CORDIA: Cererea de locuinte revine in semestrul II, odata cu scaderea dobanzilor |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 09 Feb 2023 06:25 |
In 2023, pe piata rezidentiala din Bucuresti se prefigureaza o evolutie in doua etape, potrivit lui Mauricio Mesa Gomez, directorul general al dezvoltatorului Cordia Romania si Spania. In prima jumatate a anului, va continua ritmul oscilant de anul trecut, iar motivele sunt aceleasi, si anume inflatia ridicata, costurile mari la energie, dobanzile mari la creditele ipotecare, la care se adauga scaderea la 120.000 de euro, de la 1 ianuarie 2023, a plafonului de pret pentru care poate fi perceput un TVA de 5% pentru achizitia de locuinte.
"Inca din ultimele luni ale anului trecut am observat o crestere a cererii pe segmentul inchirierilor, in conditiile in care unii cumparatori potentiali au amanat decizia de achizitie cu un an sau chiar mai mult. In acest context, a crescut interesul investitorilor de portofoliu, care stiu ca rezidentialul este o buna modalitate de a-ti proteja banii de inflatie pe termen lung, iar chiriile au crescut cu aproximativ 10%. Semnalele pe care le avem pentru a doua jumatate a anului, cand inflatia si dobanzile vor incepe sa scada, sunt ca piata rezidentiala isi va reveni, cel putin la nivel de fundamente macroeconomice. Vom trece, in urmatoarele cateva luni, printr-o perioada de reasezare din aceasta perspectiva", a declarat reprezentantul Cordia.
Preturile au crescut cu aproximativ 15% in 2022 pe segmentul locuintelor noi din Bucuresti, o apreciere mai mult decat dubla fata de avansul de 6-7% inregistrat la nivel national. Motivul acestei evolutii a fost cererea crescuta, care se vede si la nivelul datelor oficiale. In Bucuresti, au fost tranzactionate in 2022 peste 57.500 de unitati rezidentiale individuale, cu peste 5.000 mai multe decat in 2021 si cu 20.000 mai multe decat in 2020. "Estimarile noastre pentru anul acesta sunt, in continuare, de crestere, intrucat vor fi livrate mai putine locuinte noi, din cauza suspendarii PUZ-urilor, iar oferta va fi in scadere, in conditiile unei cereri inca mari, cu perspective de crestere in a doua jumatate a anului", a mai precizat Mauricio Mesa Gomez.
Evolutie buna pentru Cordia, in pofida contextului dificil
Cordia Romania a avut o evolutie buna, per ansamblu, in anul 2022, in contextul unei piete afectate, de-a lungul anului, de mai multi factori, printre care inceputul razboiului din Ucraina in februarie 2022, care a dus la un scurt blocaj al vanzarilor, inflatia in crestere accelerata, cresterea costurilor la energie, situatia generata de suspendarea PUZ-urilor. Compania a finalizat, anul trecut, faza a doua a proiectului Parcului20 din zona Expozitiei din nordul Bucurestiului, care cuprinde 220 de apartamente vandute in proportie de peste 80%. Prima faza, care include 265 de apartamente, este finalizata si locuita in proportie de 99%.
"Principala provocare a venit, in 2022, din situatia reglementarilor urbanistice suspendate. Cordia este un grup european puternic, care are in portofoliu proiecte majore de regenerare urbana desfasurate in parteneriat cu autoritatile locale, cum ar fi Corvin si South Buda City Center din Budapesta. In Bucuresti nu am reusit, cel putin pana in prezent, sa demaram astfel de parteneriate cu autoritatile locale, desi ne-am declarat in repetate randuri deschiderea catre acest gen de proiecte care fac parte din ADN-ul companiei noastre. Oportunitatile din acest an vor exista doar pentru dezvoltatorii care vor reusi sa demareze noi proiecte, printre care intentionam sa ne numaram si noi, in conditiile in care anul acesta sunt estimate livrari totale de doar 5.000 de apartamente noi la nivel de Bucuresti si imprejurimi. Spre comparatie, in 2021 si 2022 au fost livrate, cumulat, aproximativ 22.000 de apartamente noi", a mai precizat Mauricio Mesa Gomez.
Planuri pentru constructia a 2.000 de locuinte, in Bucuresti
Cordia are, in acest moment, mai multe proiecte in pregatire, in diverse faze ale documentatiei. Compania intentioneaza sa demareze, cat de curand posibil, un nou proiect rezidential in zona Coralilor din Bucuresti, care va cuprinde circa 600 de apartamente dezvoltate in patru faze. "O particularitate a proiectului este ca toate locurile de parcare si traficul generat de acestea va fi in subteran, suprafata urmand sa fie rezervata amprentelor cladirilor si spatiilor verzi. Zona Coralilor este una foarte potrivita unui proiect major de regenerare urbana, avand in vedere ca mai multi dezvoltatori importanti detin terenuri acolo si au anuntat proiecte. Ramane sa gasim deschidere din partea autoritatilor locale, cu care putem colabora pentru a recladi zona cu toate facilitatile necesare dezvoltarii sanatoase a comunitatii locale", a explicat reprezentantul Cordia Romania.
Totodata, Cordia Romania are un portofoliu de terenuri in zona central-nordica si in nordul Bucurestiului pe care poate dezvolta circa 2.000 de apartamente. "Obiectivul nostru pe termen mediu si lung este sa construim, in fiecare an, 500 de apartamente destinate segmentului mediu-superior si sa devenim unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari de pe piata de profil din Romania, asa cum Cordia este deja in tari precum Ungaria si Polonia", a adaugat managerul.
Eficienta energetica a cladirilor devine tot mai importanta pentru cumparatori
In contextul actual al costurilor mari cu energia, eficienta energetica a cladirilor a devenit foarte importanta pentru cumparatori. "Am observat acest lucru la clientii nostri din Parcului20, care au apreciat economiile generate de sistemul de incalzire cu centrale termice de bloc, montate in cascada, de sistemele smart-home, de incalzirea prin pardoseala", a precizat Mauricio Mesa Gomez.
La nivel de grup, Cordia are deja implementate proceduri si obiective pentru a atinge standardele nZEB. Astfel, politica ESG a Grupul Futureal, din care Cordia Romania face parte, este fundamentata pe Obiectivele de Dezvoltare Durabila (Sustainable Development Goals – SDG) ale Organizatiei Natiunilor Unite. Multe dintre elementele care stau la baza SDG se afla deja printre valorile grupului Futureal inca de acum doua decenii, cand Promenada Corvin, cel mai mare proiect de regenerare urbana din centrul unui oras proiect din Europa Centrala, a fost demarat in inima Budapestei.
Astazi, crearea unui mediu sanatos si concentrat pe oameni, cultivarea diversitatii si egalitatii, aprovizionarea cu apa si energie curate prin solutii inovatoare, promovarea cresterii sustenabile si a locurilor de munca, focusul pe sustenabilitate inca din faza planificarii, sprijinirea comunitatilor prin solutii eficiente energetic, dezvoltarea sustenabila si de parteneriate in domeniu sunt principalele si cele mai importante valori ale grupului Futureal si sunt implementate in toate proiectele pe care compania le dezvolta.
|