Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Rectificare bugetara: Suplimentare a bugetelor de investitii pentru 2020
Rectificare bugetara: Suplimentare a bugetelor de investitii pentru 2020
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Aug 2020 07:06
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (MTIC) va avea un buget record dupa noua rectificare bugetara, cea de-a doua din acest an, pe care o pregateste Guvernul Romaniei. In primele sapte luni ale acestui an, cheltuielile guvernamentale cu investitiile au atins pragul de 20 de miliarde de lei, potrivit lui Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
Potrivit proiectului de rectificare bugetara publicat de MFP, MTIC va avea un buget majorat cu 814,7 milioane de lei, per sold.
"Se propun asigurarea de sume suplimentare pentru intretinerea infrastructurii rutiere, precum si pentru institutiile publice finantate partial din venituri proprii aflate in subordine (+250 milioane de lei), pentru finantarea obiectivelor de investitii de transport ale agentilor economici cu capital de stat finantate integral de la bugetul de stat (+150 milioane de lei), pentru finalizarea proiectelor cu finantare externa nerambursabila aferente perioadei de programare 2007-2013 (+217 milioane de lei), pentru decontarea facilitatilor de care beneficiaza diferite categorii sociale (+60 milioane lei), pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflati sub autoritatea ministerului (+130 milioane lei), pentru plata ratelor aferente creditelor externe (+21,2 milioane lei), pentru plata unor hotarari judecatoresti definitive (+4,56 milioane lei) precum si pentru asigurarea subventiilor la operatorii de sub autoritate (+7,0 milioane lei). S-au identificat economii in principal la cheltuieli de personal (-3 milioane lei), bunuri si servicii (-0,95 milioane lei), dobanzi (-2,47 milioane lei) precum si la active nefinanciare (-18,63 milioane lei)", se arata in nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetara din 13 august 2020.
 
Tot in zona investitiilor, bugetul Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) va fi majorat cu 1,01 miliarde lei, in special pentru finantarea Programului National de Dezvoltare Locala (un miliard de lei), dar si pentru institutiile publice finantate partial din venituri proprii (+17 milioane lei), pentru plata despagubirilor stabilite prin hotararile judecatoresti (+4,6 milioane lei), pentru derularea Programului "Constructii locuinte pentru tineri destinate inchirierii" (+10 milioane lei) si pentru cheltuieli de personal (+4 milioane lei). S-au identificat economii la titlul 40 "Subventii" (-21 milioane lei).
 
Bugetul Ministerului Fondurilor Europene ar putea fi majorat in urma rectificarii bugetare cu 1,18 miliarde lei credite de angajament si +198,2 milioane de lei credite bugetare, per sold. Se propune alocarea suplimentara a +1,19 miliarde lei credite de angajament si +200 milioane de lei credite bugetare pentru Programul National de digitalizarea IMM-urilor, proiecte pilot in cercetare si supracontractarea Programului Operational Competitivitate 2014-2020, precum si +0,7 milioane lei pentru reintregirea conturilor de disponibil in euro aferente memorandumurilor de finantare PHARE si ISPA. In functie de gradul de executie si de necesarul de finantare pana la finalul anului s-au identificat economii in principal la cheltuielile de personal (-2,3 milioane lei) si bunuri si servicii (-0,2 milioane lei).
 
O suma importanta va reveni, din nou, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), +1,94 miliarde lei per sold, astfel:
  • suplimentarea cu +1,5 miliarde lei a fondurilor destinate platii unor drepturi de asistenta sociala (in principal alocatia de stat pentru copii, indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, drepturi acordate persoanelor cu handicap);
  • majorarea transferurilor din bugetul de stat catre bugetul asigurarilor pentru somaj cu suma de +2,98 miliarde lei si diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurari sociale de stat cu -6,4 miliarde lei in principal ca urmare a reducerii cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii;
  • diminuarea cheltuielilor de personal cu 15 milioane lei si a cheltuielilor cu bunurile si serviciile cu 10 milioane lei, urmare analizei gradului de executie si necesarului de finantare pana la finalul anului.
 
Rectificarea bugetara pentru celelalte ministere, pe scurt
 
Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale: +14 miliarde lei, din care: 1,7 miliarde lei - dobanzi, doua miliarde lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, 550 milioane de lei reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, 5 miliarde lei asigurarea sumelor necesare refinantarii proiectelor pentru beneficiari si/sau continuarii finantarii proiectelor in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene si 4,6 miliarde lei fonduri de la bugetul de stat puse la dispozitia Eximbank pentru implementarea schemelor de ajutor de stat si minimis.
 
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri: +4,37 miliarde lei credite de angajament si +1,54 miliarde lei credite bugetare, per sold. Se propun sume suplimentare pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de Covid-19 (+4,3 miliarde lei credite de angajament si +1,4 miliarde lei credite bugetare) si pentru majorarea, in conditiile legii, a contributiei statului la capitalul social al operatorilor economici din industria nationala de aparare aflati sub autoritatea acestuia (129,1 milioane lei). S-au identificat economii in principal la cheltuieli de personal (-25 milioane lei) si bunuri si servicii (-10 milioane lei).
 
Ministerul Sanatatii: +3,11 miliarde lei.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: + 3 miliarde lei.
Ministerul Afacerilor Interne: +1,26 miliarde lei (inclusiv sume pentru organizarea alegerilor locale din aceasta toamna).
Ministerul Educatiei si Cercetarii: +551,4 milioane de lei.
Autoritatea Electorala Permanenta: +217,8 milioane lei
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor: +147,4 milioane de lei.
Secretariatul General al Guvernului: +124,8 milioane de lei.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor: +116,7 milioane de lei.
Ministerul Justitiei: +71,6 milioane de lei.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale: +64,5 milioane de lei.
 
Propunerea de rectificare bugetara va fi adoptata in sedinta de Guvern de astazi.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGSISECAMTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
SIGM
EURO BUILD
VEGO
SSAB
MAKITA
BogArt
Ubitech
noark
konsent
leviatan
DRS
EDIT-Structural
theda mar
concelex
CDS
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
Acvatot 2019
strabag nivel 1
rigips
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<