Agenda Constructiilor
Duminica, 17 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR: Prelungirea trendului ascendent al dinamicii lucrarilor de constructii
BNR: Prelungirea trendului ascendent al dinamicii lucrarilor de constructii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 04 Oct 2019 11:19
Rata anuala a inflatiei IPC a urcat in luna iulie la 4,1%, de la 3,8% in luna iunie, iar in august a scazut la 3,9%, in linie cu prognoza, mentinandu-se deasupra intervalului de variatie a tintei, potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Evolutia s-a datorat, in principal, cresterii preturilor produselor din tutun si, in secundar, dinamicii ascendente a pretului combustibililor si a inflatiei de baza, al caror impact a fost doar partial contrabalansat de cel al temperarii cresterii anuale a preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile, se mai arata in comunicarea BNR.
In acest context, cele mai recente date statistice evidentiaza mentinerea ritmului inalt de crestere a activitatii in comertul cu amanuntul si servicii in luna iulie, prelungirea trendului puternic ascendent al dinamicii lucrarilor de constructii, dar si accentuarea descresterii productiei industriale, inclusiv a celei prelucratoare.
Datele statistice privind cresterea economica in trimestrul al doilea din 2019 arata o usoara decelerare a PIB real, la 4,4%, de la 5% in trimestrul anterior (variatii anuale). Pe partea cererii, contributia adusa de consumul gospodariilor populatiei a ramas semnificativa, cu toate ca s-a redus, fiind depasita marginal de cea a formarii brute de capital fix, a carei dinamica anuala a crescut substantial (pana la 18%, de la 3,9% in trimestrul intai). Exportul net si-a redus aportul negativ la dinamica PIB, pe fondul incetinirii mai pregnante a cresterii anuale a importurilor in raport cu cea a exporturilor de bunuri si servicii, regasita si in relativa incetinire a ritmului anual de crestere a soldului negativ al balantei comerciale. Deficitul de cont curent si-a accelerat insa adancirea in raport cu aceeasi perioada a anului anterior, ca urmare a deteriorarii balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare.
Creditul acordat sectorului privat si-a accelerat usor cresterea in primele doua luni ale trimestrului al treilea, la 7,9% in iulie, de la 7,1% in iunie, si apoi la 8% in august. Ascensiunea a fost antrenata atat de componenta in lei, cat si de cea in valuta, a carei dinamizare a continuat exclusiv cu aportul creditelor acordate persoanelor juridice. Pe acest fond, ponderea creditului in lei in totalul creditului s a majorat doar marginal, ajungand la 66,7% in luna august.
Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pana la finele anului curent, pe o traiectorie usor inferioara celei evidentiate in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2019.
 
Incertitudini si riscuri asociate cresterii inflatiei
Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri reprezinta o sursa de incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei, inclusiv in contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupanta. Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slabirea tot mai evidenta a economiei zonei euro si a celei globale, precum si din cresterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, in contextul razboiului comercial si al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.
In sedinta de ieri a BNR, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al bancii nationale a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis mentinerea la 1,5% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,5% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Aceste decizii au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 6 noiembrie 2019, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ALLBIMAUTODESKVideoConfAC-iulelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hilti
CELCO 2020
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
AHK 2018
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere