IG: Scaderea investitiilor creste la 15 ani durata medie de utilizare a activelor |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 22 Iul 2019 14:01 |
Cele mai mari 1.000 de companii active in Romania joaca un rol esential in evolutia din dinamica mediului de afaceri local. De asemenea, aceste companii „gigant” au o vizibilitate mai mare asupra industriilor in care activeaza (prin pozitiile de lider de piata), sectoarelor de clienti pe care le deservesc (datorita portofoliului extins de parteneri) si maturitatii acestora (experienta individuala a persoanelor decidende cuplata cu know-how-ul organizatiei), avand in vedere ca varsta medie a celor mai mari 1.000 de companii active in Romania este de 19 ani (comparativ cu durata medie de viata a unei firme in Romania de doar 10 ani).
In acest context, devine foarte relevant sa analizam cum se misca aceste companii, in ce directie merg si ce decizii iau, deoarece strategia acestora ne poate spune multe despre evolutia viitoare a mediului de afaceri activ in Romania. In acest sens, dupa ce am analizat bilantul consolidat al acestor companii in articolul anterior, este momentul sa vedem ce reflecta evolutia contului de profit si pierdere raportat de aceste firme pentru anul 2018!
5 concluzii principale privind evolutia din utimul deceniu a veniturilor, cheltuielilor si principalelor marje e profitabilitate cele mai mari 1.000 de companii active in Romania.
1. Scaderea marjei brute
Aceasta reflecta cresterea presiunii exercitate de clienti si / sau furnizori. Practic, diferenta dintre pretul de vanzare (cifra de afaceri) si costul de productie al bunurilor / serviciilor oferite (cheltuielile cu materia prima, marfuri si alte cheltuieli materiale sau de utilitati) a scazut de la 34% (in 2008) la doar 27% (in 2018).
Marja bruta scade atunci cand companiile reduc preturile oferite pe fondul unui razboi comercial agresiv cu firmele concurente, sau costul de achizitie al materiei prime ori marfurilor achizitionate este in crestere! Singura modalitate sustenabila prin care se poate creste marja bruta este realizarea de investitii valorificate prin capital uman de calitate, mixul celor doua ducand la diferentiere fata de concurenta prin inovatie!
Din pacate Romania sta prost la ambele capitole: investitiile publice, private si straine sunt la un nivel sub potential (asa cum am aratat in articolul anterior), in timp ce emigrarea accelerata a cauzat pierderea multor oameni foarte bine pregatiti!
2. Diminuarea rezultatului operational
Aceasta reflecta deteriorarea capacitatii companiilor de a genera profit din activitatea de baza. Spre exemplu, cele mai mari 1.000 de companii active in Romania au raportat o crestere a veniturilor cu aproximativ 8% pe parcursul anului 2018, dar profitul operational a ramas stabil la 29 mld. Lei.
Astfel, marja de profitabilitate operationala a scazut la doar 4,4% pe parcursul anului 2018, nivel similar cu cel inregistrat pe durata impactului plin al ultimei crize financiare (in 2009). Profitul operational insuficient si deprecierea monedei nationale descurajeaza atragerea de investitii straine directe sau pe plan local.
In contextul nivelului foarte scazut al impozitului pe dividend si impredictibilitatii fiscale si politice a Romaniei, motivatia de a reinvesti capitalul in companiile locale scade, ceea ce inseamna ca tara noastre pierde oportunitati de investitii si dezvoltare!
3. Utilizarea activelor pe o perioada de timp mai indelungata
Din cauza scaderii investitiilor, cele mai mari 1.000 de companii active in Romania inregistreaza pe parcursul anului 2018 cel mai scazut ritm al amortizarii din ultimul deceniu, respectiv doar 6,6%, nivel similar regasit doar in anul 2008 (exact inaintea impactului crizei financiare).
Practic, aceasta reflecta ca, daca strategie actuala ar fi perpetuata in timp, durata medie de utilizare a activelor curente ar fi de aproximativ 15 ani, cel mai lung ciclu de utilizare din ultimul deceniu. Perioada este extrem de indelungata, avand in vedere cresterea vitezei inovarii si dezvoltarii de produse / tehnologii noi, ceea ce reflecta o competitivitate scazute a companiilor romanesti!
4. Cresterea cheltuielilor de ajustare a activelor comerciale
Din cauza recunoasterii pierderilor generate de creante neperformante sau stocuri care expira ori isi pierd din valoare. Atat viteza de incasare a creantelor, cat si durata medie de rotatie a stocurilor, au inregistrat niveluri maxime pe parcursul anului 2018, ceea ce reflecta cresterea riscului de nevalorificare al activelor circulante (capitalul de lucru nu lucreaza).
Astfel, cele mai mari 1.000 de companii active in Romania au inregistrat cheltuieli cu ajustarea activelor circulante pe parcursul anului 2018 in valoare de 14 mld. Lei, de trei ori peste media anuala obisnuita si aproape 7% din nivelul activelor circulante!
5. Tensionarea fortei de munca
Cresterea salariilor peste dinamica productivitatii, cuplata cu dificultatea de a gasi repede forta de munca necesara pentru proiectele in derulare duce la necesitatea de imbunatatire a proceselor de productie (automatizare, eficienta logistica).
Astfel, cele mai mari 1.000 de companii active in Romania au raportat o scadere a numarului de angajati cu 14%, desi veniturile consolidate ale acestora au crescut cu 8%. Aceste ajustari au fost posibile datorita eficientizarii proceselor si mai putin a investitiilor noi, strategie implementata dupa foarte multi ani de experienta care a dus la acumularea know-how-ului si dezvoltarea capitalului uman.
Optimizarile proceselor sunt necesare in marile companii deoarece oamenii potriviti se gasesc din ce in ce mai greu, si la costuri mult mai mari decat in trecut (fara o justificare completa in cresterea calitatii, abilitatilor practice si calificarilor resursei umane). Astfel, salariul mediu raportat de cele mai mari 1.000 de companii in Romania pe parcursul anului 2018 a fost de 5.718 Lei, in crestere cu aproape 10% comparativ cu anul anterior, si aproape dublu fata de acum 10 ani. In acest context, ponderea cheltuielilor cu salariile a crescut de la 5% (in 2008) la aproape 9% (in 2017), scazand marginal la 8% (in 2018).
Analiza consolidata a contului de profit si pierdere pentru cele mai mari 1.000 de companii active in Romania reflecta provocari majore in dezvoltarea acestora: diminuarea marjei brute (concurenta agresiva si cateodata neloiala, din cauza evaziunii), scaderea profitului operational (costurile cresc mai accelerat decat veniturile), reevaluarea negativa a activelor circulante (incep sa expire stocurile iar unele creante neperformante sunt trecute pe pierdere) si deteriorarea competitivitatii (activele sunt utilizate pentru o perioada mai extinsa).
Asa cum am observat in articolul anterior, nici bilantul acestor companii nu reflecta o incredere extraordinara pentru perspectivele viitoare: diminuarea datoriilor, pastrarea capitalizarii la un nivel ridicat, amanarea investitiilor (si realizarea celor strict necesar sau care sunt time sensitive, respectiv nu o sa mai apara in viitor), incasarea rapida a creantelor, vanzarea mai lenta a stocurilor si conservarea lichiditatii. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|