Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Companiile germane sunt interesate sa dezvolte proiecte de investitii in Bucovina
Companiile germane sunt interesate sa dezvolte proiecte de investitii in Bucovina
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 28 Mai 2024 10:30
Autoritatile locale din judetul Suceava dar si cele centrale, la nivelul ministerului de Finante, au promis sprijin pentru companiile care vor dori sa investeasca aici, cu prilejul vizitei de doua zile a reprezentantilor a sase companii din Germania si Romania in judet. Vizita de informare a fost organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), in parteneriat cu Primaria Orasului Siret si cu sustinerea Consiliului Judetean Suceava. Pe langa un program cadru de vizite la diferiti actori economici si academici din regiune precum si la companii germane care au ales deja aceasta zona pentru investitiile lor, punctul culminant al delegatiei a fost conferinta „Hotspot Bucovina”. Evenimentul s-a desfasurat la Siret in noul Parc Stiintific si Tehnologic al orasului.
"Vizita e un semnal important si va astept demult. Suntem foarte deschisi ca aceasta zona sa se reindustrializeze. Judetul pe care il reprezint e din pacate campion la exportul de forta de munca. Totusi oamenii de afaceri incep sa se uite mai atent si in aceasta parte de tara. Eu vreau ca investitorii sa treaca si Carpatii, aveti garantia ca suntem parteneri, stim ce doriti”, a declarat Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, in deschiderea conferintei de la Siret. Acesta a adaugat ca autoritatile pregatesc dezvoltarea zonei inclusiv prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina si  prin proiecte de cale ferata si autostrada, care sa ajute la viitoarea reconstructie a tarii vecine.
La randul sau, directorul general al AHK Romania, Sebastian Metz si-a exprimat increderea ca legaturile economice dintre Moldova si restul Romaniei incep sa fie vizibile. „.Speram sa sporim activitatea noastra si sa crestem prezenta germana aici”, a mentionat el, adaugand ca „ne dorim cu totii ca oamenii sa nu mai plece catre alte zone din Romania sau in strainatate, dar pentru asta trebuie sa le dam motive sa ramana. Vedem in actiunea de azi un pas inainte in incercarea de a stimula oamenii sa stea aici.” 
 
 
Una din masurile luate de autoritati pentru atragerea de investitii este construirea, cu fonduri europene, a Parcului Stiintific si Tehnologic de la Siret, finalizat in decembrie anul trecut. „Aici sunt investitii facute  de Primaria Siret, impreuna cu Consiliul Judetean Suceava si Universitatea din Suceava, cu scopul de a oferi un mediu prietenos oamenilor de afaceri. Ne dorim ca parcul industrial sa fie plin de agenti economici, deoarece intreaga Bucovina prezinta multe avantaje pentru oamenii de afaceri”, a spus primarul orasului Siret, Adrian Popoiu, in deschiderea evenimentului.
Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Alin Marius Andries a subliniat ca investitorii vor gasi un partener in ministerul pe care il reprezinta si in tot guvernul Romaniei: „Guvernul  Romaniei are printre obiective sustinerea investitiilor. Avantajele Romaniei sunt stabilitate politica si sociala, crestere economica, ce se datoreaza investitiilor. Pentru 2024 am alocat 7% din PIB pentru investitii, indreptate in cea mai mare parte catre infrastructura. Autostrada A7 este foarte importanta pentru toata Moldova, dar este nevoie si de investitii locale”. 
In panelul de discutii axat pe potentialul investitional al regiunii, moderat de Sebastian Metz, au fost dezbatute in principal atuurile economice ale Bucovinei, motivele pentru care un investitor ar veni aici. Una dintre companiile deja prezente in Radauti de mai multi ani, Egger, a gasit la nivel local materia prima necesara si resursa umana, dar si posibilitatea de a-si asigura energia din biomasa. 
Sebastian Popescu, partener in cadrul EY Romania, a subliniat sustinerea oferita de autoritati, alaturi de posibilitatea de a obtine fonduri europene nerambursabile semnificative, ajutoare de stat, costurile destul de reduse in general, precum si forta de munca tanara, disponibila. 
Reprezentantii ADR Nord-Est au identificat mai multe domenii in care se pot face investitii: tehnologii pentru masini si echipamente pentru agricultura, pentru industria textila, in zona de biorafinare, in industria auto, industria medicala, in special in aparatura pentru imagistica, in energie, materiale de constructii, servicii de proiectare. 
Participantii la acest panel  au cazut de acord ca valorificarea in profunzime a legaturilor stabilite la nivel regional si central, dezvoltarea infrastructurii de transport, mai multa predictibilitate in domeniul fiscal, dublata de un dialog deschis intre toate partile implicate vor duce la cresterea vizibilitatii Romaniei „pe harta strategica a investitiilor internationale”.  
 
 
In a doua parte a evenimentului a avut loc o dezbatere cu tema „Invatamantul profesional, tehnic si dual in judetul Suceava si in orasul Siret”. Discutia, moderata de Ilinca Pandele, directoarea Departamentului Servicii Membri, Educatie si Formare profesionala al AHK Romania, s-a axat pe nevoile companiilor de a avea personal bine pregatit. Prin consortiile duale finantate prin PNRR, in care orasul Siret este partener alaturi de Universitatea Stefan Cel Mare din Suceava, calificarea fortei de munca in sistem dual se poate realiza acum atat la nivel liceal cat si universitar. Pentru companii acest lucru este esential. Chiar daca se vorbeste de Industrie 4.0 si de automatizare este in continuare nevoie de muncitori calificati, maistri si ingineri. Sistemul dual in traseu complet vine astfel in ajutorul companiilor care pana acum isi pregateau oamenii intern, cu eforturi mari privind resursa umana si cea financiara. Companiile participante la discutie si-au aratat disponibilitatea de a contribui la formarea profesionala a tinerilor, prin punerea la dispozitie atat a dotarilor pentru parcul tehnologic, cat si a conceptului de training, inclusiv pentru profesori (formarea formatorilor). Reprezentantii companiilor au explicat ca investitorii „se uita la capitalul uman din punctul de vedere al competentelor, iar daca sunt suficient de multi tineri cu aceste competente, cu siguranta investitorii vor veni”. Primarul orasului Siret, Adrian Popoiu, a asigurat audienta de efortul continuu al administratiei de a atrage investitori si de a le pune la dispozitie personal calificat din regiune. 
La conferinta Hotspot Bucovina au participat in jur de 80 de persoane, reprezentanti ai mediului academic si de afaceri, ai autoritatilor locale, colegiilor tehnice, ai camerelor de comert, bancilor si ONG-uri. Membrii delegatiei de informare au vizitat in cele doua zile Parcul Industrial „Bucovina” din Suceava, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, firmele Osborn International din Gura Humorului si Egger Romania din Radauti, precum si Parcul Stiintific si Tehnologic din Siret. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
Ubitech
quadratum
concelex
leviatan
viarom
noark
theda mar
CDS
siniat
ness project
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
strabag nivel 1
rigips
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander