Agenda Constructiilor
Joi, 02 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - UE va utiliza 10 milioane de tone de plastic reciclat pentru produse noi, pana in 2025
UE va utiliza 10 milioane de tone de plastic reciclat pentru produse noi, pana in 2025
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 23 Sep 2019 09:25
Reprezentanta in Romania a Comisiei Europene (CE) a anuntat crearea noii aliante circulare privind materialele plastice. Astfel, incepand de vineri, 20 septembrie 2019, peste 100 de semnatari se angajeaza sa utilizeze 10 milioane de tone de plastic reciclat in produsele noi pana in anul 2025.
Peste 100 de parteneri din domeniul public si privat, reprezentand intregul lant valoric al materialelor plastice au semnat, la data de 20 septembrie 2019, declaratia aliantei circulare privind materialele plastice, care promoveaza actiuni voluntare pentru buna functionare a pietei materialelor plastice reciclate din UE.
Declaratia descrie modul in care alianta va atinge, pana in 2025, obiectivul de a utiliza 10 milioane de tone de plastic reciclat pentru a fabrica produse noi in Europa. Acest obiectiv a fost stabilit de Comisia Europeana in strategia privind materialele plastice din 2018, ca parte a eforturilor sale de a stimula reciclarea materialelor plastice in Europa.
Prim-vicepresedintele Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabila, a declarat: „Salut angajamentul industriei de a regandi modul in care producem si utilizam materialele plastice. Prin reciclarea eficienta a materialelor plastice, vom curata planeta si vom combate schimbarile climatice, inlocuind combustibilii fosili cu deseurile din plastic in ciclul de productie”.
Comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: „Avem sansa de a transforma industria noastra intr-un lider mondial in domeniul materialelor plastice reciclate. Ar trebui sa profitam din plin de aceasta oportunitate pentru a proteja mediul, pentru a crea noi locuri de munca in acest sector si pentru a ramane competitivi”.
Declaratia, semnata de intreprinderi mici si mijlocii, mari corporatii, asociatii de intreprinderi, organisme de standardizare, organizatii de cercetare si autoritati locale si nationale, aproba obiectivul celor 10 milioane de tone si solicita trecerea la un nivel zero de deseuri in natura si la eliminarea totala a depozitarii deseurilor. Totodata, declaratia prevede actiuni concrete pentru atingerea obiectivului, printre care se afla:
- imbunatatirea proiectarii produselor din plastic astfel incat acestea sa devina reciclabile intr-o mai mare masura si integrarea mai multor materiale plastice reciclate;
- identificarea potentialului neexploatat in materie de colectare, sortare si reciclare a deseurilor de plastic in UE, precum si a lacunelor in materie de investitii;
- elaborarea unei agende in materie de cercetare si dezvoltare pentru materialele plastice circulare;
- instituirea unui sistem de monitorizare transparent si fiabil pentru a urmari toate fluxurile de deseuri de plastic din UE.
Declaratia aliantei va ramane deschisa spre semnare pe site-ul web al Comisiei Europene, pentru ca, in timp, sa se alature initiativei mai multi semnatari, in special autoritati publice din intreaga Europa. Asociatiile de intreprinderi si societatile comerciale sunt, de asemenea, incurajate sa-si asume angajamente voluntare cu scopul de a utiliza sau produce mai multe materiale plastice reciclate, daca nu au facut deja acest lucru.
***
In UE, potentialul de reciclare a deseurilor din plastic este inca in mare masura neexploatat, in special in comparatie cu alte materiale, cum ar fi hartia, sticla sau metalele. Din peste 27 de milioane de tone de deseuri din plastic colectate in Europa in fiecare an, mai putin de o treime ajung in instalatii de reciclare. Ca urmare, in 2016, in Europa au fost vandute mai putin de 4 milioane de tone de materiale plastice reciclate, reprezentand doar 8% din piata materialelor plastice din UE. Sustinand obiectivul UE de 10 milioane de tone de materiale plastice reciclate vandute in Uniunea Europeana pana in 2025, alianta circulara privind materialele plastice se angajeaza sa contribuie la dezvoltarea pietei materialelor plastice reciclate din UE cu peste 150%.
Comisia Europeana a anuntat la 11 decembrie 2018 lansarea aliantei circulare privind materialele plastice, care a urmat evaluarii preliminare a angajamentelor voluntare din partea industriei pentru stimularea reciclarii materialelor plastice. Aceasta a aratat ca angajamentele furnizorilor de materiale plastice reciclate sunt suficiente pentru a atinge si chiar a depasj obiectivul UE de 10 milioane de tone de materiale plastice reciclate utilizate in Europa pana in 2025. Insa, angajamentele exprimate de utilizatorii de materiale plastice reciclate (cum ar fi producatorii de materiale plastice sau intreprinderile care se ocupa de convertirea acestora) nu au fost suficiente, fiind necesare masuri de reducere a decalajului dintre cerere si oferta.
Alianta circulara privind materialele plastice a organizat prima sa reuniune la 5 februarie 2019, cu ocazia Zilelor Europene ale Industriei. Participantii au convenit sa colaboreze in cadrul lanturilor valorice din domeniul materialelor plastice pentru a atinge obiectivul utilizarii a 10 milioane de tone de materiale plastice reciclate in produsele din UE pana in 2025. Acestia au fost de acord sa lucreze in jurul a cinci teme prioritare:
- colectarea si sortarea deseurilor din plastic;
- proiectarea produselor pentru reciclare;
- continutul de material plastic reciclat din produse;
- cercetarea, dezvoltarea si investitiile, inclusiv reciclarea chimica;
- monitorizarea materialelor plastice reciclate in UE.
Au fost instituite imediat grupuri de lucru pentru a gasi solutii concrete; acestea s-au reunit in primavara anului 2019 pentru a redacta declaratia semnata la data de 20 septembrie 2019. Pentru mai multe informatii despre alianta circulara, click aici, iar pentru a semna declaratia, click aici!
 
TeraSteelCOVID-19VideoConfAC-iulbluebeamACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
rigips

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
AHK 2018
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere