Agenda Constructiilor
Luni, 23 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Corectia deficitului trebuie sa fie de 4% pentru a amortiza socul crizelor viitoare
Corectia deficitului trebuie sa fie de 4% pentru a amortiza socul crizelor viitoare
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 10 Apr 2024 11:05
Consolidarea fiscala va fi un proces dureros si este de dorit sa se desfasoare in mod echitabil, a declarat, presedintele Consiliul Fiscal, Daniel Daianu, care a atras atentia ca "grosul" ajustarii nu se poate realiza pe partea de cheltuieli. Economistul a reiterat ca Romania are un deficit in jur de 6% si trebuie sa ajunga nu la 3%, ci la 1,52%, pentru ca este nevoie de spatiu fiscal pentru a amortiza alte socuri, ceea ce inseamna o corectie de 4%.
"Aceasta consolidare fiscala va fi un proces dureros. Cineva mi-a reprosat ca sunt cinic. Eu nu sunt cinic. Intotdeauna am spus este un proces dureros si este de dorit sa se desfasoare in mod echitabil. Adica nu numai unul sa traga la caruta. Pe partea insa de cheltuieli nu se poate realiza grosul. Sa nu ne amagim cu anecdotica: sunt 15 lucratori la o primarie, de fapt ar trebui sa fie numai patru... Asta e anecdotica. Sigur ca primariile pot sa faca asa ceva in mediul local, se pot reduce foarte mult schemele. Dar sa-ti imaginezi.... As vrea ca oamenii sa aiba aceasta rabdare, sa citeasca pe ce se duc cheltuielile acestea, cat se duc in invatamant, in sanatate, in armata. Sigur, putem vorbi de pensii speciale indecente. Si eu cred ca sunt indecente multe dintre pensiile speciale. Perfect, dar nu vom rezolva ecuatia aceasta a consolidarii bugetare, chiar daca, ma rog, am elimina pensiile speciale, desi ma indoiesc ca la Armata poti sa faci ceva. si aici trebuie sa fii cu capul pe umeri", a declarat Daniel Daianu la Evenimentul Profit.ro - "Investitii vs Deficit: Provocari si riscuri in economie sub impactul datoriei si deficitelor publice in crestere", citat de Agerpres.
Specialistul a subliniat ca marea dezbatere este pe partea de venituri, consolidarea fiscala insemnand "extractie de venituri", de resurse, din buzunarele unora si altora.
"In societatea romaneasca se duce un razboi distributional, pentru ca cineva trebuie sa plateasca: ori platim toti, ori plateste o parte, ori plateste alta parte. Si sper sa nu ajungem in situatia sa platim toti, dar nu in mod egal.(...) Sa platim prin inflatie, taxa prin inflatie e o masura extrema. Daca ajungi sa umbli la TVA din nou, sa cresti TVA, lovesti in cei mai nevoiasi. Cei care au bani multi nu se sinchisesc, nu-si fac probleme. Insa cei care au bani putini, venituri modeste, ei simt la raft, pentru ca una e inflatia alimentara versus inflatia asa cum e calculata, care contine de toate pentru toti. Oamenii simpli, care traiesc numai din salariu, pentru ei conteaza acea inflatie alimentara. Deci aceasta este marea problema. Exista un razboi si va fi un razboi distributional, pentru ca toti ar vrea sa-si vada veniturile neatinse. Fiecare se simte special si n-ar trebui sa plateasca. Da, dar societatea romaneasca trebuie sa plateasca. Pana una-alta, pietele au rabdare cu Romania si vor avea. Reformele acestea structurale se stie ca sunt dureroase si reclama timp. De aceea exista si bani alocati Romaniei pentru a efectua aceste reforme", a afirmat presedintele Consiliului Fiscal.
 
