Banci romanesti beneficiaza de 500 milioane euro, pentru sprijinul companiilor |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 23 Oct 2024 12:16 |
Garantiile de aproximativ 500 de milioane de euro ale Fondului European de Investitii (FEI) catre banci vor cataliza un minim de 700 de milioane de euro in finantare pentru IMM-urile romanesti. Companiile romanesti vor avea acces la finantare suplimentara in cadrul unei serii de noi acorduri ale FEI cu bancile din tara. FEI ofera catre sapte banci din Romania – UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD Groupe Société Générale, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Garanti BBVA – garantii in valoare totala de 477,75 milioane de euro.
Scopul acordurilor este de a creste puterea de finantare a bancilor cu 309 de milioane de euro pentru competitivitate si cu 168,75 de milioane de euro pentru sustenabilitate, permitandu-le sa ofere conditii de imprumut favorabile pentru IMM-uri, inclusiv rate ale dobanzilor mai mici. Tranzactiile completeaza garantiile FEI din 2023 in valoare totala de 1 miliard de euro pentru cinci banci din Romania.
Noile garantii directe neplafonate ale FEI sunt sustinute de programul InvestEU condus de Comisia Europeana, precum si de Mecanismul de redresare si rezilienta. Conditiile de imprumut imbunatatite pentru IMM-uri vor include, de asemenea, scadente mai lungi si cerinte reduse de garantie si avans.
"Acordurile de astazi vor imbunatati accesul IMM-urilor din Romania la finantare, contribuind astfel la crestere, competitivitate si un viitor mai ecologic", a spus directoarea generala a FEI, Marjut Falkstedt. "Acestea se bazeaza pe cooperarea stransa dintre guvernul roman, Comisia Europeana si FEI, in vederea asigurarii faptului ca intreprinderile romanesti primesc sprijinul de care au nevoie."
Cele sapte banci vor putea facilita accesul la finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi – inclusiv startup-uri – si industrii, cu conditii de imprumut care nu ar fi disponibile in absenta garantiilor FEI. Acest lucru, la randul sau, va imbunatati rezultatele intreprinderilor, va consolida economia romaneasca si va accelera tranzitia verde a tarii.
Intrucat finantarea va fi disponibila atat in lei, cat si in euro, noile acorduri vor consolida si regiunile de coeziune din Romania, prin stimularea extinderii afacerilor, promovarea transportului curat si sprijinirea lanturilor valorice.
Fondul European de Investitii (FEI) face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Misiunea sa centrala este de a sprijini microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) din Europa, facilitandu-le accesul la finantare. FEI proiecteaza si dezvolta instrumente de capital de risc si de crestere, garantii si instrumente de microfinantare care vizeaza in mod special acest segment de piata. In acest rol, FEI contribuie la urmarirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea si cresterea, inovarea si digitalizarea, impactul social, competentele si capitalul uman, actiunile climatice si durabilitatea mediului si multe altele.
Compartimentul pentru statele membre InvestEU permite statelor membre sa contribuie cu o parte din fondurile lor de gestiune partajata, resurse din Mecanismul de redresare si rezilienta si resurse nationale la fondul InvestEU prin infiintarea unui compartiment de stat membru dedicat. Cu aceasta contributie voluntara, statele membre pot profita de garantia InvestEU pentru a sprijini prioritatile nationale specifice. In cadrul compartimentului pentru statele membre, imprumuturile, garantiile sau investitiile de capital pot fi oferite ca o completare a altor investitii publice si private.
|