FIC: Investitiile sectorului public vor fi restranse pentru a reduce deficitul bugetar |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 09 Dec 2024 12:35 |
Romania se afla intr-un punct critic, din punct de vedere economic, cu cele mai mari niveluri de deficite gemene din istoria recenta, iar situatia economiei tarii ar trebui sa fie prioritatea autoritatilor in perioada urmatoare, este de parere Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
"Din punct de vedere economic, Romania se afla intr-un punct critic inregistrand cele mai mari niveluri de deficite gemene din istoria recenta, cu exceptia vremurilor de criza. Situatia economica a tarii trebuie sa fie prioritatea autoritatilor in perioada urmatoare. Organizatia considera ca este nevoie de masuri echilibrate pentru a asigura o redresare economica sustenabila, care sa se reflecte in bunastarea societatii. In urmatorii ani va fi si mai multa nevoie ca mediul privat sa continue sa investeasca pentru a mentine ritmul de crestere al economiei romanesti din anii precedenti, mai ales ca investitiile sectorului public vor fi restranse ca urmare a necesitatii de a reduce deficitul bugetar", spun investitorii, intr-un comunicat remis Agerpres.
In acest sens, FIC subliniaza ca pentru alegerea destinatiei investitionale, dar si pentru continuarea investitiilor prezente in tara, companiile au nevoie de un angajament ferm, pe termen lung, din partea autoritatilor in asigurarea unui climat stabil si predictibil.
De asemenea, FIC sustine ca apartenenta la NATO, UE, aderarea la spatiul Schengen si la OECD raman elemente cheie in relatia Romaniei cu investitorii. Potrivit celei mai recente analize a Consiliului Investitorilor Straini asupra taxelor si impozitelor platite de companiile membre FIC si angajatii lor in Romania, in 2023, investitiile companiilor FIC au fost de 17 miliarde de lei, reprezentand 43% din cheltuielile de capital public conform executiei bugetului consolidat pentru 2023.
Contributiile celor 110 companii membre FIC la bugetul general consolidat a fost estimata la 82 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta peste 18% din veniturile curente colectate de stat anul trecut. Numarul total al angajatilor membrilor FIC depaseste 190.000 persoane. Angajatii din companiile FIC analizate au castigat un salariu mediu net de 8.655 lei pe luna, cu 89% mai mult decat salariul mediu net din economie de 4.584 lei, sustine Consiliul.
Potrivit sursei citate, investitiile straine atrase au contribuit semnificativ la modernizarea economiei nationale si la integrarea acesteia atat in economia europeana, cat si in lanturile internationale de export si productie; au adus tehnologie si know-how pe piata interna, contribuind astfel si la dezvoltarea companiilor cu capital autohton, la cresterea productivitatii si la guvernanta corporativa prin care au promovat importanta corectitudinii, transparentei si responsabilitatii in companii; au contribuit direct la cresterea economica inregistrata de Romania prin investitiile puse la dispozitie si prin salariile platite direct angajatilor si indirect prin lantul de aprovizionare local.
Evolutia stocului de investitii straine ca procent din PIB a inceput de la o valoare aproape inexistenta in 1990 si a crescut semnificativ in deceniile urmatoare. Un element esential in atragerea investitiilor straine este aderarea Romaniei la structurile internationale. Atat aderarea la NATO, cat si mai tarziu la UE au fost evenimente care au impulsionat cresterea ISD in statele din Europa Centrala si de Est.
"Anii de aderare la structurile internationale sunt de departe anii care au adus un impuls puternic de investitii in Romania. Sectorul privat (format de investitori straini, antreprenori si gospodarii) este principalul contributor la dezvoltarea Romaniei, raportul mediu dintre investitiile din Romania si PIB fiind de 23,7% in ultimul deceniu, peste media UE", precizeaza FIC.
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia care ii aduce impreuna pe cei mai importanti investitori cu capital strain din Romania, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din tara cu o cifra de afaceri cumulata care reprezinta aproximativ o cincime din produsul intern brut si care au o contributie semnificativa la bugetul de stat. In cei peste 25 ani de la infiintarea organizatiei, companiile membre FIC au sustinut intotdeauna importanta dialogului intre comunitatea de afaceri si autoritati.
|