Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Tranzactii de 650 milioane euro pe piata de investitii imobiliare
Colliers: Tranzactii de 650 milioane euro pe piata de investitii imobiliare
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 10 Dec 2024 11:29
Primele trei trimestre din 2024 s-au incheiat cu investitii imobiliare in valoare totala de aproape 650 milioane de euro in Romania, in crestere de aproximativ 3 ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, activitatea de tranzactionare fiind dominata de active industriale si de retail, arata raportul Colliers "Q1-Q3 CEE Investment Scene". La nivel de regiune, volumul investitiilor a crescut cu aproximativ 24% comparativ cu anul anterior, Romania inregistrand cea mai buna performanta in comparatie cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia) din Europa Centrala si de Est (ECE). Consultantii Colliers estimeaza ca perspectivele pietei imobiliare raman solide, avand in vedere cresterea volumului tranzactionat, stabilizarea preturilor si fluxurile de capital, care indica o imbunatatire a conditiilor pana in a doua jumatate a anului 2025 in absenta unor modificari majore ale conjuncturii internationale.
In ansamblu, volumul total al investitiilor din cele sase tari din ECE a ajuns la 5 miliarde de euro in primele trei trimestre ale anului 2024. Aceasta crestere reflecta redresarea pietelor europene si globale dupa un 2023 marcat de incetinire. Consultantii Colliers prognozeaza ca, pana la sfarsitul anului, volumul investitiilor va ajunge intre 7 - 7,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 30% sub media ultimilor 10 ani. Polonia a generat aproape 55% din volumul total al regiunii, cu o activitate locala semnificativa in al doilea si al treilea trimestru. Rezultatele inregistrate au variat insa semnificativ in regiune, de la o scadere fata de anul precedent de 63% a activitatii in Slovacia, la o crestere de 190% in Romania. De mentionat ca Romania are o pondere de aproximativ 13% in totalul activitatii din cele 6 tari in conditiile in care inaintea pandemiei, ponderea era, de regula, de o singura cifra.
"Investitiile regionale au crescut cu 24% fata de anul precedent, dar raman cu 37% sub nivelurile din 2022. Ne asteptam la o revenire mai ampla in 2025, sub rezerva stabilizarii economice, controlului inflatiei si tendintelor ratelor dobanzilor. Romania a inregistrat de departe cea mai mare crestere procentuala a volumelor de investitii din regiune in perioada analizata si ne asteptam la un interes sustinut pentru piata noastra si anul viitor, nu in ultimul rand datorita randamentelor atractive oferite comparativ cu alte piete regionale", explica Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.
Activitatea de tranzactionare a fost dominata in Romania de active industriale si de retail pentru al doilea an consecutiv, marcand o schimbare semnificativa fata de anii anteriori, cand birourile erau predominante. La nivelul ECE, sectoarele industrial si logistic, impreuna cu cel al birourilor, au reprezentat cate 29% din volumele tranzactionate in primele noua luni din 2024, urmate de retail, cu o cota de 26%, si rezidential, cu 12%. Bucurestiul are unul dintre cele mai mari randamente investitionale din regiune pentru sectoarele industrial si al cladirilor de birouri (7,5% pentru activele prime), dar si retail (7.25%).
"Perspectivele imobiliare in regiunea ECE raman pozitive, desi regiunea nu este ferita de influentele externe si factorii macroeconomici care pot afecta pietele si industriile, in special in relatia cu partenerii comerciali principali. Cresterea economica din ECE, mai ales in contrast cu recesiunea Germaniei, alaturi de stabilizarea preturilor si revenirea capitalului institutional, indica conditii mai favorabile pana in 2026. In prezent, tranzactiile se concentreaza pe strategii de tip value-add si oportunist, in special in sectoarele unde preturile au fost ajustate. Cu toate acestea, persista discrepante semnificative de pret, mai ales in sectorul logistic. Privind spre 2025, optimismul este moderat, pe fondul stabilizarii preturilor si al asteptarilor privind reducerile dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana, care ar putea stimula activitatea pe piata", conchide Silviu Pop, Director ECE & Romania Research la Colliers.
In contextul actual, expertii Colliers estimeaza la nivel regional un volum de tranzactii care sa depaseasca 10 miliarde de euro in 2025. 
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Ubitech
theda mar
BogArt
Arduro
AED
DRS
quadratum
MAKITA
leviatan
Acvatot 2019
SSAB
noark
CDS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
rigips
concelex
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
MCA
GEWISS
VEGO
ELECTROGRUP
SIGM
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<