Agenda Constructiilor
Sambata, 24 August 2024
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Scaderea competitivitatii si concurenta neloiala, principale probleme ale IMM-urilor
Scaderea competitivitatii si concurenta neloiala, principale probleme ale IMM-urilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 17 Iul 2024 10:56
Inflatia reprezinta cea mai mare problema a mediului de afaceri romanesc in acest an, urmata de concurenta neloiala, a declarat, marti, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, la evenimentul de lansare a unei noi editii a documentului "Carta Alba a IMM-urilor din Romania", informeaza Agerpres.
"In continuare, inflatia e o problema a mediului de afaceri. Am vazut, insa, ca, incet-incet, ea se domoleste si, asa cum era prognoza la inceputul anului, probabil vom atinge acea tinta de 3%. Deja, si in alte tari europene e o tendinta de scadere accentuata a inflatiei. Inflatia, oricum e deja cu o cifra, dar ramane in atentia si preocuparea intreprinderilor mici si mijlocii. Pe locul doi urca din nou concurenta neloiala, adica economia gri, ca sa o numim asa, plastic. Si credem noi (...) ca acestea trebuie sa fie preocuparile din perioada urmatoare. Chiar daca vorbim de diverse tipuri de reglementari, cum sunt e-Factura, e-Transport, e-TVA s.a.m.d. acestea vor impacta in general tot mediul de afaceri. Trebuie sa gasim acele mecanisme pentru a combate concurenta neloiala, care, pentru intreprinzatori, inseamna faptul ca nu pot sa tina pasul cu acele tipuri de preturi, iar pentru Guvern inseamna taxe si impozite mai scazute", a mentionat Jianu.
Acesta a adaugat ca, in topul celor mai mari zece dificultati pentru mediul de afaceri in acest an, mai "apare un lucru care nu a aparut niciodata in analiza noastra, si anume concurenta produselor din import".
"Acest lucru trebuie sa ne puna pe ganduri atunci cand setam directiile de dezvoltare ale economiei romanesti si felul in care sustinem mai multe produse autohtone. Daca acest lucru este mentionat ca dificultate de intreprinderile mici si mijlocii si nu a mai aparut niciodata in acest top, inseamna ca incepem sa avem o o problema in acest sens. Daca e sa ne uitam la anul trecut, din top a iesit aceasta sintagma a costurilor ridicate privind privind creditele si a urcat cresterea nivelului cheltuielilor salariale. Din caracteristicile antreprenoriatului, 2024 n-a mai prezentat, asa cum faceam in anii anterior, acel profil al antreprenorului, pentru ca el se mentine cumva constant. Antreprenorul roman este tot in jurul varstei de 50 de ani, tot cu studii in zona economica sau inginerie si tot cu o abordare de aproximativ 50 - 60 de ore/saptamana in ceea ce face, in ceea ce inseamna firma proprie. (...) Un lucru pozitiv este ca mai multe intreprinderi mici si mijlocii inteleg necesitatea procesului de inovare si investesc pana la 20% fonduri pentru cercetare, dezvoltare, inovare in propriile companii din totalul investitiilor", a subliniat seful CNIPMRR.
De asemenea, Jianu a afirmat ca aproape sapte din zece intreprinzatori intentioneaza sa acceseze fonduri structurale in acest an, fata de 2023, cand erau cinci din zece persoane.
"Asta arata nu numai dorinta de accesare a fondurilor europene, ci si faptul ca deja fondurile sunt deschise, toate programele sunt accesibile in acest moment si in proces continuu (...) Cu privire la autofinantare, in continuare sase din zece intreprinzatori se autofinanteaza. Sigur ca programele de tip IMM invest, celelalte programe de garantare au contribuit decisiv. Aveam undeva la opt-noua din zece companii care se autofinantau deja. Lucrurile merg intr-o zona buna, dar mai e loc de imbunatatit in acest sens. Din perspectiva 2024 fata de 2023, creste cererea pe piata interna, folosirea de noi tehnologii, respectiv realizarea unui parteneriat de afaceri, principalele nevoi de finantare ale intreprinderilor mici si mijlocii. Aici vedem o tendinta de a intelege si de a accesa mai mult fondurile din perspectiva resurselor umane. Mai multe intreprinderi mici si mijlocii mentioneaza necesitatea pregatirii propriilor angajati, un procent dublu fata de anul trecut, 18% vs 9%", a mentionat presedintele Consiliului National al IMM-urilor.
In privinta numarului de angajati, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii sporul este pozitiv si tot mai mare de la un an la altul.
"Se continua aceasta tendinta de noi angajati in intreprinderile mici si mijlocii. 84,7% dintre IMM-uri mentioneaza o evolutie pozitiva a salariului mediu al anului trecut fata de anul anterior, ceea ce este un procent extrem de imbucurator. Pentru ca avem aici parteneri si din zona sindicala, in aceasta perioada discutam despre ceea ce inseamna derularea negocierilor colective. Aici pot sa va spun ca e nevoie de mai multa informare pentru intreprinzatori si pentru angajati. Din aceasta perspectiva a negocierilor colective, foarte multi nu stiu sau cred ca nu li se aplica aceasta obligativitate a negocierilor colective sau a contractelor colective sectoriale. In Europa cam aceasta este tendinta si spre acest lucru va trebui sa mergem si noi in Romania", a sustinut Florin Jianu.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a lansat marti a 22-a editie a lucrarii "Carta Alba a IMM-urilor din Romania", cea mai ampla analiza a mediului de afaceri romanesc.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CDS
theda mar
MAKITA
EDIT-Structural
concelex
viarom
ness project
quadratum
rigips
Acvatot 2019
noark
Ubitech
siniat
ELECTROGRUP
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
konsent
SSAB
SIGM

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander