Agenda Constructiilor
Marti, 16 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Sierra Quadrant: Continuitatea afacerilor, marea provocare pentru IMM in 2025
Sierra Quadrant: Continuitatea afacerilor, marea provocare pentru IMM in 2025
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 10 Iul 2024 10:57
Economia romaneasca va trece, in urmatorii ani, printr-un amplu proces de restructurare, pe fondul provocarilor generate de schimbarile tehnologice, de criza fortei de munca si de modificarile fiscale, avertizeaza expertii de la Sierra Quadrant, intr-o analiza privind perspectivele mediului de business romanesc, informeaza Agerpres.
"Fara o planificare strategica, fara o restructurare a operatiunilor si fara un leadership capabil sa anticipeze evolutiile pietei, multe dintre companiile romanesti, mai ales din sectorul IMM-urilor, risca sa dispara (...) Economia, lumea in care traim, nu mai seamana deloc cu ce se intampla acum 20-30 de ani. Nivelul de impredictibilitate, de incertitudine, a crescut foarte mult, iar planurile de business nu mai pot urmari o evolutie liniara. A trecut vremea cand puteai sa iti faci planuri pe 4-5 ani, mizand pe cresterea economica, pe avansul consumului, pe stabilitatea unei legislatii fiscale", sustin autorii cercetarii, intr-un comunicat.
In noua realitate economica, volatilitatea a devenit cuvantul de ordine, iar perspectivele trebuie sa in calcul o multime de factori, de la ritmul tot mai alert de inovare, la AI si schimbarea obiceiurilor de consum, precizeaza sursa citata.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, economia romaneasca risca sa piarda semnificativ la capitolul competitivitate, sa devina practic irelevanta in perspectiva urmatorilor ani, daca nu isi va restructura operatiunile si nu va adopta planuri de planificare strategica, solutii menite sa anticipeze riscurile si sa exploateze avantajele oferite de AI, de inovatie si cercetare.
"2024 este un an de standby pentru majoritatea firmelor romanesti. Este un an de respiro dupa 4 ani de crize multiple, de inflatie, de probleme logistice. Este un an de acalmie in care, pe fondul stabilitatii oferite de cadrul electoral nu numai in Romania ci la nivel global, nu vom asista la modificari semnificative de ordin fiscal, decizii majore care sa impacteze business-ul, nu vom avea surprize. Insa din 2025, lucrurile vor arata cu totul altfel'', a afirmat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant, in comunicat.
Conform companiei specializata in restructurarea business-urilor, 2025 va aduce un nou ciclu de probleme economice, de la cele de ordin fiscal, la cele structurale care tin de relevanta business-urilor, de concurenta si de evolutia economica in general.
"Criza datoriilor la nivel global se adanceste pe zi ce trece, iar solutiile sunt cele deja cunoscute. Cresteri de taxe, reduceri de cheltuieli bugetare, cu efectele directe in economie. Pentru Romania, perspectivele indica o amplificare a provocarilor de natura fiscala (cresteri de taxe) si o accentuare a problemelor mai ales din industriile asociate consumului (scaderi de productie si vanzari, accentuarea blocajului financiar etc.). Necesara restructurare a aparatului public, reducerea cheltuielilor statului pe fondul deficitului semnificativ, noua lege a salarizarii si inflatia vor pune o presiune semnificativa pe consum, pe ramurile productive ale economiei'', arata analiza.
In aceste conditii, spun expertii, firmele romanesti trebuie sa isi pregateasca cu mare atentie planurile de business pentru orizontul 2025-2027 in conditiile in care perspectivele nu sunt deloc pozitive.
"Productia industriala continua sa scada, cresterea economica este una firava, de numai 0,1% in T1, iar inflatia continua sa afecteze performanta economiei. Asistam deja, asa cum estimam, la un val semnificativ de inchideri de firme in primul trimestru, probabil vor fi mai multe insolvente decat in anii trecuti - in special efecte ale cresterilor de taxe din acest an'', afirma Ovidiu Neacsu.
Sierra Quadrant estima, la finele anului trecut, ca in 2024, vom vedea peste 150.000 de firme cu probleme in economie, iar datele anuntate de Registrul Comertului, dupa primul trimestru, vin sa confirme aceasta predictie.
Anul trecut, spre comparatie, peste 133.000 de firme au intrat in dificultate. Conform sursei citate, 16.335 de companii si-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate, iar 6.650 au intrat in insolventa.
Potrivit specialistilor, companiile cu cele mai mari probleme, in momentul de fata, sunt cele din comert, agricultura, industrie si constructii, acolo unde cresterea taxelor, scaderea puterii de cumparare si limitarea creditarii au creat multiple probleme.
"Printre firmele care si-au inchis portile, in prima parte a anului, cele mai multe sunt asa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile sa faca fata provocarilor din prezent. Probabil numarul lor va creste semnificativ in urmatoarea perioada. Pentru restul, sansa continuarii activitatii este data de necesara restructurare a operatiunilor, de adaptarea ofertei de produse si servicii la noua realitate, de adoptarea unor planuri de planificare strategica'', sustin autorii cercetarii.
Potrivit expertilor, in prezent, din pacate, multe dintre firmele romanesti ajung sa apeleze la procedurile de restructurare, de la concordatul preventiv la acordul de restructurare, mult prea tarziu, cand deja au mari probleme financiare, de functionare a business-ului.
"Din pacate, la noi se intelege gresit, de multi antreprenori, rolul procedurilor de restructurare. Restructurarea operatiunilor nu inseamna doar sa ii ajuti sa isi reduca datoriile, sa isi rezolve problemele de finantare. Firmele au nevoie de un program de planificare strategica, de o evaluare completa a business-ului - cine sunt clientii, cum arata piata, care sunt competitorii, daca au posibilitati de inovare. Altfel, in absenta unei strategii pe termen mediu si lung, multe dintre firme ajung, dupa cativa ani, in aceeasi situatie in care s-au aflat si in momentul in care au fost restructurate'', arata analiza.
Statisticile procedurilor de insolventa arata ca, in foarte multe cazuri, managementul este principalul vinovat pentru situatia economica dificila in care se afla companiile. Mai mult chiar, in cele mai multe situatii, managementul nu este schimbat chiar daca compania ajunge in situatii de criza.
Potrivit analistilor, cel putin in 2025, pentru multe companii, mai ales din zona IMM-urilor, marea provocare o va reprezenta continuitatea business-ului.
"Leadershipul unei companii trebuie sa capete noi valori, sa manifeste un nivel ridicat de alerta, de agilitate, sa construiasca modele de business capabile sa anticipeze provocarile si oportunitatile din viitor, sa genereze planuri de planificare strategica - elemente care, din pacate, lipsesc din multe dintre companiile din Romania. Ne confruntam, din pacate, cu o criza majora de leadership, fapt care risca sa influenteze competitivitatea economica in orizontul urmatorilor ani'', afirma expertii.
Cu o experienta de peste 25 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
Ubitech
MAKITA
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
siniat
Acvatot 2019
CDS
konsent
leviatan
rigips
SIGM
strabag nivel 1
ness project
theda mar
BogArt
SSAB
quadratum
concelex
CONCEPT STRUCTURE
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander