Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Taxonomia UE reglementeaza evaluarea activitatilor economice sustenabile
Taxonomia UE reglementeaza evaluarea activitatilor economice sustenabile
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 18 Sep 2024 09:26
Comisia Europeana s-a angajat, in 2020, sa mobilizeze cel putin 1.000 de miliarde euro pentru investitii sustenabile pana in 2030, atat din bugetul UE, cat si prin stimularea investitiilor private si publice, in vederea atingerii obiectivelor prevazute de Pactul verde european. Acestea vor viza investitiile in materie de mediu (apa si aer curate, cantitati reduse de deseuri, construirea de cladire cu emisii reduse, protejarea biodiversitatii, cresterea producerii de energie electrica etc.), dar si in domeniul social in masura in care acestea au ca scop principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. 
Pentru identificarea proiectelor sustenabile care pot fi finantate si pentru a evita fenomenul de greenwashing, UE a conceput Regulamentul privind Taxonomia - un sistem de clasificare a activitatilor economice sustenabile destinat institutiile financiare si investitorilor privati. Regulamentul ofera informatii si clasifica ca fiind "ecologica" sau sustenabila orice activitate care contribuie in mod substantial la cel putin unul dintre cele 6 obiectivele de mediu descrise mai jos, fara a provoca daune semnificative nici unuia dintre celelalte obiective de mediu si care respecta garantiile minime stabilite prin Regulament. 
Taxonomia este in stransa legatura si cu Directiva privind raportarea de sustenabilitate (CSRD). O companie care trebuie sa raporteze in temeiul CSRD intra, de asemenea, in domeniul de aplicare al Taxonomiei. Mai exact, compania va trebui sa includa in raportul sau de sustenabilitate activitatile eligibile si/sau aliniate la taxonomie.
Companiile care efectueaza o evaluare a activitatilor lor economice in relatie cu Taxonomia se pot confrunta insa cu numeroase provocari: interpretarea complexa si ocazional subiectiva a regulamentului, obstacolele in verificarea si obtinerea datelor esentiale si natura intensiva a proceselor de evaluare ridica dificultati semnificative in evaluarea eligibilitatii. In consecinta, companiile trebuie sa se asigure ca se bazeaza pe cele mai recente informatii deoarece Regulamentul privind taxonomia si actele delegate se modifica in mod constant pentru a actualiza criteriile de examinare si tipurile de activitati.
 
Ce inseamna evaluarea dupa criteriile impuse de Taxonomie?
Evaluarea unei activitati din punct de vedere al Taxonomiei se realizeaza in raport cu sase obiective de mediu:
• Atenuarea schimbarilor climatice (reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera sau dezvoltarea de tehnologii pentru eliminarea acestora);
• Adaptarea la schimbarile climatice (reducerea sau prevenirea impactului negativ al schimbarilor climatice actuale sau viitoare);
• Utilizarea durabila si protectia resurselor de apa si marine (atingerea si mentinerea unei stari buna pentru corpurile de apa si prevenirea deteriorarii acestora);
• Trecerea la o economie circulara (cresterea duratei de viata a produsului, posibilitatea de a fi reparat, posibilitatea de a fi actualizat, reutilizarea si reducerea productiei de deseuri)
• Prevenirea si controlul poluarii (prevenirea si reducerea emisiilor de poluanti in aer, apa sau in sol, altii decat gazele cu efect de sera);
• Protectia si restaurarea biodiversitatii si a ecosistemelor (protejarea, conservarea sau restaurarea biodiversitatii si a ecosistemelor).
 
Pentru a determina daca o activitate economica se califica drept eligibila si aliniata din punctul de vedere al mediului au fost adoptate Actele delegate ale taxonomiei care stabilesc criteriile de examinare tehnica pentru determinarea conditiilor in care o activitate economica contribuie in mod substantial la cele 6 obiective de mediu si pentru a determina daca acea activitate economica nu provoaca vreun prejudiciu semnificativ pentru oricare dintre celelalte obiective de mediu. Criteriile tehnice de "screening" sunt definite in functie de industriile cu cel mai mare potential de a atinge neutralitatea climatica si de a se adapta la schimbarile climatice (de exemplu, industrii precum cea energetica, de silvicultura, de productie, transport, constructii si imobiliare, alimentare cu apa etc.). 
Criteriile de tehnice de screening in ceea ce priveste "contributiile substantiale" pentru atingerea unui obiectiv de mediu contribuie la evaluarea unei activitati economice si a impactului pozitiv substantial pe care il are in vederea atingerii obiectivelor de mediu, de exemplu, de a reduce substantial emisiile de gaze cu efect de sera.
Criteriile de tehnice de screening in ceea ce priveste principiul de a „nu provoca daune semnificative” (en: DNSH – do no significant harm) contribuie la evaluarea unei activitati economice pentru a identifica daca activitatile respective impiedica atingerea obiectivelor de mediu si daca au un impact negativ substantial asupra acestora.
Regulile stabilite de Taxonomie reprezinta un instrument pentru asigurarea transparentei si a raportarii unitare de catre marile companii financiare si nefinanciare care sunt deja obligate sa intocmeasca rapoarte nefinanciare. Astfel, ca urmare a acestor reguli, companiile trebuie sa precizeze in ce masura activitatile lor economice indeplinesc criteriile tehnice de examinare descrise de regulament. Participantii din sectorul financiar (de exemplu bancile) sunt interesati sa ofere conditii de finantare mai bune companiilor a caror activitate economica este in concordanta cu obiectivele Taxonomiei sau au posibilitatea sa limiteze disponibilitatea finantarii companiilor care nu indeplinesc aceste cerinte.
 
Prin urmare, pentru verificarea eligibilitatii si alinierii la Taxonomie, o companie va trebui sa aiba in vedere urmatorii 5 pasi de efectuat:
• Evaluarea eligibilitatii - verificarea activitatilor principale si secundare si a codurilor CAEN asociate in listele din Regulamentele Delegate la Taxonomie;
• Contributia substantiala - verificarea criteriilor tehnice de examinare pentru cel putin unul dintre cele 6 obiective de mediu;
• De a nu aduce prejudicii (DNSH) - verificarea activitatii pentru a identifica daca nu aduce prejudicii asupra celorlalte 5 obiective de mediu, asa cum este mentionat in actele delegate;
• Garantiile minime - aplicarea unor proceduri cu privire la Impozitare, Drepturile omului, inclusiv drepturile angajatilor, Mita/coruptie si Concurenta corecta in vederea alinierii activitatii. 
Avand in vedere numarul mare de activitati economice si complexitatea parametrilor tehnici ai fiecarei activitati, Taxonomia este supusa periodic revizuirii si, ca atare, continua sa evolueze. 
 
Companiile pot alege sa implice in procesul de analiza a activitatilor furnizori de servicii externi care ii pot ajuta in analiza alinierii la Taxonomie ca urmare a expertizei si a capacitatilor tehnice detinute. Implicarea furnizorilor de servicii externi ofera companiilor avantajele unei perspective independente, a unui proces de evaluare simplificat si o expertiza extinsa in ceea ce priveste partea de reglementare. Mai mult decat atat, contribuie la reducerea riscurilor prin identificarea si abordarea lacunelor in materie de conformitate, asigurand compania impotriva eventualelor riscuri legale si reputationale. 
*** Autor: Daniela Purcoi, Environmental Engineer, PWC
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
ELECTROGRUP
DRS
CDS
MAKITA
EDIT-Structural
concelex
BogArt
ness project
konsent
theda mar
SSAB
Ubitech
strabag nivel 1
rigips
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
leviatan
SIGM
Arduro
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander