UGIR sustine mentinerea participatiilor strategice din ratiuni de securitate nationala |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 13 Ian 2025 09:47 |
Guvernul trebuie sa-si mentina sau sa-si asigure prioritar participatiile strategice ca actionar unic sau majoritar in domeniile esentiale pentru securitatea nationala si bunastarea populatiei, sustin reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR).
"Ne referim la domeniile apararii, energiei, bogatiilor subsolului, transporturilor, sanatatii si educatiei - inclusiv prin recuperari de active, acolo unde exista aceasta posibilitate! Urmare a unei atente evaluari profesioniste, Confederatia Patronala UGIR-1903 considera ca recentele masuri adoptate prin asa-numita «ordonanta trenulet» privind obtinerea unor cresteri bugetare pe termen scurt, prin instrainarea unor active din domeniile strategice, nu va genera niciun fel de imbunatatire si/sau corectie a dezechilibrelor financiare actuale pe termen mediu si lung. Din contra, UGIR-1903 considera ca aplicarea acesteia intr-un mod apropiat de termenul «haotic» - deoarece acest act a fost promovat in absenta unui cadru de reglementare corespunzator - va genera expunerea Romaniei la riscuri pe termen lung, precum diminuarea capacitatilor de raspuns, in caz de aparitie a unor situatii critice de urgenta nationala, scaderea veniturilor bugetare, cresterea somajului, implementarea de politici sociale si economice in favoarea cetatenilor etc.", au transmis reprezentantii UGIR.
Asociatia isi manifesta ingrijorarea in legatura cu potentialele riscuri ce pot fi generate la nivel national de actualele tendinte de apelare la politica de privatizare ca sursa de venituri la bugetul national. Astfel, reprezentantii UGIR solicita Guvernului sa initieze discutii constructive in vederea depasirii actualei situatii social - economice, invitand reprezentantii patronatelor, sindicatelor si societatii civile la dezbateri, pentru a elabora in comun masurile corecte ce se impun pentru abordarea si gestionarea realista si prudenta a situatiei critice care a fost generata de enormul deficit bugetar, pentru evitarea impactului acestuia la nivelul salariilor si pensiilor, precum si asupra cresterii ratei somajului.
"Este nevoie de elaborarea unor criterii ferme de reglementare privind optiunile de privatizare a bunurilor apartinand Poporului Roman care se afla in administrarea si gestionarea Guvernului Romaniei, a politicilor de sustinere a sectorului privat, precum si a politicilor si a conditiilor de angajare a creditelor externe. Actualul deficit financiar ar putea genera apelul la credite externe inrobitoare, asa cum se intampla de obicei, pentru a se evita un posibil faliment financiar la nivel national, ceea ce ar avea impact direct asupra impunerii de conditii in privinta unor importante domenii ale politicii nationale, precum afacerile externe si apararea nationala", sustin reprezentantii organizatiei.
In cazul unor asemenea intentii, UGIR considera ca, inainte de a lua o decizie finala de acceptare sau respingere a acestor solutii, actualul Guvern "trebuie sa evalueze cu profesionalism si printr-o abordare politica constienta posibilele optiuni «Da/Nu» privind privatizarea unor asemenea active economice sau a bogatiilor nationale aflate in subsolul terestru sau marin, aflate in administrarea Statului Roman, prin Guvern, ca reprezentant al unicului actionar real - Poporul Roman!".
Totodata, reprezentantii UGIR considera ca actualii conducatori ai Romaniei trebuie sa ia in considerare faptul ca majoritatea privatizarilor efectuate dupa 1990 au reprezentat, din pacate, esecuri care au condus in final la vulnerabilitati economice si sociale majore, la nivel national. "Desi in prezent este concentrat pe abordarea deficitului bugetar, actualul Guvern trebuie sa-si adapteze din mers actuala politica economica si sociala, prin modificari radicale, urmand exemplul tarilor avansate din UE", precizeaza reprezentantii UGIR.
|