Agenda Constructiilor
Sambata, 24 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - BEI: Pondere redusa de utilaje moderne si stoc mic de cladiri eficiente energetic
BEI: Pondere redusa de utilaje moderne si stoc mic de cladiri eficiente energetic
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 27 Feb 2020 07:57
Ponderea medie a utilajelor si echipamentelor de ultima generatie si cea a stocurilor de cladiri eficiente energetic din Romania se afla sub nivelul mediu al Uniunii Europene, dupa cum se arata intr-un sondaj al Bancii Europene de Investitii (BEI). In plus, deficitul de investitii din tara noastra persista, in pofida cresterii economice puternice din ultimii ani, activitatea investitionala din Romania fiind una dintre cele mai scazute din UE: doar 71% dintre firmele romanesti au investit in ultimul exercitiu financiar, fata de 85% la nivelul UE, se precizeaza in raport.
Conform analistilor, principalele bariere in calea investitiilor sunt incertitudinile cu privire la viitor, infrastructura neadecvata si indisponibilitatea personalului calificat. In plus, majoritatea firmelor romanesti raman departe de frontiera productivitatii UE si exista putini lideri. Diferentele de productivitate in cadrul firmelor romanesti sunt accentuate, majoritatea acestora avand performante reduse si doar 14% reusesc sa creasca semnificativ productivitatea.
In acest context, Romania trebuie sa investeasca in inovatie si in noile tehnologii pentru a creste productivitatea si a evita capcana competitivitatii scazute, dar si pentru a stimula tranzitia spre o economie ecologica si circulara.
"BEI, ca banca-cheie a UE in combaterea schimbarilor climatice, este partenerul natural al Romaniei in sprijinirea schimbarii tarii catre o economie cu emisii reduse de carbon si o crestere durabila", a declarat Andrew McDowell, Vicepresedintele BEI.
 
Imbunatatire a asteptarilor corporative in 2019
Studiul BEI privind investitiile intreprinderilor romanesti si finantarea investitiilor (EIBIS) ofera informatii specifice despre activitatile investitionale ale firmelor romanesti, planurile si opiniile lor despre barierele investitionale.
Analiza arata ca deficienta de investitii perceputa, exprimand ponderea firmelor care nu au investit suficient in ultimii ani, ramane peste nivelul UE. Acest lucru confirma rata scazuta a investitiilor la nivel macroeconomic si o reducere a calitatii activelor. 
In urma contractiei activitatii investitionale din 2018, investitiile in Romania au crescut in 2019, iar asteptarile corporative s-au imbunatatit. Cu toate acestea, mediul macroeconomic in urmatorii ani va deveni mai dificil, avand in vedere temperarea cresterii economice si inrautatirea balantei fiscale. Chiar si cu un spatiu fiscal limitat, prioritizarea investitiilor publice fata de cheltuielile curente si predictibilitatea fiscala mai buna ar stimula investitiile private, necesare tranzitiei la o economie ecologica, circulara si inteligenta.
 
Peste 76% din investitii sunt destinate activelor fixe
Investitiile firmelor raman concentrate pe extinderea capacitatii de productie si inclinate spre active corporale. Peste 76% din investitii sunt destinate activelor fixe corporale (63% din UE). In schimb, investitiile in cercetare si dezvoltare si alte imobilizari necorporale sunt mai mici, mai dezvaluie studiul BEI. O privire mai atenta asupra activitatii de inovare a firmelor din Romania arata ca, printre inovatori, o pondere mai mare se bazeaza pe adoptie si nu pe dezvoltare. De asemenea, firmele romanesti raman in urma intreprinderilor din UE cand vine vorba de adoptarea de tehnologii digitale cheie.
"In general, UE duce lipsa de lideri mondiali din sectoarele noi si, in mod similar, firmele romanesti raman in urma fata de UE in sectoarele inovatoare. Crearea mediului de afaceri adecvat si imbunatatirea accesului la finantare pentru firmele de tip start-up si scale-up reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a crea lideri, de a stimula inovatia si productivitatea", a declarat Debora Revoltella, directorul departamentului economic al BEI.
 
Una din zece firme se confrunta cu restrictii financiare
Aproximativ una din zece firme se confrunta cu restrictii financiare, iar dependenta de surse de finantare interne ramane ridicata. Accesul la finantare externa este o problema in Romania mai mult decat in alte tari ale UE, iar firmele care ajung la frontiera productivitatii se confrunta cu dificultati si mai mari in a obtine finantarea externa. Incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvata si insuficienta personalului calificat sunt principalele bariere pentru intreprinderile din Romania. Gasirea persoanelor cu abilitati potrivite este o provocare in special pentru companiile care incearca sa ajunga la frontiera productivitatii, se mai arata in sondaj.
***
Rezultatele din Romania au fost obtinute pe baza interviurilor cu 482 de firme din tara, in perioada aprilie-august 2019. Cercetarea face parte din Sondajul anual de investitii al BEI, realizat la nivelul UE, in cadrul a 12.500 de firme si cuprinde informatii cantitative despre activitatile investitionale ale IMM-urilor si companiilor mari, cerintele de finantare si dificultatile cu care se confrunta.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKelmas_1octVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
hilti
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere