BM: Romania este una dintre tarile cele mai expuse riscului de cutremur din UE |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 23 Feb 2023 13:18 |
Romania este una dintre tarile cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeana, iar o eventuala repetare a seismului din 1977 ar provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de raniti si sute de mii de persoane fara locuinte, sustine Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre in Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale.
"O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru ca mai mult de 75% din populatie (65% din populatia din mediul urban) se afla in zone cu un risc seismic ridicat, la fel ca si 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apa si comunicatii. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale Romaniei, care au o contributie de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate in zone seismice. Cercetatorii si inginerii estimeaza ca o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mai multe mii de raniti si posibil sute de mii de persoane fara locuinta. Romania este una dintre tarile cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeana, cu sute de vieti pierdute si zeci de mii de cladiri avariate in cutremure in ultimii 200 de ani. In fiecare din ultimele cinci secole au fost, in medie, doua cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 si cinci cutremure dupa anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5", a declarat pentru AGERPRES Allana Simpson.
De asemenea, se preconizeaza ca daunele produse cladirilor publice si infrastructurii ar putea fi considerabile si ar putea fi resimtite in intreaga tara, in acel arc care incepe la Iasi, trece prin Focsani, Bucuresti si pana la granita de sud.
In opinia reprezentantului BM, investitiile in preventie si pregatire sunt cei mai importanti pasi pe care Romania trebuie sa ii faca in contextul actual. "Fiecare cetatean ar trebui sa stie ce sa faca in caz de cutremur, cum sa isi pregateasca familia cu truse si provizii de urgenta si de unde sa afle mai multe informatii (platforma Fiipregatit.ro). De asemenea, este important sa va cunoasteti comunitatea si sa identificati cele mai vulnerabile persoane care ar putea avea nevoie de sprijin, cum ar fi persoanele in varsta sau persoanele cu dizabilitati", a subliniat coordonatorul regional pentru gestionarea riscului de dezastre in Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale.
In opinia sa, autoritatile locale si nationale trebuie sa stabileasca infrastructura si cladirile care sunt cele mai expuse riscului si sa le acorde prioritate pentru consolidare, in directia modernizarii, eficientei energetice precum si alte masuri.
"Investitiile in capacitatea de raspuns la situatii de urgenta si in cladiri sigure sunt un prim pas vital, pe langa cresterea gradului de constientizare in randul opiniei publice. Banca Mondiala are in prezent un portofoliu in Romania in cadrul caruia implementeaza trei proiecte cu agentii din subordinea Ministerului de Interne pentru a sprijini capacitatea de raspuns prin investitii in cladiri critice vulnerabile precum cele unde se acorda primul ajutor. Un alt proiect care a fost demarat anul trecut, respectiv "Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile", implementat de Ministerul Educatiei, are ca scop modernizarea sau reconstructia unora dintre cele mai vulnerabile scoli din Romania. Design-urile scolilor din cadrul acestui proiect vor fi facute publice si ar putea fi utilizate ca model pentru alte scoli din Romania. Ati vazut acum in Turcia cat de importante sunt modernizarea si consolidarea acestui tip de cladiri, in conditiile in care scolile care au fost construite in cadrul unui proiect implementat de Banca Mondiala in zonele afectate de cutremur au fost neafectate si sunt utilizate acum ca adaposturi", a explicat Allana Simpson.
Aceasta a precizat ca, din pacate, multe tari din Europa sunt expuse riscului de cutremur - Italia, Grecia si Bulgaria, printre altele - si aceste riscuri ridicate decurg din cauza cladirilor si infrastructurii invechite construite inaintea normelor moderne de constructie precum si din riscurile unor cutremure mari. "Imbunatatirea capacitatii de raspuns la situatii de urgenta in intreaga Uniune Europeana a fost o prioritate in ultimii ani, iar Romania si-a imbunatatit si ea capacitatile de urgenta alaturi de parteneri. Sunt eforturi in ceea ce priveste cresterea gradului de constientizare in randul opiniei publice prin sisteme precum Ro-Alert si Fiipregatit.ro precum si prin intermediul organizatiilor din societatea civila, dar trebuie facut mult mai mult astfel incat tuturor sa li se reaminteasca in mod frecvent si repetat cum sa se pregateasca inaintea unui dezastru si cum sa raspunda dupa ce acesta are loc", a subliniat Simpson.
In ceea ce priveste fondurile alocate de autoritatile romane pentru consolidarea cladirilor si pregatirea acestora in vederea obtinerii de finantari europene pentru astfel de proiecte, reprezentantul BM a transmis ca este "o provocare uriasa si costisitoare".
"Aceasta este o provocare uriasa si costisitoare insa una care nu poate fi ignorata daca vrem sa protejam vietile oamenilor, mijloacele de trai, activele si economia. Exista oportunitati pentru a adopta abordari integrate privind imbunatatirea rezistentei la cutremur a cladirilor, eficienta energetica, energiile regenerabile, siguranta la incendii si modernizarea generala si asta inseamna ca costurile reale scad proportional cu beneficiile masive aduse societatii", a subliniat reprezentantul BM.
In ceea ce priveste siguranta cladirilor construite in ultimii ani in Romania, Allana Simpson sustine ca reglementarile si normele in constructii din Romania sunt aliniate cu standardele din UE si sunt multe masuri in vigoare care asigura respectarea acestor norme in constructii.
"Reglementarile si normele in constructii din Romania sunt aliniate la standardele din UE si exista multe masuri in vigoare pentru a asigura respectarea acestor norme in constructii. Daca exista orice informatii care sugereaza ca lucrarile de constructii nu respecta aceste norme atunci autoritatile trebuie sa investigheze aceste cazuri si, daca este necesar, sa faca ajustari cu privire la punerea lor in aplicare", a punctat ea.
In ceea ce priveste programele Bancii Mondiale in Romania pentru consolidarea capacitatilor de raspuns in caz de cutremur major si pentru reducerea daunelor, Simpson a mentionat ca in ultimii cinci ani Banca Mondiala a avut un parteneriat integrat cu Guvernul in acest domeniu.
"Unul dintre domeniile Parteneriatelor de Tara 2018-2023 ale Bancii Mondiale cu Romania este consolidarea rezistentei la socuri, cum ar fi cutremurele. Prin urmare, in ultimii cinci ani Banca Mondiala a avut un parteneriat integrat cu Guvernul in acest domeniu, utilizand toate instrumentele Bancii Mondiale, respectiv imprumuturi pentru investitii, finantare pentru situatii neprevazute, asistenta tehnica si munca de consiliere, precum si fonduri fiduciare, pentru a sprijini diferite agentii guvernamentale in ideea de face progrese in aceste domenii si a creste capacitatea de pregatire si raspuns la dezastre", a adaugat oficialul BM.
Aceasta a subliniat ca pe langa cele patru proiecte de investitii mentionate anterior cu Ministerul de Interne si Ministerul Educatiei, unul dintre cele mai importante rezultate ale muncii BM in Romania a fost asistenta tehnica oferita Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei pentru a pune la punct Strategia de Reducere a Riscului Seismic, care a fost aprobata de Guvern la finele anului trecut, si care urmeaza sa fie implementata.
"Pe viitor, speram ca Guvernul va aproba in curand propria sa Strategie de Reducere a Riscurilor de Dezastre, pe care o sustinem in conformitate cu parteneriatul nostru cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, si va continua eforturile sale privind investitiile in infrastructura vitala si cresterea gradului de constientizare a opiniei publice", a mai spus Allana Simpson.
Nu in ultimul rand, reprezentantul Bancii Mondiale a transmis ca pregatirea si prevenirea dezastrelor este sarcina tuturor. "Pregateste-te pe tine insuti, familia si comunitatea ta, citand recomandarile excelente de pe platforma Fiipregatit.ro. Urmati un curs de prim ajutor care poate salva o viata, chiar si in lipsa unui cutremur, si aveti grija de cei mai vulnerabili. Nu putem opri cutremurul dar ne putem asigura ca suntem pregatiti pentru el", a concluzionat Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre in Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|