MMAP: Noul Cod Silvic a fost adoptat in Plenul Camerei Deputatilor |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 18 Dec 2024 10:54 |
Noul Cod Silvic a fost adoptat in Sedinta de Plen a Camerei Deputatilor cu 245 de voturi pentru. Acesta a fost elaborat prin Planul National de Redresare si Rezilienta, iar din grupul de lucru care a scris acest proiect de lege au facut parte cadre universitare de la Universitatea Transilvania din Brasov, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava si specialisti de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura ”Marin Dracea”.
"Impreuna putem da Romaniei, dupa 15 ani, o lege care marcheaza un nou inceput in gestionarea padurilor din tara noastra. Este o lege care merita din plin sa fie in procedura de urgenta, reprezinta totodata un jalon important din PNRR, timpul nu mai are rabdare cu padurile din Romania, pentru care avem nevoie de reglementari clare si actuale. Astazi nu vorbim doar despre lemn, ci vorbim despre importanta padurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare si de deconectare, ca aliat de incredere in lupta impotriva schimbarilor climatice. Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci de un sector economic, care a ajuns la 3,5% din PIB, avand un aport important in balanta comerciala a Romaniei”, a precizat ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet.
Demnitarul a amintit de sutele de mii de locuri de munca din domeniul forestier, care inseamna traiul de zi cu zi pentru mii de familii, dar si de cele 3,5 milioane de gospodarii care nu ar supravietui iarna fara lemn de foc:
"Depindem cu totii de resursele pe care ni le ofera padurile noastre, ceea ce ne obliga sa fim responsabili si sa ne gandim la relatia pe termen lung pe care o avem cu padurea. Noul Cod raspunde celor trei perspective pe care le-am amintit: de conservare a padurilor, a economiei si a vietii. Pentru toate acestea exista un raspuns in Noul Cod Silvic, in sfarsit scrie foarte clar in lege ca accesul in padure este liber si nerestrictionat, confiscam dubitele si camioanele care transporta lemn fara acte, eliminam situatiile de conflict de interese in randul celor care lucreaza in domeniul silvic, impadurim terenurile care au fost despadurite si abandonate de proprietari”, a punctat demnitarul.
Noul Cod Silvic reglementeaza regimul silvic, guvernanta sectorului silvic, controlul aplicarii si respectarea regimului silvic, precum si regimul sanctionator al acestuia. De asemenea, stabileste cadrul legal pentru lupta digitalizata cu taierile ilegale de padure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care sa ajute la descoperirea furturilor si taierilor ilegale.
De asemenea, Noul Cod Silvic reglementeaza sistemul de sanctiuni penale si regimul masurilor asiguratorii si confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, suspendarea accesului in sistemul informatic integrat pentru paduri, ca urmare a savarsirii unor fapte care sunt incadrate ca infractiuni.
Potrivit actului normativ, se extinde suprafata unde sunt interzise taierile la ras in parcurile naturale si in toate ariile naturale protejate din Romania. De asemenea, se da posibilitatea tuturor cetatenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta in orice padure din tara.
"Vreau sa multumesc celor care au lucrat sute de ore la actualul proiect de Cod Silvic, mediului academic, colegilor din minister, colegilor din comisia de mediu, comisia de agricultura, comisia juridica si tuturor celor implicati”, a incheiat ministrul Mircea Fechet.
Noul Cod Silvic va fi transmis spre promulgare la Presedintele Romaniei.
|