GUVERN: Fonduri substantiale pentru investitii la metrou |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 29 Apr 2015 17:07 |
In sedinta Guvernului din data de 29 aprilie a.c., membrii Executivului au stabilit destinatia unor sume obtinute in urma scoaterii la licitatie, prin platforma comuna, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, care vor permite finantarea, in acest an, a doua proiecte de investitii derulate in cadrul metroului bucurestean. „Guvernul a aprobat, in acest sens, un proiect de lege care completeaza OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a vinde prin licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene. Prin aceasta decizie se va asigura, in consecinta, continuarea lucrarilor de constructie la Magistrala a IV-a de metrou, proiect care nu primise initial finantare pentru lucrari in anul 2015 si la care, din acest motiv, lucrarile de constructie au fost oprite. De asemenea, hotararea va face posibila continuarea proiectarii si lansarea lucrarilor la proiectul denumit «Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni», cu termen de punere in functiune in anul 2020-cerinta impusa de UEFA”, se arata intr-un comunicat al Executivului.
Astfel, dupa licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, Ministerul Transporturilor va primi in total suma de 188,5 milioane de lei, din care 150 de milioane de lei vor asigura finantarea lucrarilor la Magistrala a IV-a de metrou, iar pentru continuarea proiectarii si initierea proiectului Magistralei a VI-a (de la actuala statie 1 Mai la Aeroportul Otopeni), cu o lungime totala de 14 km, se aloca 38,5 milioane de lei.
„Punerea in functiune a celor doua obiective de investitii va avea efecte pozitive din punct de vedere economic, social si de protectie a mediului. Potrivit studiului de fezabilitate, punerea in functiune a Magistralei a IV-a de metrou va reduce traficul cu autoturismul personal cu circa 2% (reprezentand aproape 822.000 de vehicule anual). In cazul proiectului Magistralei a VI-a, studiul de fezabilitate arata ca punerea sa in functiune ar determina o diminuare mai consistenta a traficului cu autoturismul personal cu peste 4 milioane de vehicule pe an”, mai sustin oficialii guvernamentali.
Stimularea atragerii de fonduri UE, in atentia Executivului
In aceeasi sedinta, Guvernul a mai aprobat, prin hotarare, alocarea temporara din venituri din privatizare, de catre Ministerul Finantelor Publice, a sumei de 415 milioane de lei, in echivalent euro, in scopul asigurarii finantarii necesare in luna mai 2015, aferente autoritatilor de management pentru programele operationale finantate din fonduri structurale in cadrul Obiectivului Convergenta. Astfel, se acorda 100 de milioane de lei pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, alte 215 milioane de lei fiind alocate pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si inca 100 de milioane de lei au ca destinatie Programul Operational Regional.
„Luand in considerare stadiul actual al sumelor accesate, transferate sau platite, Guvernul a hotarat extinderea termenului de plata pana la data de 20 mai 2015, astfel incat sumele alocate sa poata fi utilizate in integralitate de toate programele operationale. Sumele alocate autoritatilor de management din venituri din privatizare vor fi rambursate Ministerului Finantelor Publice in euro, din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Comisia Europeana, pana la data de 31 august 2015”, concluzioneaza oficialii Guvernului. Programul National de Cadastru si Carte Funciara, prezentat oficial
La inceputul sedintei de guvern, vicepremierul si ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Liviu Dragnea, a anuntat prezentarea noului Program National de Cadastru si Carte Funciara, care are ca scop „inregistrarea tuturor proprietatilor din Romania in sistemul national de cadastru si carte funciara, respectiv intocmirea cadastrului general pentru 2.337 de unitati administrativ-teritoriale, iar diferenta de 837 va fi cadastrata prin Programul Operational Regional”. Ministrul de resort a mai aratat ca „pentru beneficiari, masuratorile cadastrale, intabularea, precum si eliberarea certificatelor de mostenitor (in cazul succesiunilor), vor fi gratuite”. De asemenea, prim-ministrul Victor Ponta a solicitat ca, in cadrul unei conferinte programate pe data de 30 aprilie a.c., la sediul MDRAP, sa fie explicat amanuntit modul de implementare a programului, pe etape si prevederi specifice. „Aceasta este una dintre cele mai mari reforme de care Romania avea demult nevoie - si anume inscrierea, cadastrarea proprietatilor imobiliare, iar acum, cu fonduri europene, cu eforturi nationale, trebuie sa trecem cat mai repede la indeplinirea acestor lucruri”, a declarat Victor Ponta. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
|