Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Schema CfD: O veste buna pentru investitorii din energie regenerabila
Schema CfD: O veste buna pentru investitorii din energie regenerabila
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 19 Sep 2024 11:05
Spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finantat strict proiectele nedemarate de productie a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema Contracte pentru Diferenta (CfD) permite depunerea de catre solicitantii interesati a unor cereri de finantare chiar daca au incheiat primul angajament juridic obligatoriu sau au demarat constructia efectiva a instalatiei de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.
In data de 9 septembrie 2024, Ministerul Energiei a initiat prima licitatie in baza Schemei de ajutor de stat sub forma de Contracte pentru Diferenta pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile de energie eoliana onshore si solara fotovoltaica, aprobata prin Ordinul Ministrului Energiei nr. 1120/2024 (Schema CfD). Obiectivul Schemei CfD este acordarea ajutorului de exploatare pentru proiecte care utilizeaza tehnologii eligibile onshore, eoliene sau fotovoltaice si care au o capacitate instalata de cel putin 5 MW. Conform calendarului anuntat, ofertele pentru aceasta licitatie vor putea fi depuse pana pe 18 noiembrie 2024, ora 12. 
CfD-urile reprezinta categoric principala ”atractie” pentru producatorii de energie din surse regenerabile care nu au obtinut finantare din PNRR sau Fondul de Modernizare pentru instalarea unor capacitati noi de productie a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare. Dincolo de Schema CfD, Ministerul Energiei poate acorda un contract de CfD ad-hoc, in urma obtinerii aprobarii specifice din partea Comisiei Europene, pentru proiecte de producere a energiei electrice pentru care, datorita specificului tehnologiei, nu se poate aplica un proces de selectie competitiva.
Prima runda de licitatie competitiva in vederea accesarii unui ajutor de stat de tip CfD are in vedere urmatoarele tinte, adoptate in conformitate cu Decizia de autorizare a ajutorului de stat de catre Comisia Europeana C (2024) 1.596 final din 6.03.2024:
  • capacitate instalata tinta de 1.000 MW pentru productia de energie electrica din eolian onshore;
  • capacitate instalata tinta de 500 MW pentru productia de energie electrica din surse solar fotovoltaice (initial stabilita la 1000 MW, redusa la 500 MW pentru prima licitatie).
Este important faptul ca nu doar proiectele nedemarate sunt eligibile pentru acest tip de finantare. Conform cadrului de reglementare, sunt acceptate in licitatia competitiva si proiectele deja incepute, cu conditia ca acestea sa fie ulterioare datei de 20 iulie 2022. Astfel, spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finantat strict proiectele nedemarate de productie a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema CfD permite depunerea de catre solicitantii interesati a unor cereri de finantare chiar daca (i) au incheiat primul angajament juridic obligatoriu (de exemplu, comanda de echipamente, incheierea contractului de EPC) sau (ii) au demarat constructia efectiva a instalatiei de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.
In acest context, anticipam un interes crescut pentru aceasta optiune de finantare din partea investitorilor din energie care nu au reusit sa acceseze alte surse de finantare anterioare destinate energiei regenerabile, fie din cauza ca au licitat un pret prea mare per MW pentru fondurile disponibile din PNRR/ Fondul de Modernizare, fie din cauza ca nu au fost eligibili pentru respectivele finantari, pe motivul demararii anterioare a lucrarilor.
*** Autori: Adina Gutiu - Counsel, Head of Energy and Natural Resources at D&B David si Baias SCA si Sonia Voinescu - State aid & competition lawyer | Senior Manager with D&B David si Baias/PwC Romania
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
konsent
SSAB
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
leviatan
noark
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
CDS
viarom
EDIT-Structural
ness project
Acvatot 2019
concelex
theda mar
quadratum
MAKITA
strabag nivel 1
DRS
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander