Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ROMGAZ poate obtine prima productie de gaze naturale din Marea Neagra din 2026
ROMGAZ poate obtine prima productie de gaze naturale din Marea Neagra din 2026
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 04 Mai 2022 10:31
Premierul Nicolae-Ionel Ciuca, ministrul Energiei, Virgil Popescu, si David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim - Ambasada SUA in Romania, au participat ieri la semnarea contractului de vanzare-cumparare pentru preluarea de catre Romgaz a participatiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep.
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, a semnat, la sediul Guvernului Romaniei, contractul de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor emise (reprezentand 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estica, zona de apa adanca, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagra.
Contractul de vanzare-cumparare a fost aprobat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea conditiilor suspensive din contract. Pretul de achizitie achitat de catre ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putand fi ajustat conform mecanismelor prevazute in contractul de vanzare-cumparare actiuni.
Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administratie al ROMGAZ a avizat contractul de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor emise (reprezentand 100% din capitalul social) de EMEPRL, care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estica, zona de apa adanca, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagra.
”Tranzactia in valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a sustine investitiile vitale in energie si valorificarea gazelor naturale din Marea Neagra in beneficiul romanilor si economiei romanesti. Noua lege off-shore dezbatuta in Parlament in ritm accelerat deblocheaza investitii vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul Romaniei, bazata pe investitii, o abordare pro-business si stabilitate, va repozitiona Romania ca un actor regional important, capabil sa asigure necesarul pentru consumul cetatenilor si economiei si chiar sa devina furnizor de securitate energetica in regiune”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciuca.
“Prin semnarea contractului dintre ROMGAZ S.A. si ExxonMobil, Romania a facut un pas urias pentru asigurarea securitatii si independentei energetice. In actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grabi inceperea exploatarii, pentru a consuma gazul romanesc. Da, asa cum am spus, romanii vor avea gaz romanesc in case. Si nu numai! Romania va avea surplus de gaze naturale, practic dublandu-si productia cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Si un alt aspect foarte important: tara noastra va deveni un furnizor de securitate energetica regionala”, a afirmat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
 
Directorul General al ROMGAZ S.A., Aristotel JUDE, a declarat: ”Semnarea contractului de vanzare - cumparare a tuturor actiunilor emise (reprezentand 100% din capitalul social) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estica, zona de apa adanca, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagra reprezinta rezultatul unor negocieri ample si complexe derulate in ultimele luni, dar si o etapa foarte importanta in dezvoltarea si transformarea corporativa si strategica ROMGAZ. Semnarea contractului va fi urmata de demersurile legate de finalizarea tranzactiei, moment dupa care, impreuna cu viitorul partener, o sa realizam formalitatile necesare si utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zacamintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel incat prima productie de gaze naturale sa fie obtinuta la sfarsitul anului 2026 sau inceputul anului 2027. Acest proiect reprezinta o oportunitate strategica atat pentru ROMGAZ, cat si pentru tara noastra, mai ales in actualul context geopolitic, oferind astfel Romaniei o sursa importanta de gaze naturale in vederea asigurarii securitatii si independentei energetice. Multumesc echipei ROMGAZ si Consiliului de Administratie ROMGAZ pentru implicare si sprijin in realizarea acestei tranzactii”.
„Suntem mandri de activitatile noastre anterioare in calitate de operator si credem ca Neptun Deep este un proiect important pentru Romania. Dorim Romgaz si OMV Petrom mult succes in derularea proiectului”, a declarat Frank Kretschmer, Vicepresedinte al ExxonMobil Exploration and Production Romania.
La ceremonia de semnare a contractului de vanzare cumparare de actiuni EMEPRL, au participat din partea ROMGAZ S.A. Directorul General- Aristotel Jude, Directorul Economic- Razvan Popescu, Presedintele Consiliului de Administratie (CA), Secretar de Stat- Dan Dragos Dragan, Membrii CA - Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu si Cezar Batog.
Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de Vice presedintele - Frank Kretschmer, alaturi de Samuel Shehadeh, Alin Stirbu si Thomas Welzel. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
BogArt
ELECTROGRUP
CDS
konsent
Ubitech
EDIT-Structural
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Arduro
VEGO
theda mar
DRS
AED
strabag nivel 1
Acvatot 2019
noark
MAKITA
SIGM
leviatan
SSAB
rigips
GEWISS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<