BM: Femeile pot majora PIB-ul global cu 20% daca lucreaza liber sau incep afaceri |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 06 Mar 2024 10:23 |
Incheierea practicilor si legilor discriminatorii care impiedica femeile sa lucreze sau sa inceapa afaceri ar putea majora PIB-ul global cu peste 20%, ceea ce ar dubla rata mondiala de crestere in urmatorul deceniu, se arata intr-un raport publicat luni de Banca Mondiala (BM), informeaza Agerpres.
In medie, femeile beneficiaza de doar 64% din protectia juridica de care beneficiaza barbatii, si nu de 77% asa cum s-a estimat anterior, si nicio tara - nici macar cele mai bogate - nu furnizeaza adevarata egalitate de sanse. Cifra mai scazuta reflecta deficientele majore relevate de includerea a doi noi indicatori - siguranta si ingrijirea copiilor - pe langa salarizare, casatorie, maternitate, loc de munca, mobilitate, avere, antreprenoriat si pensie.
Raportul evalueaza pentru prima data modul in care 190 de tari implementeaza legile existente pentru protejarea femeilor si arata ca exista un decalaj "socant" intre politica si practica.
"Femeile au puterea de a stimula economia mondiala", a afirmat Indermit Gill, economistul sef al BM, adaugand ca reformele care previn discriminarea au incetinit semnificativ.
Obstacolele cu care se confrunta femeile la intrarea pe piata globala a fortei de munca includ bariere in calea demararii unei afaceri, decalaje persistente de salarizare, interzicerea muncii in timpul noptii sau a locurilor de munca percepute ca "periculoase".
Femeile beneficiaza doar de o treime din protectia juridica necesara contra violentei domestice, hartuirii sexuale, casatoriilor juvenile si uciderii femeilor in cele 190 de tari, se arata in raport.
Hartuirea sexuala la locul de munca este interzisa in 151 de tari, dar doar 40 au legi care o interzic in locurile publice.
De asemenea, femeile petrec in medie cu 2,4 mai multe ore pe zi pentru munca de ingrijire neplatita decat barbatii, in special pentru ingrijirea copiilor, iar in doar 78 de tari sunt introduse standarde de calitate care guverneaza serviciile de ingrijire a copiilor.
Pe hartie, femeile au aproximativ doua treimi din drepturile barbatilor, dar lipsesc sistemele necesare pentru implementarea deplina a legislatiei, sustine Banca Mondiala. De exemplu, in 98 de tari sunt legi privind plata egala, dar doar 35 au masuri de transparenta a platilor sau mecanisme de aplicare pentru rezolvarea decalajelor de salarizare, care arata ca femeile castiga doar 0,77 dolari pentru fiecare dolar castigat de barbati.
Banca Mondiala recomanda guvernelor imbunatatirea legislatiei privind siguranta, ingrijirea copiilor si oportunitatile de afaceri, reforme care sa elimine restrictiile impuse femeilor care muncesc, extinderea concediilor de maternitate si paternitate, stabilirea unor cote obligatorii pentru femei in Consiliile de Administratie ale companiilor cotate la bursa.
Tea Trumbic, principalul autor al raportului, atrage atentia ca abia jumatate din femei sunt prezente pe piata globala a fortei de munca, raportat la aproape trei din patru barbati. "Nu este doar incorect - este o risipa de resurse. Tarile pur si simplu nu-si pot permite sa tina pe tusa jumatate din populatie", spune Tea Trumbic.
|