Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Octombrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - REI Grup: Finantari de peste 1,5 miliarde euro pentru companii, in T4 2024
REI Grup: Finantari de peste 1,5 miliarde euro pentru companii, in T4 2024
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 10 Oct 2024 11:16
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanta specializate in atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din Romania, a depus, cu succes, proiecte de investitii in valoare de peste 1,2 miliarde lei (circa 250 milioane euro) prin programul de finantare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale (MADR), prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Derulata intre 27 octombrie - 27 decembrie 2023, sesiunea 1 a programului de finantare „InvestALIM” a pus la dispozitia potentialilor beneficiari circa 150 milioane euro pentru investitii, unde companii specializate in domeniul alimentar au putut aplica pentru sprijin nerambursabil in derularea investitiilor planificate. 
Pe parcursul lunii septembrie, AFIR a publicat lista actualizata a solicintantilor eligibili, acolo unde, dintr-un total de 37 de companii - opt sunt proiecte gestionate cu succes de echipa REI, valoarea totala a investitiilor depasind pragul de 1 miliard lei. 
Mai mult, din totalul celor peste 1,2 miliarde lei cat reprezinta proiectele de investitii ale celor opt companii din portofoliul REI, peste 750 milioane lei (150 milioane euro) reprezinta valoarea ajutoarelor de stat solicitate. 
Clientii REI sunt companii specializate in industria alimentara, in sectoare precum productia de panificatie, procesarea carnii, a laptelui sau a trestiei de zahar. 
Valoarea totala a investitiilor prognozata de cele 37 companii eligibile la finantare se ridica la peste 4 miliarde lei (peste 800 milioane euro), in timp ce valoarea ajutoarelor de stat solicitate se ridica la peste 2,3 miliarde lei (peste 450 milioane euro).
Desi initial autoritatile au anuntat acest program de finantare cu un sprijin nerambursabil total de numai 150 milioane euro pe an - timp de trei sesiuni distincte, in prezent, au fost transmise notificari privind selectarea la finantare a tuturor companiilor declarate castigatoare, urmand ca acestora sa li se emita acorduri de finantare in 2025 si 2026.
"Felicitam pe aceasta cale si Ministerul Agriculturii pentru initiativa si deschiderea de a finanta in mod sustinut industria de prelucrare din Romania, atat prin programul InvestALIM, cat si pentru realocarea a 500 milioane euro pe DR-22, axa destinata tot prelucrarii produselor agricole, sectoare in care Romania are sold negativ in balanta comerciala”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.
Schema de ajutor de stat "InvestALIM” are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin infiintarea sau dezvoltarea capacitatilor de productie din industria alimentara, prin acordarea ajutoarelor de stat necesare stimularii investitiilor cu impact major in economie.
Activitatile eligibile pentru care se va acorda finantare prin intermediul schemei de ajutor de stat „InvestALIM” sunt:
  • prelucrarea si conservarea carnii, prelucrarea si conservarea carnii de pasare;
  • fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare);
  • prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor;
  • prelucrarea si conservarea cartofilor;
  • fabricarea sucurilor de fructe si legume;
  • prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor;
  • fabricarea uleiurilor si grasimilor;
  • fabricarea produselor lactate si a branzeturilor;
  • fabricarea produselor de morarit, a painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie;
  • fabricarea zaharului.
 
REI Grup: Finantari cuprinse intre 50.000 euro si peste 57 milioane euro, in ultimul trimestru al acestui an
Fonduri nerambursabile ce totalizeaza circa 1,5 miliarde euro au la dispozitie companiile pe finalul acestui an, arata o analiza REI Grup.
In ultimul trimestru al acestui an, avem disponibile axe de finantare ce pun la dispozitia companiilor intre 50.000 euro (Start-up Nation) si 57,75 milioane euro (HG 702 - Schema de ajutor de stat destinata industriei prelucratoare).
Start-up Nation acorda granturi de 50.000 euro antreprenorilor la inceput de drum. Pentru a depune cu succes proiectul este esentiala inscrierea la cursurile de antreprenoriat intai si abia apoi infiintarea companiilor, in timp ce antreprenorii care detin deja companii sunt depunctati cu 10 puncte.
Pentru punctaj maxim, antreprenorii trebuie sa creeze doua noi locuri de munca, sa solicite fonduri in domenii in care Romania este deficitara - soldul sa fie negativ in balanta comerciala, ca de exemplu productie panificatie, prajituri, patiserie, sali de fitness, cluburi sportive, activitati foto-video, gradinite, afterschool, restaurante, baruri, catering etc.
Sunt eligibili sa beneficieze de cursuri atat tinerii 18-30 ani (pilonul 1 - ce dispune de o alocare de 300 milioane euro), cat si 30-35 sau peste 35 ani-defavorizati, intorsi din Diaspora (pilonul 2 - cu o alocare de circa 150 milioane euro).
Fonduri pentru energie regenerabila:
  • Autoconsum (Fondul pentru Modernizare) - Ministerul Energiei va redeschide in luna octombrie sesiunea, cu o alocare de circa 300 milioane euro, pentru fabrici si alte entitati care sa instaleze panouri fotovoltaice strict raportat la propriul consum, in vederea cresterii eficientei energetice;
  • Ministerul Agriculturii va redeschide in luna noiembrie a doua sesiune pentru panouri fotovoltaice destinate agriculturii si industriei alimentare. Bugetul alocat sesiunii se ridica la 150 milioane euro;
  • Electric-Up (2) este un program gestionat de Ministerul Energiei care acorda granturi de 150.000 euro companiilor care doresc sa instaleze maximum 200 kw, statii de reincarcare, baterii de stocare. Alocarea totala pe aceasta sesiune se va ridica la circa 90 de milioane euro.
  • Sprijinirea investitiilor in dezvoltarea capacitatilor de stocare a energiei electrice (baterii) – alocare de 150 milione euro - este o alta schema aprobata deja, destinata parcurilor fotovoltaice care sunt deja in executie si care vor putea avea process verbal de punere in functiune maxim in T2 2025.
DR 16 – „Invesitii in sectorul legume si/sau cartofi” – alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% grant, respectiv 300.000 euro pentru legume-achizitie simpla si 700.000 euro/cartof sau 2 milioane euro in cazul proiectelor cu componenta de constructii - hala de depozitare, procesare etc;
DR 23 – „Investitii pentru procesarea si marketingul produselor Agricole in vederea obtinerii unor produse alimentare”, altele decat cele prevazute in Anexa 1 a Tratatului de functionare a Uniunii Europene - alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% finantare nerambursabila, maxim 10 milioane euro grant in cazul construirii unor fabrici de la zero, in domeniul panificatiei si 3 milioane euro in cazul extinderii sau diversificarii activitatii;
"Sunt punctate suplimentar activitatile din clasele CAEN 1071, 1072, 1073, eficienta energetica, adoptarea solutiilor digitale, proiectele propuse de cooperative sau grupuri de producatori. Pentru DR 16 si DR 23 sesiunile sunt estimate a se deschide in noiembrie-decembrie, motiv pentru care invitam potentialii clienti sa demareze procesul de selectare consultanta si proiectare, tehnolog, servicii pe care REI le poate oferta cu success, cu garantia contractuala a unor proiecte implementate fara corectii financiare”, a adaugat Roxana Mircea.
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ness project
BogArt
noark
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
viarom
CDS
konsent
SIGM
Acvatot 2019
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
DRS
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
rigips
theda mar
SSAB
concelex
quadratum
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<