FIC: Amnistia fiscala descurajeaza conformarea voluntara, pe termen lung |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 11 Sep 2024 13:58 |
Amnistiile fiscale pot descuraja conformarea voluntara, care de altfel este unul din obiectivele asumate la nivelul politicii fiscale, sustine Consiliul Investitorilor Straini (FIC). Organizatia recomanda ca politica fiscala a Romaniei sa se axeze pe mecanisme de bonificare si actiuni de stimulare a conduitei contribuabililor care isi platesc taxele si impozitele la timp, in mod corect, si nu de recompensare a celor care nu isi indeplinesc obligatiile fiscale. Reprezentantii FIC mai precizeaza ca adoptarea ordonantei de urgenta care introduce o noua aministie fiscala nu a asigurat timpul necesar pentru o analiza atenta si pentru formularea unor puncte de vedere din partea mediului de afaceri.
"Romania se afla intr-un context bugetar dificil inca din anul 2019, iar FIC a atras atentia de la inceputul anului 2024 ca este necesara o abordare echilibrata din partea autoritatilor pentru a asigura mentinerea in deficitul asumat pentru acest an. Astfel, termenul de consultare de mai putin de 24 ore nu este justificat pentru adoptarea unui astfel de act normativ", au transmis reprezentantii oamenilor de afaceri.
FIC reitereaza nevoia setarii unor principii si directii pe termen mediu-lung care sa asigure o coerenta a politicii fiscale, care sa incurajeze conformarea voluntara si sa sustina conduita diligenta si transparenta a contribuabililor bun-platnici fata de obligatiile la bugetul de stat. "Guvernul Romaniei a apelat in ultimii ani de mai multe ori la amnistii fiscale, generale sau specifice, cu scopul declarat de a creste veniturile bugetare. Aceste masuri nu au avut o evaluare clara, nu s-au publicat studii cu privire la situatia bugetara de la momentul respectiv, dar nici rapoarte cu impactul din trecut al acestui tip de masura asupra procesului de colectare a creantelor bugetare. In acest context, apreciem ca, desi amnistia fiscala poate avea anumite beneficii pe termen scurt in ceea ce priveste colectarea, pe termen mediu si lung aceasta descurajeaza conformarea voluntara si aduce incertitudini pentru contribuabilii bun-platnici si implicit ar putea afecta negativ gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Amnistiile fiscale repetate, fara sa aiba la baza o politica bine fundamentata si transparenta, pot descuraja conformarea voluntara, care de altfel este unul din obiectivele asumate la nivelul politicii fiscale", adauga FIC.
Organizatia recomanda ca politica fiscala a Romaniei sa se axeze pe mecanisme de bonificare si actiuni de stimulare a conduitei contribuabililor care isi platesc taxele si impozitele la timp, in mod corect, si nu de recompensare a celor care nu isi indeplinesc obligatiile fiscale. "In mai putin de un an, Guvernul Romaniei a trecut de la masuri excesive de sanctionare, la masuri excesive de clementa. Pe de o parte se introduc amenzi severe pentru erori administrative (in cazul RO e-Factura si RO e-Transport) chiar daca nu au existat pierderi de venituri bugetare dar, pe de alta parte, se anuleaza accesorii pentru contribuabilii care nu au declarat si/sau nu au platit la timp. De asemenea, este vital ca masurile luate de statul roman in beneficiul datornicilor sa ia in considerare conduita contribuabililor, astfel incat sa fie subliniat angajamentul Guvernului Romaniei pentru sprijinirea companiilor aflate in dificultate, dar si pentru sanctionarea ferma si sustinuta a neconformarii fiscale. In acest sens, o amnistie fiscala ar putea sa aiba o aplicabilitate conditionata de evolutia comportamentului fiscal al contribuabililor care au accesat ultimele masuri similare si au beneficiat de anularea obligatiilor fiscale accesorii sau sa fie revocabila in cazul in care contribuabilii care beneficiaza de aceasta masura nu demonstreaza o conduita imbunatatita pe o perioada de cel putin 3-5 ani", precizeaza reprezentantii oamenilor de afaceri.
FIC considera ca o noua amnistie fiscala pentru Romania ar putea aduce venituri imediate, dar ar adanci problemele pe termen lung. In loc sa recurga la astfel de solutii temporare, Romania trebuie sa se concentreze pe reforme structurale pentru a creste colectarea veniturilor si pentru a reduce evaziunea fiscala. Un sistem fiscal stabil, echitabil si bine administrat este esential pentru dezvoltarea economica sustenabila.
Membrii FIC isi exprima disponibilitatea de a colabora cu autoritatile pentru identificarea celor mai bune solutii in vederea cresterii conformarii fiscale si setarii unor principii fiscale sanatoase care sa conduca la dezvoltare economica pe termen lung si implicit la mai multe venituri la bugetul de stat. Dar pentru a putea contribui in mod eficient la eforturile Guvernului de colectare este nevoie de asigurarea unor termene legale de consultare pentru a putea fi parte in mod real la dezbateri, mai precizeaza FIC.
|