EY: Grupurile recupereaza pierderile, consolidarea fiscala este votata de Parlament |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 03 Dec 2020 12:02 |
La cinci ani de la introducerea grupului fiscal de TVA, Romania face pasul urmator in domeniul consolidarii fiscale. Societatile parte din acelasi grup, care indeplinesc anumite conditii, vor putea sa compenseze pozitiile de profit cu cele de pierdere fiscala si sa datoreze, astfel, impozit, doar pe profitul consolidat al grupului. Aceasta masura, care va permite recuperarea pierderilor fiscale in timp real, prin compensarea cu profitul realizat de alte entitati din acelasi grup, a primit saptamana trecuta aprobarea Camerei Deputatilor, alaturi de intreg pachetul de reglementari ce modifica Codul Fiscal.
Conditii de aplicare. Pentru a putea aplica consolidarea, conform noului Cod, societatile trebuie sa faca parte dintr-un grup (conditia minima este de detinere drept de vot sau participatie la capital de 75% pentru o perioada neintrerupta de un an, anterioara inceperii perioadei de consolidare fiscala); sa fie platitori doar de impozit pe profit; sa nu faca parte dintr-un alt grup fiscal in domeniul impozitului pe profit si sa nu se afle in dizolvare/lichidare.
Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, iar sistemul este optional.
Daca opteaza pentru consolidare, fiecare membru al grupului fiscal va determina individual rezultatul fiscal, in vreme ce rezultatul fiscal consolidat al grupului se va calcula trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza de persoana juridica care a fost desemnata responsabila pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit.
Fiecare membru al grupului fiscal are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer care va cuprinde atat tranzactiile desfasurate cu membrii grupului fiscal, cat si cele realizate cu entitatile afiliate din afara grupului fiscal.
Fiecare membru al grupului trebuie sa se supuna controlului fiscal competent si sa raspunda si separat, si in solidar, pentru plata impozitului pe profit datorat de grupul fiscal pentru perioada cat apartine respectivului grup fiscal.
Avantaje si dezavantaje. Principalul avantaj priveste fluxul de numerar: se poate recupera la nivel de grup pierderea fiscala inregistrata de anumiti membri ai grupului, ceea ce determina o diminuare a sumei de impozit platite efectiv la nivelul grupului, fara sa mai fie necesare alte operatiuni costisitoare.
Un alt avantaj ar fi de ordin practic: de plata si declararea impozitul pe profit pentru grup se va ocupa o singura persoana juridica desemnata.
Intre dezavantaje, am numi riscul iesirii din grupul fiscal al unui membru sau desfiintarea grupului fiscal inainte sa se implineasca perioada minima de 5 ani. Acest eveniment ar determina obligatia de recalculare a impozitului pe profit la nivelul membrului respectiv si al grupului fiscal pentru perioada in care s-a aplicat sistemul de consolidare, cu stabilirea de dobanzi si penalitati de intarziere aferente.
Un alt dezavantaj ar veni din faptul ca pierderea fiscala inregistrata de un membru al grupului, inainte de perioada aplicarii sistemului, nu poate fi recuperata decat din rezultatul fiscal al acelui membru. Se poate recupera din rezultatul fiscal consolidat al grupului doar pierderea inregistrata in perioada aplicarii sistemului de consolidare fiscala. De asemenea, in cazul desfiintarii grupului fiscal dupa perioada minima de 5 ani, doar persoana juridica desemnata poate recupera pierderea fiscala inregistrata si nerecuperata in perioada consolidarii fiscale a intregului grup.
In concluzie, introducerea in legislatie a acestui mecanism fiscal necesar raspunde unei indelungi asteptari a mediului de afaceri din Romania. Desi noua masura adoptata genereaza doar o consolidare partiala, pentru ca nu include determinarea pozitiei fiscale consolidate (nu elimina efectul fiscal al tranzactiilor intra-grup), prin introducerea noului concept in legislatia nationala, se reduc dezavantajele competitive ale grupurilor de persoane juridice romane in fata grupurilor stabilite in statele ce ofera posibilitatea consolidarii. Asa cum arata si nota de fundamentare a proiectului, este stimulata crearea si dezvoltarea de holdinguri romanesti, atragand investitiile straine in Romania. In plus, sunt reduse costurile afacerilor romanesti, se reduc impedimentele stabilirii celor mai eficiente structuri de afaceri si se imbunatateste integritatea sistemului fiscal.
Consolidarea este un mecanism fiscal comun si pentru alte state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Austria, Olanda, Cipru, Luxemburg, Franta, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia.
Un material de Miruna Enache, Partener Asociat, Asistenta fiscala si juridica, EY Romania
|