Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - Memorandum ELCEN - Sage Geosystens SUA pentru valorificarea energiei geotermale
Memorandum ELCEN - Sage Geosystens SUA pentru valorificarea energiei geotermale
Actualitatea interna Publicat de AG&F 24 Iul 2024 10:28
Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a semnat marti un Memorandum de Intelegere (MoU) cu Sage Geosystems Incorporated, o companie din SUA care dezvolta tehnologii de valorificare si stocare a energiei geotermale. Prin acest MoU, ELCEN si Sage au in vedere realizarea unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale in cadrul sistemului de incalzire centralizata din Bucuresti.
Memorandumul de Intelegere a fost semnat de Directorul General al ELCEN, Claudiu Cretu, in prezenta Secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, dna. Jennifer Granholm si a Ministrului Energiei din Romania, dl. Sebastian Burduja, in marja P-TECC Ministerial Business Forum (Forumul Ministerial si de Afaceri – Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare in domeniul Energiei si Climei), un eveniment organizat de Ministerul Energiei in parteneriat cu Departamentul pentru Energie din SUA in perioada 23-24 iulie la Bucuresti.
Prin acest MoU, ELCEN va facilita accesul la date relevante si la infrastructura necesara in vederea realizarii studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnica si cunostinte operationale specifice sistemului de incalzire centralizata la nivelul Municipiului Bucuresti.
Sage Geosystems va realiza analiza tehnica si geologica si studiul de fezabilitate privind solutia de utilizare a energiei geotermale.
 "Resursa geotermala ar putea incalzi Bucurestiul. Apa fierbinte extrasa din subteran ar putea ajunge in casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oras, dar si facturile la incalzire. Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursa importanta, insa prea putin folosita. Studiul ne va arata unde se pot face foraje si cum putem valorifica energia geotermala locala pentru a furniza energie in mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului incalzire centralizata. Departamentul pentru Energie din SUA a propus ELCEN colaborarea cu Sage Geosystems. Avem ajutorul altor state care au expertiza si tehnologie. Am semnat acest Memorandum de Intelegere ca sa vedem cum putem sa folosim cat mai eficient si durabil, intr-o abordare hibrida, potentialul geotermal in urmatorii ani pentru incalzirea din Bucuresti”, a declarat Claudiu Cretu, ELCEN.
 
 
Beneficiile acestei colaborari vizeaza asigurarea sustenabilitatii, inovatiei si a solutiilor economice eficiente in ceea ce priveste viitorul incalzirii centralizate in Municipiul Bucuresti. Acest demers este in deplina concordanta cu obiectivele nationale si europene privind tranzitia catre o energie sustenabila.
Reafirmam, prin aceasta colaborare, angajamentul ELCEN de a produce energie durabila si eficienta. Pentru companie, miza pe termen lung este integrarea tehnologiilor regenerabile in procesul de producere a energiei electrice si termice. Explorarea potentialului de integrare a energiei geotermale vine in contextul existentei resurselor geotermale pe aproape intreaga suprafata a Municipiului Bucuresti, in special in partea de nord. Energia geotermala poate fi o solutie locala rentabila, fiabila, durabila, ecologica, pentru termoficare, fiind utilizata deja cu succes in acest scop in zona de vest a Romaniei.
 "Astazi facem inca un pas important in diversificarea surselor de energie in tara noastra, de data aceasta prin dezvoltarea energiei geotermale, demers inceput in februarie 2024, cand am efectuat un tur de forta in SUA Si am obtinut sprijin pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru includerea energiei geotermale in sistemul de termoficare al Capitalei. 
Doamna Secretar de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, a fost de acord, la acel moment, sa sustina initiativa noastra si iata-ne astazi accelerand Programul Geotermal Romanesc, program util pentru termoficarea Bucurestiului, intrucat energia geotermala este o sursa de energie regenerabila locala si ecologica, eficienta din punct de vedere economic, oferind un potential considerabil de a produce energie termica, distribuita apoi in retele.
Pasul important facut astazi va contribui la un sistem de termoficare modern, in care locuintele noastre vor beneficia de apa calda si caldura la parametrii optimi, pentru o capitala europeana, la un pret competitiv", a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
konsent
leviatan
ness project
MAKITA
concelex
Arduro
EDIT-Structural
SIGM
CDS
theda mar
noark
quadratum
rigips
siniat
strabag nivel 1
SSAB
viarom
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander