Investitiile nu fac stadioanele profitabile: pierderi anuale de 10 milioane euro |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 04 Iul 2024 12:11 |
Deputatul USR Brian Cristian, vicepresedinte al Comisiei pentru Tineret si Sport din Camera Deputatilor, a realizat primul studiu cu date statistice referitoare la stadioanele din Romania. Cercetarea, la care s-a lucrat aproape un an, vizeaza aproximativ 50 de stadioane din tara si cuprinde date esentiale privind costurile de constructie, veniturile si cheltuielile, beneficiarii, capacitatea si alti indicatori relevanti pentru gestionarea infrastructurii sportive.
"Acest studiu ofera o perspectiva detaliata asupra situatiei actuale a stadioanelor din Romania si propune solutii, recomandari pentru o administrare eficienta si sustenabila a acestora. Este crucial sa ne asiguram ca resursele investite in aceste facilitati sunt utilizate optim si ca ele raman un activ valoros pentru comunitati pe termen lung”, declara deputatul USR Brian Cristian.
Analiza datelor prezentate in studiu arata o realitate ingrijoratoare: toate aceste facilitati sportive inregistreaza un bilant financiar negativ, cu cheltuieli mai mari decat veniturile.
"Chiar si in contextul investitiilor masive realizate in ultimii 15 ani pentru construirea noilor stadioane, acestea nu reusesc sa devina profitabile. Pe de alta parte, avem stadioanele vechi, care se afla in diferite stadii de degradare, nu au beneficiat de lucrari de renovare sau modernizare si nu corespund cerintelor anului 2024. Situatia este cu atat mai grava cu cat aceste stadioane se afla in proprietate si administrare publica. Prin urmare, bilantul negativ al acestora este acoperit din bani publici, banii cetatenilor care, fara sa aiba vreun cuvant de spus, trebuie sa contribuie la plata pierderilor generate de arenele sportive”, precizeaza Brian Cristian.
Statul roman plateste anual aproape 50 de milioane de lei pentru a acoperi diferenta dintre veniturile si cheltuielile arenelor sportive.
Prin aceasta cercetare, deputatul USR isi propune sa contribuie la imbunatatirea infrastructurii sportive din tara noastra si sa consolideze pozitia Romaniei in randul tarilor cu o traditie sportiva de exceptie.
Studiul integral, aici.
|