Romania are o datorie publica rezonabila
Daniel Daianu a semnalat ca, spre deosebire de alte tari din UE, Romania are o datorie publica rezonabila, insa problema este deficitul primar si a subliniat ca bugetul public este alimentat de toti cetatenii, nu doar de companii.
"Romania are o datorie publica rezonabila. Problema Romaniei este ca are un deficit primar, deci in afara serviciului datoriei, foarte mare.(...) Noi trebuie sa ne ocupam de acest deficit (...) Ati spus avem reprezentanti ai mediului de afaceri, pentru ca ei platesc. Doamnelor si domnilor, toti cetatenii platesc si alimenteaza bugetul public. Va fac si un repros public. Spuneti ca numai companiile alimenteaza bugetul. Nu, domnule, toti cetatenii (...) Acestea sunt mituri si piste false. Toti cetatenii platesc, in afara de cei care se derobeaza, ca avem oameni care au venituri foarte mari si nu platesc nimic. Si sa se ocupe ANAF-ul de acele persoane. Deci, vedeti dumneavoastra, am spus ca va fac un repros. Va fac de ce? Pentru ca intretineti aceste mituri. Unii vorbesc de faptul ca avem investitii publice multe, nu conteaza deficitele. Conteaza. Unii spun avem fonduri europene, suntem asigurati. Fondurile europene pot fi cele din PNRR. In cativa ani nu vor mai fi. Dar cine plateste taxe si impozite? Platesc tot cetatenii taxe si impozite", a explicat Daniel Daianu.
Presedintele Consiliului Fiscal a reiterat ca Romania are un deficit in jur de 6% si trebuie sa ajunga nu la 3%, ci la 1,52%, pentru ca este nevoie de spatiu fiscal pentru a amortiza alte socuri, ceea ce inseamna o corectie de 4%.
"Trebuie sa ne ducem de la in jur de 6% la 1,52%. Aceasta este o corectie de 4% din PIB. Se face o corectie, trebuie sa o faci nu in 10 ani...pietele ar putea sa n-aiba rabdare sa stai pana in 2030. Deci marea dezbatere este cum sa facem aceasta corectie. Pe partea de cheltuieli nu poti sa faci principalmente aceasta ajustare. Nu poti sa o faci. Nu poti sa scoti pe partea de cheltuieli 3% din PIB", a punctat Daniel Daianu.
 
Consiliul Fiscal estimeaza deficit de peste 6% in 2024
Consiliul Fiscal estimeaza ca anul acesta deficitul va fi peste 6% si, daca se va recurge iar la o taiere de cheltuieli de capital, s-ar putea sa fie sub 6%. "Noi vedem deficitul peste 6% in acest an, cu acest addendum: daca se va recurge iar la o taiere de cheltuieli de capital, desi spatiul de manevra, sa stiti, este mai mai mic decat anul trecut, s-ar putea sa fim sub 6%, dar ar fi foarte greu. Iar testul mare, sa spunem testul acid, al consolidarii va fi din anul urmator. (...) Noi nu avem o tinta, pentru ca noi nu tintim, noi avem o evaluare. Evaluarea noastra este peste 6% din Produsul Intern Brut, fiindca in acest an avem si impactul inceputului de aplicare a noii reforme a pensiilor, un impact foarte sever. Sa nu uitam ca in 2025 va fi in jur de 1,6% din PIB", a precizat Daniel Daianu.
Referitor la executia bugetara pe primele trei luni din acest an, care, potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, Marcel Bolos, vine cu un deficit preliminar de 2,07% din PIB, presedintele Consiliului Fiscal a subliniat ca in acest rezultat se simte ceea ce s-a amanat in 2022. Totodata, el a mentionat ca fondurile europene ca sursa de finantare a investitiilor publice se vad si pe partea de cheltuieli si de venituri, si ca deficitul bugetar rezulta din diferenta dintre veniturile permanente si cheltuielile permanente.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
BogArt
quadratum
MAKITA
EDIT-Structural
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
AED
Acvatot 2019
theda mar
CDS
EURO BUILD
VEGO
rigips
Arduro
SSAB
ELECTROGRUP
DRS
noark
strabag nivel 1
Ubitech
GEWISS
konsent

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<