ALLIANZ: Intreruperea activitatii si incidentele cibernetice, marile riscuri din 2021 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 20 Ian 2021 10:29 |
Intreruperea activitatii, pandemia si incidentele cibernetice, un trio de riscuri interconectate in contextul Covid-19, deschid editia din acest an a studiului Allianz Risk Barometer. Analiza privind riscurile globale in business derulata anual de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS) include opiniile a 2.769 de experti din 92 de tari, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri si specialisti in asigurari.
"Allianz Risk Barometer 2021 este dominat in mod clar de trio-ul de riscuri Covid-19. Intreruperea activitatii, pandemia si amenintarile cibernetice sunt puternic interconectate, demonstrand vulnerabilitatile tot mai mari ale unei lumi extrem de globalizate si conectate. Pandemia de coronavirus este o reamintire ca managementul riscurilor si managementul continuitatii trebuie sa evolueze in continuare, pentru a ajuta companiile sa se pregateasca si sa supravietuiasca evenimentelor extreme. In timp ce pandemia continua sa aiba un control ferm asupra tarilor din intreaga lume, este vital sa ne pregatim pentru scenarii extreme mai frecvente, cum ar fi o intrerupere la nivel global, un atac cibernetic, dezastre naturale provocate de schimbarile climatice sau chiar o alta epidemie", spune Joachim Müller, CEO al AGCS.
Pandemia ramane principala amenintare
Criza Covid-19 continua sa reprezinte principala amenintare imediata atat pentru siguranta individuala, cat si pentru companii, fapt demonstrat de locul 2 pe care il ocupa in clasamentul riscurilor la nivel mondial. Inainte de 2021, cea mai buna pozitionare a riscului pandemic a fost locul 16 in topul Allianz Risk Barometer, impactul sau fiind mult subestimat. Cu toate acestea, in 2021 pandemia este amenintarea numarul 1 in 16 tari si se numara printre cele mai mari trei riscuri de pe toate continentele si in 35 tari din cele 38 de analizate de Allianz. Japonia, Coreea de Sud si Ghana sunt singurele tari in care pandemia nu se regaseste in top 3 riscuri pentru companii.
Deteriorarea conditiilor de piata (#4, plus 19%) urca in topul riscurilor din 2021, reflectand asteptarile privind cresterea numarului de insolvente ca urmare a pandemiei.
Potrivit Euler Hermes, companie specializata in asigurari de credit comercial, varful insolventelor este asteptat in 2021. Indicele global de insolventa ar putea atinge un nivel record si o crestere de 35% pana la sfarsitul acestui an, cu majorari maxime asteptate in SUA, Brazilia, China si principalele tari europene.
Pe de alta parte, Covid-19 va stimula probabil o perioada de inovatie, va accelera adoptarea tehnologiei, disparitia modelelor traditionale de business si aparitia unor noi competitori. Riscurile din sfera macroeconomica (#8, plus 13%) si riscurile politice (#10, plus 11%) s-au intensificat de asemenea in 2021, ca o consecinta a pandemiei.
Dezastrele naturale si schimbarile climatice trec in plan secundar
La nivel global, schimbarile legislative si de reglementare, dezastrele naturale, incendiile/ exploziile si schimbarile climatice sunt riscurile care au trecut in plan secundar, ca efect al directionarii atentiei pe limitarea impactului Covid-19.
In Europa Centrala si de Est, modificarile legislative raman o ingrijorare reala pentru companii, situandu-se in top 3 riscuri in tari precum Romania, Polonia, Bulgaria sau Ungaria. In Romania, pe podiumul riscurilor corporate gasim pandemia, intreruperea activitatii si impredictibilitatea legislativa.
Pandemia provoaca perturbari - acum si in viitor
Anterior crizei Covid-19, riscul de intrerupere a activitatii domina de ani buni clasamentul riscurilor identificate de Allianz Risk Barometer si doar in editia din 2020 cedase primul loc in favoarea riscurilor cibernetice.
Pandemia demonstreaza ca evenimentele care pot duce la intreruperea activitatii, la nivel mondial, nu sunt teoretice, ci o realitate care provoaca pierderi majore de venituri si perturbari ale productiei, operatiunilor si lanturilor de aprovizionare. Circa 59% dintre participantii la studiu au declarat ca pandemia este principala cauza a intreruperii activitatii in 2021, urmata de incidentele cibernetice (46%), catastrofele naturale si incendiile/exploziile (aproximativ 30% fiecare).
Riscul pandemic se adauga listei tot mai extinse a evenimentelor nepalpabile, dar cu efecte majore, cum ar fi atacurile cibernetice sau intreruperile de energie.
"Consecintele pandemiei - digitalizarea mai ampla, munca de la distanta si dependenta tot mai mare de tehnologie a companiilor - vor spori probabil intensitatea riscului de intrerupere a activitatii in anii urmatori. Cu toate acestea, amenintarile fizice traditionale nu vor disparea si trebuie sa ramana pe agenda de gestionare a riscurilor. Catastrofele naturale, vremea extrema sau incendiile sunt principalele cauze ale intreruperii activitatii in multe industrii si ne asteptam ca acestea sa genereze in continuare pierderi mari", explica Philip Beblo, expert in echipa globala de subscriere AGCS.
