Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 15 Apr 2025 12:55
Dupa majorarea impozitului pe dividende, dar si in contextul economic mai dificil, tot mai multi antreprenori romani aleg sa isi organizeze afacerile sub forma unor grupuri de firme de tip holding. Aceasta strategie le permite sa evite plata impozitului pe dividende si contributia la sanatate, reinvestind banii direct in alte proiecte fara pierderi fiscale. Astfel, interesul pentru organizarea firmelor in holdinguri a crescut cu 10% in primul trimestru din 2025 fata de aceeasi perioada a anului trecut si va continua sa creasca, mai ales ca legislatia favorizeaza fiscal acest tip de structura, explica avocatul Elisabeta Stan, fondator al casei de avocatura Elisabeta Stan Law. 
 
De ce vor antreprenorii un holding
In Romania, societatea de holding are doua mari beneficii: cand primeste dividende de la societatea afiliata, dar si cand transfera titlurile de participare, le vinde catre un tert, societatea de holding nu plateste impozit pe dividende. De asemenea, legislatia este stabila privind holdingurile, fara schimbari in ultimii ani.
"Nevoia de a crea un holding este tot mai mare printre firmele mari din Romania si se accentueaza, mai ales ca antreprenorii sunt interesati de modalitati prin care sa sporeasca valoarea banilor pe care ii detin. Problema principala pleaca de la modul in care sunt impozitate retragerile de dividende. In prezent, antreprenorii care scot bani din firma trebuie sa plateasca un impozit pe dividende de 10% si o contributie la sanatate de 10%, adica un total de 20% pierdut din profitul generat. Insa multi antreprenori vor sa reinvesteasca acei bani, iar realitatea este ca pot evita impozitarea optand pentru organizarea in holding.
Organizarea in holding este o facilitate tot mai accesata, insa multi antreprenori, care sunt investitori si angajatori mari, nu stiu de aceasta posibilitate, care le asigura protectie si prosperitate in afaceri. Multi antreprenori nu stiu ca pot avea un holding sau nu inteleg ce inseamna cu adevarat. Se tem ca este o procedura complicata sau costisitoare, dar in realitate este o solutie perfect legala, cu beneficii imediate si pe termen lung. Firmele mari si nu numai sunt afectate de schimbarile legislative dese si au nevoie de stabilitate fiscala si de predictibilitate, iar partea buna este ca exista solutii care sa avantajeze si afacerile, si statul", explica avocatul Elisabeta Stan.
Astfel, mai ales odata cu cresterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% de la 1 ianuarie 2025, interesul firmelor mari pentru organizarea in holding a inceput sa creasca semnificativ. Intr-un mediu economic imprevizibil, antreprenorii vor sa reduca tot mai mult presiunea fiscala. Firmele care sunt interesate de o posibila structura de holding sunt din domenii precum imobiliare, HoReCa sau constructii.
"Daca un antreprenor vrea sa retraga 5 milioane de euro ca sa investeasca in alta afacere, statul ii ia din start 1 milion de euro, prin impozitul pe dividende de 10% si contributia CASS de 10%. Printr-un holding, insa, el poate pastra acei bani in grupul de firme si ii poate directiona spre noi proiecte fara sa fie impozitat. Antreprenorii vor sa plateasca taxe pentru castigul din dividende folosit in viata privata, insa pentru investirea lor in deschiderea de noi business-uri, prin care asigura locuri de munca si platesc practic noi taxe la stat, li se pare nedrept sa achite impozitele respective", explica avocatul Elisabeta Stan.
 
Cum se pot organiza firmele intr-un holding si care sunt avantajele 
Un holding este o societate care detine participatii in alte firme, fara a desfasura activitati comerciale directe. Este, practic, "firma mama" care controleaza una sau mai multe "firme fiice", dar nu activeaza in piata.
Procesul de organizare a firmelor intr-un holding implica mai multi pasi juridici, fiscali si organizationali. Prin consultanta juridica specializata, un avocat asigura organizarea eficienta a firmelor in holding, cu pasii necesari de la infiintare pana la functionarea propice si organizarea modului de lucru intre holding si societatile afiliate. Intregul proces dureaza intre 2 si 6 luni, in functie de complexitatea structurii
Astfel, holdingul devine un vehicul financiar prin care banii pot fi valorificati in mod legal si eficient, fara costurile fiscale mari ale retragerii individuale.
 
Prin avantajele principale ale holdingului se numara:
● Optimizare fiscala - scutire de impozite pe dividende si castiguri de capital;
● Protectia activelor - separarea activelor valoroase de riscurile operationale;
● Flexibilitate in investitii - posibilitatea de a finanta noi proiecte fara retrageri personale;
● Pregatire pentru exit - vanzarea afacerii prin holding este mai eficienta fiscal.
 
Probleme si necunoastere: de ce nu folosesc toti antreprenorii un holding
Potrivit avocatului Elisabeta Stan, principala bariera in calea adoptarii acestui model este lipsa de informatie. Printre cele mai frecvente dificultati cu care se confrunta antreprenorii se afla:
● Confuzia intre un holding si o firma obisnuita. Unii antreprenori cred ca un holding este doar o firma "mama" care detine alte firme, dar nu inteleg diferentele esentiale. Un holding nu desfasoara activitate operationala, ci doar administreaza participatiile, iar firmele detinute (subsidiarii) raman independente, dar pot beneficia de sinergii si transferuri de resurse.
● Teama de complicatii juridice si fiscale. Desi holdingul poate fi avantajos, multi evita structura din cauza lipsei de claritate legislativa si a temerilor legate de reguli de impozitare a dividendelor – scutirea de impozit pe dividende necesita conditii specifice si de administrarea mai complexa – trebuie respectate anumite proceduri contabile si juridice.
● Alegerea gresita a structurii si a jurisdictiei. Unii antreprenori creeaza un holding in Romania fara sa analizeze alternative mai avantajoase din alte tari (ex: Cipru, Olanda, Luxemburg). Alegerea gresita poate duce la costuri fiscale mai mari decat ar fi necesar, dificultati in atragerea de investitori si birocratie inutila.
Toate aceste probleme se rezolva prin consultanta juridica si fiscala, fiind esential ca antreprenorii sa colaboreze cu avocati si contabili specializati, dar si o planificare inainte de implementare cu analiza cost-beneficiu si alegerea corecta a jurisdictiei.
***
Cabinetul de avocatura Elisabeta Stan ofera consultanta juridica specializata permanenta companiilor, de la infiintare pana la exit, clarificand dilemele aparute si creand solutii personalizate pentru construirea unei afaceri sustenabile. Cu o echipa solida de avocati specializati in Drept corporativ si comercial, Drept imobiliar si constructii, Drept contencios administrativ si fiscal, Litigii comerciale, Dreptul muncii, societatea de avocatura a oferit si continua sa ofere consultanta juridica pentru zeci de firme din domenii diverse.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
concelex
noark
GEWISS
strabag nivel 1
EDIT-Structural
SIGM
Eco Garden Construct
TECNIC
Ubitech
theda mar
EURO BUILD
quadratum
SSAB
Acvatot 2019
BogArt
AED
MCA
leviatan
VEGO
ELECTROGRUP
KADRA
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Arduro

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<