Sierra Quadrant: Multe firme nu sau adaptat la noua dinamica a economiei din 2025 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 24 Feb 2025 11:02 |
![]() Potrivit sursei citate, numarul firmelor dizolvate a ajuns la un nivel dublu fata de cel din perioada crizei economice din 2008-2009.
'Economia a incetinit semnificativ in 2024, inregistrand o crestere de numai 0,9%, cea mai scazuta din ultimii 12 ani, exceptand anul pandemiei (2020 - 0,6%). Inflatia record din Romania, cresterile de taxe si scaderea vanzarilor au facut ca numarul firmelor cu probleme sa atinga un adevarat record, de 155.207, cu 21.950 mai multe decat cu un an inainte. Potrivit datelor statistice ale RECOM, analizate de Sierra Quadrant, pentru economia romaneasca este cea mai proasta performanta din anii de dupa pandemie (2020)', se arata intr-un comunicat al companiei.
In anul coronavirus, cand activitatea economica era puternic afectata de restrictiile impuse de virusul COVID-19, un numar de 93.706 firme se aflau in dificultate, cu 61.500 mai putine decat in anul 2024.
Statisticile arata, totodata, ca numarul firmelor dizolvate, de exemplu, a atins anul trecut cel mai mare nivel de la precedenta criza economica, din 2008. Daca in acel an, Registrul Comertului raporta 3.762 de firme dizolvate, in 2024 s-a ajuns la 46.205, mai multe cu 18% fata de 2023.
Si numarul radierilor de firme a crescut anul trecut, cu 16,5% (83.012), iar cel al firmelor care si-au suspendat activitatea a avansat cu 14,5%, la 18.716 companii. De asemenea, numarul insolventelor a crescut cu 9,38%, la 7.274 companii.
Conform analizei, cele mai multe firme disparute din mediul economic sunt din sectoarele: comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, urmate de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, sectorul constructiilor si transport si depozitare.
La nivel regional, cele mai multe firme cu probleme au fost consemnate in Bucuresti si in judetele Cluj, Constanta, Ilfov si Brasov.
Scaderea semnificativa a vanzarilor in volum, pe fondul efectelor inflatiei, se afla in prim-plan in aproape toate domeniile economice. Accentuarea blocajului financiar este, de asemenea, una dintre cauzele care au dus ca multe firme sa inregistreze probleme financiare', afirma consultantii Sierra Quadrant.
'In esenta, economia continua sa resimta din plin efectele inflatiei, cresterii costurilor operationale si accentuarea fenomenului de dezintermediere. Business-ul a devenit, in multe domenii, un teren destul de arid in care rezista doar cei care stiu sa isi adapteze expunerile financiare, volumul de activitate si mai ales cheltuielile operationale'', este de parere Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant, citat in comunicat.
Dincolo de efectele inflatiei, printre cauzele numarului mare de firme aflate in dificultate se afla cresterea taxelor si a impozitelor, a salariului minim pe economie, reducerea creditului furnizor si limitarea accesului la creditare.
'Din pacate, multe firme n-au anticipat dinamica economiei si nu si-au restructurat activitatea, asa cum avertizam inca de acum 2 ani, de dupa pandemie. Au crezut ca redeschiderea pietelor, dupa lockdown-ul pandemic, va genera un val de crestere economica fara precedent, s-au imprumutat, au deschis noi linii de business si au pariat gresit, din punct de vedere al planurilor de business. Asa s-a ajuns ca multe firme sa isi rostogoleasca datoriile, leasing-urile, in speranta ca anul viitor va fi mai bine. Din pacate, economia a performat asa cum anticipam, din ce in ce mai slab'', a adaugat el.
In opinia expertilor, de modul in care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supravietuirea acestora intr-o perioada in care problemele economice tind sa se accentueze.
Potrivit estimarilor Sierra Quadrant, numarul firmelor cu probleme, in diverse stadii de radiere, insolventa, dizolvare sau suspendare a activitatii, va creste semnificativ in acest an, de la 155.000 spre 170.000 - 180.000 de companii. Motivele tin, in principal, de scaderea activitatii economice si de efectul noilor restrictii privind activitatea microintreprinderilor.
'Multe dintre firmele care se vor inchide in 2025, peste 25% sunt firme 'zombie', companii care, asa cum arata si datele BNR, nu mai produc suficiente venituri pentru a-si continua activitatea si care traiesc doar prin noi imprumuturi sau amanari. In plus, sa nu ignoram faptul ca mai mult de o treime dintre firmele mari sunt in dificultate din cauza noilor taxe (pe cifra de afaceri, taxa pe stalp etc.) si a scaderii semnificative a volumului vanzarilor', arata analiza.
De asemenea, expertii de la Sierra Quadrant avertizeaza ca lanturile economice atarna 'de un fir de ata' in multe domenii, de la comert la transporturi si constructii.
'Sunt firme care, la prima vedere, functioneaza normal insa ascund datorii rostogolite de la an la an si care au capitaluri proprii negative. In plus, nu mai fac niciun fel de investitii, iar asta le afecteaza competitivitatea si, foarte important, cauta sa intarzie cat mai mult platile, incercand sa reziste din cash flow. Pentru acestea, si nu numai pentru ele, pentru toate firmele de pe lantul economic respectiv, intrarea in dificultate a unui partener risca oricand sa declanseze un efect similar cu prabusirea unui castel de carti de joc'', avertizeaza specialistii.
Rezultatele celei de-a XI-a editii a Barometrului de opinie privind starea economiei, desfasurat la finele anului trecut de Frames la comanda Sierra Quadrant si la care au participat 1.023 de antreprenori, manageri si angajati cu functii de raspundere din economie, releva ca 2 din 3 respondenti au declarat ca nu vor deschide noi linii de business si investitii in acest an. 56% dintre ei vor miza, in 2025, pe restructurarea si optimizarea operatiunilor financiare, in tentativa de a se adapta la situatia economica fragila, generata de efectele scaderii vanzarilor, amplificarii blocajului financiar si inflatiei semnificative.
Cei mai multi dintre oamenii de afaceri chestionati (82%) considera ca 2025 va fi un an dificil din punct de vedere economic, in timp ce doar 11% considera ca anul va fi unul bun pentru business.
In opinia analistilor, in 2025 mai mult ca oricand expertiza de business va face diferenta intre firmele care vor esua si cele care se vor extinde si vor castiga cote nesperate de piata.
'Scaderea vanzarilor, generata in principal de deprecierea puterii de cumparare si in general de inrautatirea conditiilor de business, va duce multe firme in pragul insolventei si al falimentului. Antreprenorii trebuie sa stie ca pot evita aceste situatii prin dezvoltarea unor programe de insanatosire a business-ului, de la acordul de restructurare la concordatul preventiv', transmite Ovidiu Neacsu.
In cazul procedurii Acordului de Restructurare, de exemplu, firma aflata in dificultate, cu platile blocate, cu probleme financiare majore, le propune un acord de restructurare creditorilor afectati. Procedura acordului de restructurare este accesibila deoarece este o procedura partial judiciara si avantajoasa pentru ca ofera o monitorizare activa a respectarii acordului cu ajutorul unor specialisti desemnati in acest scop, care asista partile implicate sa duca la bun sfarsit prevederile acestuia.
Cu o experienta de peste 26 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu etc.
|