Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FIC: Dezvoltarea pe termen lung presupune atragerea continua de investitii straine
FIC: Dezvoltarea pe termen lung presupune atragerea continua de investitii straine
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 25 Oct 2024 11:15
Investitorii pun investitiile in asteptare conform celei mai recente editii a sondajului efectuat de Consiliul Investitorilor Straini (FIC) - Business Sentiment Index (BSI). Mai putine companii, doar 36% dintre respondenti (cu 6% mai putin decat in ​​editia de primavara), au planificate majorari de investitii pentru urmatoarele 12 luni (acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat din anul 2020 pana in prezent), in timp ce 43% dintre companii vor mentine investitiile la fel ca in anul precedent, iar 22% le vor reduce. Totodata, 71% dintre companii vor continua reducerea costurilor pentru perioada urmatoare.
Atractivitatea proiectelor din Romania in comparatie cu locatiile similare s-a redus de la ultima editie a BSI (44% fata de 53% in martie 2024), iar 24% dintre respondenti considera Romania mai putin atractiva decat locatiile din regiune. Romania ramane necompetitiva din punct de vedere al birocratiei si al consecventei aplicarii politicilor (80%), al poverii de reglementare (64%), al fiscalitatii si al infrastructurii (50%). Disponibilitatea unei forte de munca adecvate este singura considerata competitiva (62%).
Principalele cauze pentru aceasta deterioare a perceptiei investitorilor raman neclaritatile/ incertitudinile legislative (80%) si fiscalitatea (70%). Rezulatelele ultimelor editii BSI sunt confirmate si de cele mai recente date publicate de BNR in ceea ce priveste fluxul net de investitii straine directe inregistrat in anul 2023 in valoare de 6,7 miliarde euro, in scadere cu 36,3 % fata de valoarea inregistrata in anul 2022. In primele sapte luni ale anului 2024, investitiile straine fiind, de asemenea, cu 23% mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cu toate acestea, majoritatea peste jumatate din respondentilor (65%) se asteapta ca veniturile din afacerile din Romania pentru anul viitor sa creasca fata de anul precedent, iar 66% dintre respondenti se asteapta la crestere pe piata interna, in timp ce pe piata de export, 50% se asteapta la crestere si 44% la stagnare (valori similare cu editia din primavara). Mediul de business a identificat ca fiind avantaje pentru afaceri si relatii comerciale fondurile UE si reformele PNRR, tranzitia energetica si stimulentele fiscale pentru investitiile in cercetare si dezvoltare.
Companiile respondente fac parte din diferite sectoare de activitate definite in sens larg - productie, comert, servicii si constructii. Totodata, 55% au inregistrat o cifra de afaceri de peste 1 miliard de lei si 59% au un numar total de angajati ce depaseste 1000 de persoane. Cifra de afaceri a tuturor companiilor membre FIC a reprezentat aproximativ 22% din PIB-ul nominal in 2023, respectiv aproape 348 miliarde lei.
Dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investitii straine directe si de mentinerea si stimularea celor deja prezente in tara. FIC atrage atentia ca este nevoie de o viziune pe termen lung pentru a asigura o dezvoltare constanta si sustenabila a economiei. De asemenea, in perioada urmatoare Romania trebuie sa contureze un plan de ajustare al deficitului bugetar cu principii clare si sanatoase pentru a reduce presiunea deficitelor gemene, dar si pentru a asigura predictibilitatea necesara investitiilor private mari.
FIC analizeaza domeniile cheie pentru economie dintr-o perspectiva strategica, pe termen mediu-lung, conforma cu bunele practici din alte tari, dar si actualizata la specificitatile Romaniei pentru a veni in sprijinul autoritatilorin conturarea unei viziuni pe termen lung pentru Romania. In acest sens, am derulat mai multe proiecte si analize – Va Urma, Cartea Alba, Studiul privind investitiile straine directe - cu scopul de a identifica blocajele actuale, oportunitatile si provocarile pe care le are Romania, dar si masurile care ar putea accelera dezvoltarea economica si competitivitatea tarii in regiune. Totodata, am analizat recomandarile si rapoartele institutiilor internationale pentru Romania (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica – OECD, Banca Mondiala, Comisia Europeana, Fondul Monetar International - FMI), dar si tintele si reformele asumate prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Documentul detaliat poate fi accesat la urmatorul link, iar mai jos redam pe scurt prioritatile strategice recomandate de FIC pentru dezvoltarea economiei:
 
1. Buget, fiscalitate & reforma sistemului fiscal
  • Consolidarea fiscala: reducerea deficitului bugetar prin cresterea colectarii veniturilor si controlul cheltuielilor.
  • Reforma sistemului fiscal
2. Capital Uman
  • Deficitul fortei de munca: sunt necesare reforme in doua sectoare vitale: sistemele publice de sanatate si educatie.
3. Tranzitie energetica, mediu & sustenabilitate
  • Reglementarea si finantarea: o colaborare mai puternica intre industrii, guvern si alte institutii, pentru o mai buna structurare a cadrului de reglementare si a optiunilor de finantare.
  • Pregatirea si implementarea noilor tehnologii: (CCUS, biometan, baterii/active flexibile, hidrogen etc.) ar favoriza inovarea si schimbul de cunostinte si ar permite identificarea celor mai rentabile solutii in toate sectoarele economice, dar si in sectorul public.
4. Mediul de afaceri & investitii
  • Eliminarea constrangerilor normative (bariere administrative): care impiedica cresterea economica a firmelor productive si rationalizarea procedurilor administrative.
  • Organizarea institutionala pentru atragerea investitiilor
5. Digitalizare & inovare
  • Investitii in digitalizarea institutiilor publice
  • Cercetare-dezvoltare, inovare
6. Guvernanta & companii cu capital de stat
  • Eficientizarea companiilor de stat si reducerea arieratelor acestoraucerea arieratelor acestora
FIC este pregatit sa lucreze alaturi de autoritati la identificare celor mai bune masuri de stimulare a investitiilor in Romania, dar si pentru dezvoltarea durabila pe termen lung a economiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
concelex
SIGM
Ubitech
theda mar
Acvatot 2019
Arduro
konsent
BogArt
viarom
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
noark
MAKITA
SSAB
quadratum
CDS
DRS
rigips
ELECTROGRUP
ness project
VEGO
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<