COVID-19 RoEIM: Noua platforma universitara de previziuni economice |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 05 Mai 2020 05:43 |
Specialistii Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca monitorizeaza in timp real impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei romanesti si isi propun sa realizeze previziuni economice in contextul actual.
Proiectul cuprinde si realizarea unei platforme online denumite generic COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) prin care cercetatorii UBB implicati in acest proiect publica o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 sub forma unor infografice interactive, menite sa ofere o imagine comprehensiva, actualizata in timp real a situatiei economiei romanesti.
Obiectivul principal al proiectului este oferirea unui sprijin real factorilor decizionali prin realizarea si actualizarea constanta a analizei situatiei generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai buna protejare a societatii, a companiilor, a angajatilor acestora, respectiv a lanturilor de aprovizionare din economia reala. Proiectul de cercetare este coordonat de prof. univ. dr. Szasz Levente, prodecanul FSEGA responsabil pentru cercetarea stiintifica.
„Universitatile romanesti s-au mobilizat exemplar in aceasta perioada, fiecare contribuind, in functie de anvergura si profilul academic, la bunul mers al societatii, la nivel local/regional/national/international. UBB, ca universitate globala, a contribuit major la toate aceste niveluri, iar prin acest proiect, contributia nationala (cu potential impact international) a UBB – unul dintre liderii stiintelor economice din tara – este din nou reliefata exemplar”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
La randul sau, decanul FSEGA, conf. univ. dr. Razvan V. Mustata este de parere ca „aceasta pandemie reprezinta in esenta sa o provocare majora pentru intreaga umanitate. Repornirea adecvata a activitatii economice reprezinta cea mai mare provocare pentru perioada imediat urmatoare iesirii din starea de urgenta, in ideea diminuarii riscurilor aferente COVID-19. Daca acest proces nu este gestionat in mod inteligent si pragmatic, costurile asociate vor fi mai ridicate si se vor resimti o perioada mai mare de timp. In acest context, ne asumam rolul de a sprijini societatea si factorii decizionali din domeniul economic, asigurandu-le toate informatiile si analizele de care dispunem, pentru a lua cele mai bune decizii in vederea ameliorarii impactului negativ al acestei pandemii asupra economiei romanesti.”
|