Planul bugetar-structural national pe termen mediu al Romaniei si PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB in 2025 si mentinerea datoriei in PIB mai mica de 60%.
* Mentinerea cotei unice pentru predictibilitate fiscala;
* Reducerea taxelor si impozitelor pe munca. Reducerea poverii fiscale pe munca cu pana la cinci puncte procentuale in cazul salariilor mici si al familiilor cu copii.
* Zero contributie la asigurarea de sanatate CASS pentru studentii care ocupa un loc de munca in timpul studiilor de licenta si masterat (varsta mai mica de 26 de ani).
* Scutirea de CASS si optiune la plata CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv si se angajeaza pe un loc de munca, pentru incurajarea imbatranirii active.
* Impozitarea progresiva a marilor averi.
Investitii
* Peste 155 miliarde euro investitii publice in urmatorii cinci ani (120 miliarde euro in patru ani). De exemplu, 8% din PIB investitii din buget si fonduri europene in anul 2025 (adica 150 miliarde lei, pentru investitii in scoli, spitale, autostrazi si cale ferata, agricultura si mediu).
* Cele mai mari investitii din istorie in infrastructura de transport. Peste 27 miliarde euro investitii pentru a finaliza reteaua de 2.000 km de autostrazi si drumuri expres si peste 2.700 km de infrastructura feroviara.
* Finalizarea celor trei spitale regionale, construirea a zece noi spitale, modernizarea a 17 spitale, construirea celor 200 centre comunitare integrate de sanatate in urbanul mic si rural si dotarea celor 2.600 cabinete.
* Peste 16 miliarde euro in urmatorii 4 ani pentru investitii masive in irigatii si stimuli pentru fabrici noi de procesare, sustinerea depozitarii si ambalarea produselor.
* Peste sase miliarde euro investitii in sistemul de educatie. Generalizarea Programului Masa Calda in scolile din Romania. Sprijin pentru 750.000 de copii vulnerabili, pentru a reduce abandonul scolar. 900 de crese si gradinite construite. Dotari moderne pentru 9.000 scoli si 1.200 microbuze electrice pentru transportul elevilor.
* Investitii in tineri. Peste 1 miliard euro in invatamantul dual si reducerea fiscalitatii.
* Stimuli economici de 6 - 8% din PIB anual pentru cresterea productiei industriale in Romania (10 miliarde euro anual scheme de ajutor de stat si garantii etc). Schema de sprijin pentru marea industrie (un miliard euro, Schema de sprijin pentru industria prelucratoare si investitii in inalta tehnologie, sprijin pentru industria materialelor de constructii, INVESTALIM, etc).
* Implementarea unui program amplu de dezvoltare care va viza 300 de orase, cu o populatie de sub 100.000 de locuitori. "Scopul acestui program este reducerea disparitatilor teritoriale, modernizarea infrastructurii locale si stimularea economiei regionale, pentru ca aceste comunitati sa devina mai atractive pentru investitii, locuire si dezvoltare sustenabila. Obiectivul acestui program este modernizarea infrastructurii urbane, imbunatatirea calitatii serviciilor publice si stimularea economiei locale. Trebuie sa continuam modernizarea retelelor de transport, investitii verzi, tranzitia digitala si dezvoltarea spatiilor comunitare, astfel incat aceste orase sa devina mai locuibile, competitive si sustenabile", se arata in comunicatul coalitiei de guvernare.
Pachet demografic - Sprijin pentru familiile cu copii
* Facilitati concrete pentru achizitionarea locuintelor, inclusiv programe de subventionare si garantii pentru credite.
* Credite avantajoase cu sprijin pentru dobanzi, care sa ofere familiilor acces la resurse financiare necesare pentru un trai decent.
* Construirea a 100.000 de locuinte sociale in urmatorii ani, pentru a asigura solutii accesibile de locuire, sprijinind in mod special familiile tinere si cele cu copii, contribuind astfel la revitalizarea demografica.
* Construirea de crese va continua, pentru a sprijini familiile tinere si a oferi conditii moderne pentru ingrijirea copiilor.
|