MDLPA a aprobat prin Ordin de ministru adoptarea normativului P118/1 |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 28 Feb 2025 12:31 |
![]() Ministrul dezvoltarii a aratat: ”Sunt acum in vigoare prevederi stabilite in Normativul de proiectare P118/1, care reglementeaza siguranta la incendiu a constructiilor, si care dateaza din 1999. Unele prevederi nu corespund realitatii de astazi, sunt bazate pe tehnologii vechi si contin solutii care nu mai pot fi aplicate. Acestea vor fi inlocuite de prevederi noi, pentru o siguranta sporita in domeniul securitatii la incendiu, si vor fi aplicate in spitale, scoli, locuinte, cladiri publice si private.”
Prevederile vechiului normativ, semnalate de specialisti in domeniu ca fiind invechite, sunt legate de tehnologii, materialele de construire si scheme tehnice care nu mai corespund cerintelor actuale si nu iau in calcul tehnologiile si solutiile noi, dezvoltate in ultimele doua decenii.
Normativul nou prezinta solutii tehnice actuale, contine scheme detaliate de rezolvarea unor situatii tehnice, ceea ce inlesneste procesul de proiectare, rezulta un timp de avizare mai scurt si o securitate mai mare din punct de vedere al incendiilor. Cladirile noi vor fi construite conform noului normativ, iar, pentru cele vechi, normativul nou adoptat prevede solutii compensatorii sau rezolvari diferite.
Un exemplu de tehnologie noua, care nu era inclusa in normativul din 1999, sunt sistemele de detectare de fum si stingere a incendiilor montate in tavan sau pardoseli.
Conform noului normativ, scarile exterioare de evacuare, adesea costisitoare, care, conform normativelor in vigoare, trebuiau montate pe exteriorul vechilor cladiri de spitale, nu vor mai fi obligatorii, pentru ca noul normativ prevede solutii multiple pentru aceste cazuri, cum ar fi fluxuri de evacuare reduse, zone de siguranta la incendiu sau lifturi cu surse proprii de alimentare cu energie electrica si conformate pentru evacuarea persoanelor si pacientilor cu mobilitate redusa.
Noile prevederi clarifica aspecte legate de materiale de constructii, finisaje, tamplarii, care conduc la reducerea costurilor de constructie fara a compromite siguranta la incendiu. De asemenea, lemnul este considerat, la nivel european, principalul material de constructie regenerabil si sustenabil, iar noul normativ prevede conditiile in care lemnul poate fi utilizat, in conditii de siguranta, in constructii.
”Prin acest normativ vom avea cladiri mai sigure, mai performante, atat in cazul cladirilor existente, cat si in cazul cladirilor noi”, a conchis ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Noile normative pentru siguranta la incendiu vor intra in vigoare in 60 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei.
|