BM: Economia nationala va inregistra un avans de 2,1% in 2025 si de 2,6 in anul 2026 |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 20 Ian 2025 10:30 |
Economia romaneasca va inregistra un avans de 2,1% in acest an, fata de un nivel de 3,8% previzionat in iunie 2024, conform celui mai recent raport privind "Perspectivele Economice Globale" (Global Economic Prospects), publicat de Banca Mondiala si citat de Agerpres. De asemenea, in 2026 cresterea PIB-ului Romaniei ar urma sa fie de 2,6%, fata de un nivel de 3,8% prognozat in iunie de Banca Mondiala.
Cresterea in Europa Centrala ar urma sa se redreseze la 2,8% in 2025 si 3% in 2026, datorita cererii private robuste. Cresterea exporturilor din Europa Centrala ar urma sa ramana modesta, in urma avansului redus al zonei euro.
Nivelul investitiilor, in special in Polonia si Romania, ar urma sa se imbunatateasca, de pe urma reformelor structurale si a fondurilor europene intarziate. Acestor tari li s-au deblocat 19% si, respectiv, 33% din alocarile lor din Facilitatea de Redresare si Rezilienta, cu aproximativ 13% din obiective indeplinite si evaluate pozitiv, se arata in raport.
In pofida influxului de finantare acordata de UE, masurile de consolidare fiscala recent anuntate au contribuit din iunie la o revizuire in scadere semnificativa a perspectivelor Romaniei, apreciaza Banca Mondiala.
Cresterea PIB-ului global s-a stabilizat la 2,7% anul trecut
Cresterea PIB-ului global s-a stabilizat la un nivel scazut de 2,7% in 2024, iar ritmul ar urma sa se mentina in 2025 si 2026, conform raportului publicat de Banca Mondiala si citat de Agerpres.
Aceste evolutii nu sunt suficiente pentru a recupera pagubele provocate de recentele socuri economice, cum ar fi pandemia, avertizeaza institutia financiara internationala.
Nivelul redus de crestere este in mod special un pericol pentru cele mai sarace tari ale lumii, Banca Mondiala estimand ca pana 2030 aproximativ 622 milioane de persoane vor trai in conditii de saracie extrema.
De asemenea, perspectivele de crestere pe termen lung pentru tarile cu venituri reduse sunt cele mai rele de la inceputul secolului. Pietele emergente si in curs de dezvoltare, care la inceputul secolului erau in grafic pentru a atenua decalajul de venit fata de cele mai bogate economii, acum se confrunta cu o adancire a decalajului, sustine banca de dezvoltare cu sediul la Washington.
Institutia estimeaza ca tarile in curs de dezvoltare, responsabile pentru 60% din avansul economiei mondiale, inregistreaza cele mai slabe perspective de crestere pe termen lung din 2000.
In zona euro, PIB-ul ar urma sa inregistreze o crestere de 1% in 2025, dupa ce in iunie Banca Mondiala estima un avans de 1,4%. Inrautatirea perspectivelor vine pe fondul consumului redus, a investitiilor scazute ale companiilor si a evolutiei slabe a industriei. De asemenea, Banca Mondiala trage atentia asupra efectelor problemelor cu care se confrunta Germania, care este responsabila pentru aproape 30% din PIB-ul zonei euro.
In plus, Banca Mondiala a avertizat ca potentialele taxe vamale suplimentare de 10% ale SUA ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale cresterea economica mondiala deja fragila, in cazul in care partenerii comerciali ai SUA vor impune propriile tarife. Potentialele taxe vamale suplimentare ar reduce cu 0,9% cresterea economiei SUA, estimata la 2,3% in 2025.
Investitiile straine directe in tarile in curs de dezvoltare sunt acum la jumatate fata de nivelul din 2000, iar restrictiile comerciale globale sunt de cinci ori mai ridicate decat media din 2010-2019, apreciaza Banca Mondiala.
Institutia estimeaza ca tarile in curs de dezvoltare ar urma sa inregistreze o crestere de 4% in 2025 si 2026, mult sub nivelul previzionat inaintea pandemiei, pe fondul nivelului ridicat al datoriilor, al investitiilor slabe si a cresterii reduse a productivitatii, alaturi de cresterea costurilor cauzate de schimbarile climatice.
In pietele emergente si dezvoltate, PIB-ul ar urma sa ramana cu 5% sub tendinta de dinaintea pandemiei pana in 2026, in urma efectelor pandemiei si a socurilor care au urmat, prognozeaza Banca Mondiala.
"Urmatorii 25 de ani vor fi mult mai dificili pentru tarile in curs de dezvoltare decat au fost ultimii 25 de ani", a afirmat economistul sef al BM, Indermit Gil, cerand statelor sa adopte reforme interne pentru a incuraja investitiile si comertul.
Comertul global cu marfuri si servicii, care a crescut anul trecut cu 2,7%, ar urma sa inregistreze o crestere medie de aproximativ 3,1% in 2025-2026, dar ramane sub nivelul de dinaintea pandemiei, avertizeaza Banca Mondiala.
|