Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - CBRE: 81% dintre cladirile de birouri detin sisteme de eficientizare a energiei
CBRE: 81% dintre cladirile de birouri detin sisteme de eficientizare a energiei
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 28 Oct 2019 07:27
Potrivit studiului Proptech Index 2019, realizat de CBRE Research, lider pe piata de consultanta imobiliara, 70% dintre ocupantii cladirilor de birouri din Europa Centrala si de Est (ECE) intentioneaza sa creasca nivelul de investitii in tehnologia imobiliara in urmatorii ani, intr-o directie axata in principal pe latura umana. O noua generatie de consumatori si angajati (in special Millennials si Gen Z) obliga angajatorii si proprietarii sa admita faptul ca tehnologia este esentiala la locul de munca.
In plus, 30% dintre companiile analizate de CBRE Research considera ca tehnologia cladirilor inteligente reprezinta un considerent important in alegerea unui spatiu de birouri. In consecinta, CBRE Research a intreprins un studiu in regiunea ECE, sub denumirea Proptech Index 2019, pentru a afla raspunsurile la urmatoarele intrebari: cat de avansate din punct de vedere tehnologic sunt cladirile de birouri si care sunt nevoile digitale ale chiriasilor?
Studiul Proptech Index 2019 privind nivelul progresului tehnologic al cladirilor de birouri a fost realizat in sase capitale din cadrul ECE: Varsovia, Bratislava, Praga, Viena, Budapesta si Bucuresti. A fost analizat un numar de 79 de cladiri de birouri situate in cele mai prestigioase cartiere cu proprietati moderne din cadrul acestor orase. Din Bucuresti, 16 cladiri au fost selectate pentru acest studiu in cadrul caruia au fost colectate si analizate date ce stabilesc nivelul tehnologiei implementate in cladiri si evidentiaza starea actuala si asteptarile chiriasilor referitoare la gradul de utilizare a noilor tehnologii.

Situatia Bucurestiului versus celelalte capitale
Situate in top din acest punct de vedere, 81% dintre cladirile de birouri aflate in Bucuresti detin sisteme de eficientizare a energiei, iar 88% dintre acestea sunt dotate cu senzori de analiza a cladirii, precum senzori de lumina naturala care optimizeaza consumul de iluminat interior, de umiditate si de monitorizare a nivelului de CO2. "In Bucuresti dispunem de fatade care pot utiliza diferite nuante de culori pentru iluminare, insa cladirile analizate din Viena sunt cele mai avansate din acest punct de vedere, dispunand, in proportie de 88% de fatade inteligente, cu ajutorul carora pot fi ajustati diferiti factori, cum ar fi cantitatea de lumina si caldura solara permise la interior", mentioneaza Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction Services, Office, CBRE Romania.
Din punct de vedere al performantelor cladirilor, analiza a urmarit doua grupe de factori: Energie & Eficienta si Experienta & Siguranta locatarilor. Aceste grupuri reprezinta doua dimensiuni diferite ale aspectelor cheie referitoare la cladirile de birouri inteligente. Criteriile au fost selectate luand in considerare cele mai avansate cladiri din lume din punct de vedere tehnologic, cum ar fi The Edge, din Amsterdam.
Aproape toate cladirile studiate au obtinut scoruri ridicate in pe grupul de factori Energie si eficienta. Toate cladirile au instalat un sistem de management al cladirii tip BMS, sisteme de eficienta energetica si senzori de mediu. Acest lucru este o consecinta in principal a reducerilor potentiale de costuri pentru proprietarul cladirii.
Cladirile din Romania analizate urmeaza trendul general, aflandu-se in mijlocul plutonului in ceea ce priveste sistemele de management integrat al spatiului de birouri. Desi aceste sisteme nu sunt inca populare in tarile ECE, cei mai mari dezvoltatori au inceput sa adauge aceste caracteristici pentru a-si promova noile investitii.
88% din cladirile de birouri analizate in Bucuresti recunosc automat numarul masinilor, acest sistem fiind utilizat pentru monitorizarea accesului si deschiderea automata a barierelor de securitate. Bucurestiul se claseaza in fruntea capitalelor analizate din acest punct de vedere, fiind urmat de Varsovia cu 52% si Praga cu 50%.
"Pe piata de birouri este esential ca investitorul, dezvoltatorul sau managerul proprietatii sa inteleaga nevoile chiriasului. Chiriasul nu reprezinta doar compania in sine, ci mai ales oamenii care lucreaza in cladire, inclusiv generatiile noi de angajati pentru care lumea digitala este ceva natural. Fara indoiala, o cladire de birouri moderna si multifunctionala reprezinta un factor care creste atractivitatea locului de munca", a adaugat Tudor Ionescu.
 
Nevoile digitale ale chiriasilor din cladirile de birouri
Prin urmare, principala concluzie rezultata in urma studiului Proptech Index 2019 este ca utilizatorii de birouri se asteapta la o experienta personalizata pe parcursul intregii zile de munca, incepand cu mersul spre serviciu, modul in care lucreaza, se intalnesc si colaboreaza la locul de munca si, in final, plecarea catre casa. Studiul arata ca functionalitatile digitale cele mai utilizate sunt: comandarea pranzului la birou, livrarea coletelor, precum si rezervarea unui mijloc de transport (pentru a ajunge la serviciu sau pentru a se intoarce acasa), rezervarea/ revizuirea rezervarilor si navigarea catre sala de sedinte rezervata, vizionarea optiunilor curente de divertisment.
Studiul a demonstrat ca, in prezent, piata Proptech ECE este defragmentata si ca exista o multime de aplicatii diferite utilizate - au fost identificate peste 50 de solutii, axate mai degraba pe functionalitati specifice decat pe a oferi o singura solutie integrata. Numeroase companii isi implementeaza propriile aplicatii, sporind dificultatea provocarii creata de unificarea serviciilor intr-o singura platforma, ceea ce duce la existenta unui numar redus de astfel de super-solutii, cum ar fi CBRE | Host, o platforma digitala integrata care a fost implementata saptamana aceasta si in Hong Kong, fiind de asemenea in curs de adoptare si pentru o locatie de pe piata din Romania.
Cele mai populare functionalitati dorite de catre angajati la locul de munca sunt iluminatul personalizat, incalzirea si controlul AV - jumatate dintre cei chestionati au bifat aceste optiuni ca fiind primele in top. Notificarea sosirii invitatilor s-a clasat pe locul secund in preferintele lor. Semnificativ este ca peste 66% dintre respondentii din Slovacia, 65% din Romania, 51% din Austria, 46% din Cehia si 41% din Polonia ar dori sa aiba astfel de functionalitati, dar in prezent nu utilizeaza nici o aplicatie in acest scop. Angajatii si-ar dori, de asemenea, sa dispuna si de servicii integrate in afara spatiului interior al cladirii, cum ar fi revizuirea optiunilor de divertisment si restaurant, vizualizarea utilizarii curente si posibilitatea de a face o rezervare: programarea orei de la sala de antrenamente/ cosmetica/ coafor sau comanda mesei de pranz de la un restaurant din apropiere.
"Angajatii isi doresc intr-un grad din ce in ce mai mare sa utilizeze solutii digitale la birou, insa acestea nu le sunt complet accesibile inca. In medie, 49% dintre respondenti au declarat ca ar dori sa utilizeze aplicatii tehnologice noi, daca acestea ar fi disponibile. Pe de alta parte, aproximativ 45% dintre angajatii chestionati au acces la solutii digitale si tehnologice moderne, insa doar 12% le utilizeaza in fiecare zi. In Romania, 55% dintre respondenti ar vrea sa utilizeze aplicatii tehnologice daca acestea vor fi disponibile, clasand tara noastra pe prima pozitie in ceea ce priveste disponibilitatea utilizatorilor de a adopta aplicatii noi", declara Elena Morariu, Senior Research Analyst, CBRE Romania.

Tendinte principale
In urma studiului Proptech Index 2019, cateva tendinte se contureaza cu claritate: proprietarii sau managerii cladirilor isi concentreaza atentia asupra cresterii eficientei energetice si a sustenabilitatii, reducand astfel baza costurilor operationale. In acelasi timp, proprietarii vor fi nevoiti sa concureze pentru clientii lor prin adaugarea de noi functii, chiar daca tarile ECE sunt la inceputul procesului de implementare a noilor solutii digitale integrate in spatiul de lucru. Chiriasii cauta solutii integrate care le vor economisi timp si vor fi convenabile, iar acest lucru stabileste baza unei standardizari si implicit a unor platforme care sa faciliteze integrarea mai usoara a serviciilor, platforme care sunt foarte cautate de catre jucatorii imobiliari.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGhiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
SIGM
AED
Acvatot 2019
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
DRS
viarom
ELECTROGRUP
VEGO
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
strabag nivel 1
SSAB
noark
CDS
concelex
konsent
EDIT-Structural
MAKITA
rigips
BogArt
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<