Pentru a diminua vulnerabilitatile, multe companii isi propun sa intareasca rezilienta modelului de afaceri si sa diminueze riscurile pe lantul de business.
Imbunatatirea managementului continuitatii este principala actiune a companiilor (62%), urmata de dezvoltarea unei retele de furnizori alternativi sau multipli (45%), investitiile in lanturile de business digital (32%) si selectia mai buna a furnizorilor (31%), potrivit participantilor la Allianz Risk Barometer 2021.
Analizele AGCS arata ca multe companii au realizat in pandemie ca planurile de continuare a activitatii sunt cu mult depasite de noutatea crizei. Planificarea continuitatii trebuie sa devina holistica, mai functionala si mai dinamica. In plus, este necesara o monitorizare si o masurare a impactului scenariilor de pierdere extrema, actualizare si testare constanta.
Pericolele cibernetice se intensifica
Atacurile cibernetice raman un pericol esential, desi au coborat in top pana pe pozitia a treia. Riscul cibernetic este un risc semnificativ in multe tari, inclusiv in Brazilia, Franta, Germania, India, Italia, Japonia, Africa de Sud, Spania, Marea Britanie si SUA.
Digitalizarea accelerata si munca de la distanta intensifica si mai mult vulnerabilitatile din zona IT. La apogeul primului val de lockdown, din aprilie 2020, FBI a raportat o crestere de 300% a incidentelor IT, in timp ce costurile pentru economia globala generate de criminalitatea cibernetica au ajuns la peste 1.000 miliarde de dolari, in crestere cu 50% fata de acum doi ani.
Atacurile ransomware, cel mai frecevent tip de incidente cibernetice, cauzeaza pierderi din ce in ce mai mari si devin mai sofistificate. Expunerea companiilor mari la astfel de atacuri puternice creste de asemenea.
"Criza Covid-19 a aratat cat de repede se pot adapta infractorii cibernetici, iar cresterea digitalizarii a creat oportunitati noi de intruziune, cu scenarii de pierdere cibernetica in continua dezvoltare. Atacatorii inoveaza folosind scanarea automata pentru a identifica lacunele de securitate, ataca routerele slab securizate sau chiar folosind continut media realist, modificat sau falsificat de inteligenta artificiala. In acelasi timp, riscurile privind protectia datelor personale si amenzile pentru incalcarea confidentialitatii datelor isi continua tendinta ascendenta", spune Catharina Richter, Global Head al Centrului de Competenta Cyber Allianz din cadrul AGCS.
Riscuri care au prins teren vs. riscuri care au facut un pas in spate
Riscurile macroeconomice au urcat pana pe locul 8, iar riscurile politice revin in top 10 pentru prima data din 2018 incoace. Evolutia arata ca tulburarile civile, protestele si revoltele au un impact deloc de neglijat asupra companiilor. Numarul, amploarea si durata multor evenimente recente, inclusiv protestele Black Lives Matter, demonstratiile din jurul alegerilor prezidentiale din SUA, au fost exceptionale. Pe masura ce consecintele socio-economice ale crizei Covid-19 se disipeaza, este probabil ca tulburarile politice si sociale sa reapara, in special in Europa si America.
Riscul determinat de schimbarile de legislatie si de reglementare a facut doi pasi in spate, coborand pe pozitia a treia pe pozitia a cincea.
"Este posibil ca pandemia sa fi provocat unele intarzieri in zona de reglementare, insa 2021 promite sa devina un an foarte aglomerat in ceea ce priveste noile legislatii si reglementari, in special in domeniul datelor si al sustenabilitatii", preziceaza Ludovic Subran, economist sef al Allianz.
Catastrofele naturale au coborat in topul riscurilor de pe locul 4 pe locul 6 in 2021, in primul rand, ca urmare a faptului ca principala preocupare in prezent este pandemia. Totusi, riscul unor catastrofe naturale ramane accentuat, iar pierderile cumulate generate de evenimente de natura catastrofala, dar de dimensiuni mai mici, au fost considerabile si in 2020.
Schimbarile climatice au trecut de asemenea intr-un plan secund, dar si-au conservat un loc in top 10 riscuri la nivel global. Nevoia de a combate efectele schimbarilor climatice ramane stringenta, iar faptul ca 2020 a fost cel mai calduros an din istorie reconfirma urgenta.
"Odata cu intrarea in vigoare a campaniei de vaccinare, schimbarile climatice vor reveni o prioritate in 2021. Multe companii trebuie sa isi adapteze businessul pentru o lume cu emisii reduse de carbon - iar managerii de risc trebuie sa fie promotorii acestei tranzitii", spune Michael Bruch, Global Head ESG, in cadrul AGCS.
|