Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - CE da in judecata Romania pentru slaba gestionare a problemei deseurilor
CE da in judecata Romania pentru slaba gestionare a problemei deseurilor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 27 Apr 2017 16:30
Comisia Europeana (CE) trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare.
"In pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritatile romane nu si-au indeplinit obligatia de a revizui si actualiza planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri. Aceasta revizuire ar fi trebuit sa aiba loc cel tarziu in 2013. Comisia a initiat procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor in septembrie 2015 si a trimis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitand autoritatilor sa adopte rapid aceste instrumente de baza prevazute de legislatia in materie de deseuri", se arata intr-un comunicat al CE.
Comisia a verificat daca fiecare stat membru si-a respectat aceste obligatii. Au fost initiate proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva mai multor state membre, printre care Belgia, Cipru, Croatia, Italia, Franta, Spania si Slovenia. Aceste cazuri se afla in stadii diferite, iar doua au fost deja inchise (Slovenia si Croatia) dupa adoptarea unor planuri si programe adecvate.
In temeiul Directivei 2008/98/CE, statele membre trebuiau sa adopte, pana la 12 decembrie 2010, planuri nationale de gestionare a deseurilor, iar pana la 12 decembrie 2013, programe de prevenire a generarii de deseuri. Planurile si programele respective au drept scop reducerea impactului deseurilor asupra sanatatii umane si asupra mediului, precum si utilizarea mai eficienta a resurselor in UE. Acestea sunt, de asemenea, esentiale pentru accesarea fondurilor UE si pentru stabilirea cadrului pentru dezvoltarea unei infrastructuri sustenabile de gestionare a deseurilor. Statele membre trebuie sa isi reevalueze planurile de gestionare a deseurilor cel putin o data la sase ani si, daca este cazul, sa le revizuiasca.
Romania este unul dintre cele mai neperformante state membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor municipale solide. In 2015 aceasta a inregistrat cea mai mare rata de depozitare a deseurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.
***
Statele membre ale Uniunii Europene (EU-28) au generat, in anul 2014, 2.595 de milioane de tone de deseuri, din care aproximativ 33,5% (circa 871 milioane de tone) au provenit din sectorul de constructii si demolari, conform celor mai recente date publicate de biroul Eurostat in luna octombrie 2016. Deseurile municipale, adica cele produse de populatie, au reprezentat 8,5% din cantitatea totala. Tarile care au generat cele mai multe deseuri sunt Romania si Bulgaria. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
quadratum
EDIT-Structural
noark
theda mar
SIGM
konsent
AED
viarom
Ubitech
SSAB
leviatan
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
BogArt
CDS
rigips
DRS
ness project
ELECTROGRUP
MAKITA
Acvatot 2019
VEGO
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<