CBRE: Precautie in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor de mari dimensiuni |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 30 Oct 2020 12:33 |
Trimestrul al treilea a adus o activitate crescuta pe sectorul spatiilor industriale, unde companiile din retail si servicii aferente, respectiv curierat si logistica, au inchiriat peste 300.000 mp, avand o pondere de 50% din totalul tranzactiilor, dublu fata de anul 2015, arata raportul CBRE Market Snapshot Q3.
Un trend important in primele trei trimestre din 2020 este evolutia retailului catre omnichannel. Pe de o parte, retailerii se concentreaza pe reteaua de magazine fizice, unde CBRE lucreaza intens pe optimizarea de portofolii iar pe de alta parte investesc noi resurse pentru a beneficia de cresterea vanzarilor online, extinzandu-si capacitatile logistice.
„Evolutia retailului catre omnichannel genereaza o nevoie sporita de spatii logistice, alimentata de lipsa de predictibilitate vizavi de posibilele restrictii din partea autoritatilor intr-un moment cheie pentru retail. Trimestrul al patrulea, prin Black Friday, Mos Nicole si Craciunul, genereaza peste 30% din vanzarile totale de retail online iar extinderea spatiilor logistice influenteaza experienta de cumparare si implicit vanzarile de retail”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail and Land, Omnichannel Real Estate Solutions, in cadrul CBRE Romania.
CBRE a lansat recent in Romania o gama de servicii omnichannel pentru retailerii care vor o adaptare rapida la noul context de piata prin extinderea spatiilor industriale. Noua gama de servicii integreaza solutiile deja oferite retailerilor (achizitii de terenuri, leasing, optimizare de portofoliu, fuziuni si achizitii si property management) si faciliteaza accesul acestora la solutii tipice pentru sectorul industrial.
Stocul modern de retail din Romania era estimat la finalul trimestrului al treilea la 3,84 mil. mp, dupa ce in primele noua luni au fost livrati 90.000 mp odata cu finalizarea proiectelor Dambovita Mall si Shopping City Targu Mures, NEST Miercurea Ciuc si NEST Oradea. In trimestrul al patrulea, alti 82.000 mp vor fi livrati in orasele Alba Iulia, Baia Mare, Brasov, Slobozia, Sibiu si Timisoara, prin deschiderea de noi proiecte sau extinderea celor existente, indreptandu-ne astfel spre pragul de 4 mil. mp, arata datele CBRE Research.
„Proiectele livrate in 2020 au fost initiate in 2019 sau chiar mai devreme. In continuare, investitorii devin precauti in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor de mari dimensiuni si remarcam mai degraba un apetit pentru proiecte mici si medii, in special parcuri de retail. Astfel de proiecte, cum este si parcul de retail dezvoltat de Synergy in zona Pipera-Voluntari, ar putea deveni motorul pietei in urmatorul an”, a adaugat Carmen Ravon.
Peste 600.000 mp de spatii industriale tranzactionati in primele noua luni
In primele trei trimestre, in Romania a fost tranzactionata o suprafata totala de 612.000 mp de spatii industriale, in crestere cu 70% fata de media perioadei similare din ultimii trei ani, potrivit datelor CBRE Research.
„Retailul ca pondere in totalul tranzactiilor de industrial s-a dublat fata de anul 2015, crestere evidenta si daca adaugam serviciile de curierat si de logistica aferente. Aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu spatii industriale din primele noua luni a fost generat de companii din retail, respectiv peste 300.000 mp. Desi vedem tot mai multe tranzactii din zona non-alimentara, ne asteptam in continuare si la tranzactii de mari dimensiuni din partea companiilor din FMCG, in diferite zone ale tarii”, a declarat Andrei Jerca, Head of Industrial Services, CBRE Romania.
Suprafata medie tranzactionata pe piata industriala a crescut in 2020 la peste 8.000 mp, confirmand interesul chiriasilor pentru depozite pentru depozite XXL si conturand pasul urmator pentru a eficientiza si securiza livrarile de marfa in timp util: last mile logistics si incity logistics, potrivit CBRE.
Stocul de spatii industriale va depasi borna de 5 milioane mp in 2020
Volumul in crestere de tranzactii de inchiriere a alimentat dinamica dezvoltarilor de noi proiecte industriale. Stocul de spatii industriale din Romania a ajuns la 4,84 mil. mp la sfarsitul trimestrului al treilea, dupa ce in primele noua luni au fost livrati 389.000 mp. Aproximativ 260.000 mp urmeaza a fi finalizati in trimestrul al patrulea, astfel incat pana la finalul anului, stocul de spatii industriale va depasi borna de 5 mil. mp, potrivit datelor CBRE Research. Raportat la populatia Romaniei, acest volum reprezinta un stoc industrial de 260 mp per mia de locuitori, sub nivelul din regiune (347 mp per mia de locuitori in Ungaria sau 510 mp per mia de locuitori in Polonia), cu potential de crestere in continuare. Alti 250.000 mp de spatii industriale sunt in constructie si urmeaza a fi livrati in primele trei trimestre din 2021.
„Aproape jumatate din stocul total existent este concentrat in Bucuresti, insa daca analizam proiectele aflate in constructie, observam un interes ridicat pentru vestul si nordul tarii. Peste 70% din noile proiecte se afla in aceste zone, pe care dezvoltatori precum CTP, WDP, Element Development si Global Vision au pariat prin extinderea portofoliilor. Centrul tarii devine de asemenea atractiv si remarcam noi dezvoltari din partea VGP”, a subliniat Andrei Jerca.
|