Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Marea Neagra: Proiecte de energie eoliana de 19 miliarde euro, propuse pana in 2035
Marea Neagra: Proiecte de energie eoliana de 19 miliarde euro, propuse pana in 2035
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 30 Sep 2024 11:26
Proiecte de pana la 19 miliarde euro pot fi implementate pentru productia de energie eoliana in Marea Neagra pana in 2035, care pot adauga in sistemul energetic national 75 GW noi si crea pana la 77.000 de locuri de munca, potrivit raportului "Offshore Wind Roadmap for Romania", un studiu realizat de Banca Mondiala, care evidentiaza impactul si potentialul dezvoltarii energiei eoliene offshore in Romania, precum si oportunitatile economice si sociale pe care aceasta industrie le poate aduce tarii noastre.
"A fost lansat public raportul Bancii Mondiale cu privire la potentialul energiei eoliene din Marea Neagra pentru Romania, dupa un efort de doi ani de zile, sustinut integral din fonduri nerambursabile puse la dispozitie de Comisia Europeana (DG Reform). Experti de talie mondiala au analizat in premiera zona economica exclusiva romaneasca din Marea Neagra, iar datele sunt fascinante: potential total de 76 GW, din care 22 GW pe platforma fixa si 54 GW plutitoare; viteza vantului de 7,5 - 8 m/s; posibilitatea de a dezvolta proiecte intre 3 GW si 7 GW pana in 2035.
Energia eoliana offshore este verde, la un pret competitiv si cu efecte mari de multiplicare in economia locala. Anul viitor, cu sprijin continuu de la Banca Mondiala, Comisia Europeana si Departamentul de Stat al SUA, vom finaliza studiul privind amplasamentele optime pentru viitoarele centrale eoliene.
Am reusit anul acesta sa adoptam legea energiei eoliene offshore, Romania devenind prima tara din bazinul Marii Negre cu un cadru legal clar si atractiv pentru investitori. Suntem cu cativa pasi inaintea tuturor celorlalte state din regiune si trebuie sa mentinem tempoul. Daca vom fi in continuare primii, avem oportunitatea sa devenim hub pentru intreaga regiune si sa ne jucam pana la capat rolul de lider in asigurarea securitatii si independentei energetice", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
 
Raportul indica doua scenarii posibile pentru dezvoltarile offshore
Scenariul cu crestere redusa vizeaza instalarea a 150 de turbine prin 5 proiecte, pana in 2035. Valoarea investitiei s-ar ridica la 9 miliarde euro, capacitate instalata de 3 GW, care va asigura 16% din necesarul de energie al tarii. In ceea ce priveste lantul de aprovizionare si impactul economic, Romania va avea 28% continut local si vor fi create aproximativ 21.000 de locuri de munca.
Scenariul cu crestere intensiva vizeaza instalarea a 360 de turbine prin 7 proiecte, pana in 2035. Valoarea investitiei va fi de aproximativ 19 miliarde euro, capacitate instalata de 7 GW, care va asigura 37% din necesarul de energie al tarii. In ceea ce priveste lantul de aprovizionare si impactul economic, Romania va avea 38% continut local si vor fi create aproximativ 77.000 de locuri de munca.
Prin acest Roadmap, Ministerul Energiei isi reafirma angajamentul de a dezvolta infrastructura necesara pentru integrarea energiei din surse offshore, colaborand cu partenerii internationali si statele din regiunea Marii Negre pentru a crea un lant de aprovizionare robust si competitiv. De asemenea, potrivit angajamentului, se vor intensifica eforturile pentru utilizarea porturilor romanesti in productia si constructia echipamentelor necesare centralelor electrice eoliene offshore, astfel va fi consolidata pozitia Romaniei ca un centru regional in domeniul energiei regenerabile.
Raportul evidentiaza necesitatea atragerii de investitii private si a accesarii fondurilor europene pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore. Romania are oportunitatea de a deveni un lider regional in domeniul energiei eoliene offshore, prin mobilizarea resurselor disponibile si implicarea activa in tranzitia energetica europeana.
 
Romania poate produce energie eoliana mai multa decat va avea nevoie vreodata
Romania are o capacitate eoliana onshore de 3 GW si o resursa eoliana offshore suficient de mare, astfel incat sa produca mai multa energie decat va avea nevoie vreodata, sustin reprezentantii Bancii Mondiale.
"La nivel global, tehnologia pentru energie eoliana offshore (OSW) furnizeaza volume mari de energie din proiecte la scara de GW, la preturi competitive cu cele ale noilor tehnologii de generare conventionala. Romania are deja o capacitate eoliana onshore de 3 GW si o resursa eoliana offshore suficient de mare care ar putea produce mai multa energie decat va avea nevoie vreodata. Prezentul raport evidentiaza potentialul pentru o capacitate de platforme eoliene offshore de pana la 7 GW, amplasate la cel putin 50 km de coasta si, in cea mai mare parte, in ape relativ putin adanci, care ar putea fi construite de la inceputul anilor 2030, folosind facilitatile portuare bine dotate ale Romaniei, lantul de aprovizionare pe baza de produse siderurgice si alti lucratori locali", au transmis reprezentantii Bancii Mondiale intr-un comunicat referitor la lansarea raportului "Offshore Wind Roadmap for Romania".
Desi la Marea Neagra nu este la fel de mult vant ca in cea mai mare parte a zonelor maritime din Europa de Nord, este probabil sa se stabileasca o piata regionala, odata cu dezvoltarea de proiecte in zonele economice exclusive ale Bulgariei, Turciei si Ucrainei.
"Pietele regionale si globale de OSW vor oferi si alte oportunitati pentru furnizorii romani. Impactul asupra mediului inconjurator reprezinta un aspect cheie de luat in considerare, dincolo de reducerea productiei de dioxid de carbon si a cantitatii de apa utilizata in tehnologiile bazate pe tehnologiile de generare conventionala. O incertitudine cheie in Romania in aceasta privinta o reprezinta rutele de migratie a pasarilor catre/dinspre zonele umede ale Deltei Dunarii", se mai precizeaza in comunicat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTETotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
Ubitech
viarom
noark
Arduro
strabag nivel 1
MAKITA
Acvatot 2019
concelex
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ness project
rigips
konsent
VEGO
BogArt
ELECTROGRUP
quadratum
CDS
EDIT-Structural
DRS
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<