Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - RO e-Transport: Amenzi de pana la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor
RO e-Transport: Amenzi de pana la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 08 Mai 2024 14:58
Sistemul RO e-Transport reprezinta o componenta esentiala a efortului de digitalizare la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Lansat ca parte a unui plan strategic extins, acest sistem este fundamental pentru modernizarea si eficientizarea proceselor fiscale in Romania.
Prin implementarea sistemului RO e-Transport, principalul obiectiv al ANAF este de a reduce decalajul fiscal de TVA, prin monitorizarea in timp real a miscarilor de marfuri pe drumurile nationale. Astfel, identificand si investigand potentialele cazuri de nereguli sau de frauda fiscala.
Spre deosebire de raportarea in sistemul RO e-Factura, care are la baza un standard european de raportare, RO e-Transport este un sistem dezvoltat local. Un element cheie al RO e-Transport este generarea anticipata de coduri unice fiecarui transport (UIT). Aceasta functionalitate ofera posibilitatea de a urmari fiecare transport in mod individual, asigurand o monitorizare eficienta si precisa a activitatilor comerciale legate de transportul rutier de bunuri.
"Implementarea sistemului a inceput la 1 iulie 2022, initial adresandu-se transporturilor de marfuri considerate cu un risc fiscal ridicat. Incepand cu 5 decembrie 2023, sfera de acoperire a sistemului a fost extinsa pentru a include toate categoriile de marfuri destinate transportului rutier international. Intrucat au existat mai multe discutii intre mediul de afaceri si autoritatile fiscale privind clarificarea raportarilor in cadrul sistemului, in data de 26 aprilie, ANAF si Ministerul Finantelor au publicat Ghidul privind utilizarea sistemului national de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport", a mentionat Mihaela Hampu, Senior Tax Manager, Mazars in Romania.
La nivel national, obligatiile declararii datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne, sau operatorului economic care transporta, incarca si descarca pe teritoriul Romaniei bunuri cu risc fiscal ridicat.
 
"La nivel international, obligatiile declararii datelor cu privire la transportul bunurilor revin: destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de export. In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, aceasta obligatie revine beneficiarului din Romania, si furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri. Depozitarul trebuie sa obtina codul UIT, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit.”, a mentionat Daniel Damian, Tax Assistant Manager, Mazars in Romania.
In cazul persoanelor juridice, fapte precum cele de mai jos se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum si cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate:
  • nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia utilizatorilor de a declara in sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri ce intra sub incidenta acestuia, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT;
  • utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia;
  • descarcarea pe teritoriul Romaniei a bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, cu exceptia celor care fac obiectul depozitarii sau formarii unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri;
  • declararea in sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.
In cadrul Mazars, echipa fiscala a dezvoltat o solutie digitala pentru companiile din Romania, pentru a le ajuta sa raporteze corect informatiile in sistemul RO e-Transport, intr-un mod mult mai simplu si eficient.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
siniat
strabag nivel 1
BogArt
Acvatot 2019
quadratum
CDS
rigips
viarom
theda mar
Ubitech
konsent
EDIT-Structural
noark
leviatan
ness project
concelex
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander