Agenda Constructiilor
Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CC aplica amenzi de peste 1 milion de euro pentru patru companii de constructii
CC aplica amenzi de peste 1 milion de euro pentru patru companii de constructii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2019 09:36
Consiliul Concurentei considera ca trebuie imbunatatita modalitatea concreta de organizare a licitatiilor pentru serviciile de intretinere a dumurilor pe timp de iarna (deszapezire), astfel incat sa se elimine orice posibilitate de trucare a acestora prin intelegeri intre participanti. Astfel, Autoritatea de Concurenta solicita Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) sa evite, pe cat posibil, situatiile in care se ajunge negocieri cu participantii la licitatii, avand in vedere ca de cele mai multe ori, in aceste cazuri, preturile de atribuire sunt mai mari comparativ cu cele ofertate in cadrul procedurilor de licitatia deschisa.
Ca urmare, CNAIR trebuie sa initieze organizarea licitatiilor deschise cu mai mult timp inainte, ceea ce ar permite derularea tuturor etapelor procedurii si nu s-ar ajunge in situatia de a invoca caracterul de urgenta al atribuirii serviciilor (cum e in cazul serviciilor de dezapezire), ceea ce ar impune trecere direct in faza de negociere.
In acelasi timp, CNAIR trebuie da adopte o serie de masuri pentru a reduce gradul de contestare a a licitatiilor, avand in vedere ca, in urma contestatiilor, se suspenda procedurile, procesul de atribuire a serviciilor intarziind foarte mult. Acest lucru conduce la invocarea caracterului de urgenta si, implicit, demararea procedurilor de negociere directa.
Consiliul Concurentei solicita CNAIR sa adopte o serie de masuri prin care sa se asigure respectarea principiilor concurentiale in cadrul procedurilor de licitatie si care sa nu faciliteze realizarea unei intelegeri intre participantii la licitatii . Astfel, trebuie evitata prezenta simultana a companiilor participante la sediul autoritatii pe parcursul derularii procedurilor de negociere prin stabilirea unor intervale orare diferite pentru sedintele de negociere cu ofertantii, negocierea tuturor ofertelor depuse de o o companie in cadrul intervalului respectiv. In acelasi timp, Autoritatea de Concurenta sustine ca Formularul de oferta finala document care se completeaza de catre ofertant ulterior sedintei de negociere si care reflecta valoarea finala a ofertei financiare, nu trebuie completat in prezenta companiilor concurente.
Aceste solicitari ale Consiliului Concurentei au rezultat in urma finalizarii investigatiei privind trucarea unor licitatii organizate de CNADNR (in prezent CNAIR), in anii 2012 si 2013, in vederea atribuirii serviciilor de intretinere curenta pe timp de iarna (deszapezire) a drumurilor nationale si autostrazilor aflate in administrarea Directiei Regionale Drumuri si Poduri Cluj.
In cadrul investigatiei, Consiliul Concuretei a sanctionat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active in sectorul construtiei de drumuri si autostrazi, cu amenzi in valoare totala de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro) Autoritatea de Concurenta a constatat ca licitatiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestatiilor depuse, astfel, ajungandu-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere.
Desi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitatie deschisa, in cadrul fiecarui lot fiind depuse mai multe oferte, in urma suspendarii sau anularii licitatilor, negocierile s-au derulat in lipsa presiunii concurentiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fara a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea sa derulat fara ca participantii sa se concureze efectiv.
„In aceasta situatie, companiile au actionat in mod concertat: contractele au fost adjudecate in cadrul procedurilor de negociere, prin rotatie, fiecare dintre cele patru companii, castigand cel putin un contract, la preturi mai mari comparativ cu cele ofertate in cadrul procedurilor de licitatia deschisa. Pe de alta parte, modalitatea concreta de derulare a negocierilor, care implica prezenta simultana a ofertantilor la sediul autoritatii contractante pentru o perioada considerabila de timp, a favorizat comunicarea intre companii”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Sanctiunile au fost aplicate, astfel:
- Diferit SRL - 2,755,562 lei
- Selina SRL 1,329,936 lei;
- Athos Com SRL - 922,741 lei;
- Ritorsa Trans SRL - 34,301 lei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
VEGO
ELECTROGRUP
noark
konsent
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
SIGM
rigips
concelex
AED
viarom
SSAB
CDS
Acvatot 2019
DRS
Arduro
MAKITA
BogArt
ness project
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<