Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - IASI: Investitii private de un miliard de euro, afectate de pandemia Covid-19
IASI: Investitii private de un miliard de euro, afectate de pandemia Covid-19
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 26 Iun 2020 05:10
In 2020, piata imobiliara din Iasi se pregatea pentru investitii care puteau depasi un miliard euro, printre care se afla extinderea complexului Palas si construirea ansamblului Silk Distrikt, un proiect mixed-use pe o suprafata de 10 hectare si cu o suprafata construita de peste 300.000 mp si o valoare estimata la 200 milioane de euro. Un alt proiect imobiliar relevant pentru Iasi este extinderea Era Mall, dezvoltat de Prime Kapital, dar si un proiect in zona Nicolina, care ar urma sa aiba o suprafata totala de 24 hectare si va fi un complex de birouri si locuinte, arata o analiza a companiei de consultanta Uil Casa Imobiliare.
Desi planurile dezvoltatorilor au fost infranate de criza medicala, oportunitatile inca exista si piata imobiliara din Iasi ramane una din cele mai dinamice si active, dupa Bucuresti si Cluj-Napoca. In ultimul deceniu, aceasta piata a cunoscut o ascensiune puternica pe masura ce a devenit un punct de interes pentru companii multinationale, in special cele din industria IT si outsourcing. Totodata, capitala Moldovei a atras numerosi investitori si antreprenori straini. 
"Din perspectiva noilor dezvoltatori de birouri, jucatorii din acest segment se vor concentra sa livreze majoritar cladiri de clasa A si A+. Astfel, isi vor propune sa satisfaca cerinte tot mai exigente din partea clientilor, in special cand vine vorba de design si functionalitati. Multe dintre companiile cu care am lucrat, mai ales multinationale, prefera in continuare cladiri de tip open space, cu mici compartimentari, in functie de nevoile fiecaruia. Este insa evident ca sunt multe detalii si particularitati de care trebuie sa tina cont o companie care opteaza pentru un sediu nou, de la identitatea si valorile acesteia, la variante precum lumina naturala, solutii de mobilier si fit out, culorile spatiului, abordarea open-space sau birouri individuale. Tot mai multe companii adopta si promoveaza cultura unor spatii de lucru motivante, flexibile si memorabile", a explicat Iulian Ursache, Sales and Leasing Consultant la Uil Casa Imobiliare. 
In ceea ce priveste noua generatie de cladiri de birouri clasa A si A+, acestea sunt dotate cu cele mai avansate echipamente si tehnologii. Cateva elemente care le caracterizeaza sunt lifturile moderne si rapide, peretii cortina si folosirea pietrei naturale in constructie. Totodata, sunt folosite sisteme avansate de incalzire si ventilatie, cele mai noi sisteme antiincendiu, generatoare electrice si sisteme complexe de securitate pe baza de cartela magnetic, sistem de paza permanenta si receptie, BMS, iar recent poate fi ceruta si certificarea Cladiri Verzi cu impact redus asupra mediului. 
 
Scadere de pana la 45% a tranzactiilor imobiliare
Regulile de ocupare, impuse de multinationalele din industria IT, prevad alocarea unui spatiu de circa 10 mp la fiecare angajat care lucreaza intr-o cladire clasa A si A+, si o medie de 7 mp la fiecare angajat din industria outsourcing, care lucreaza in cladiri de clasa B si C, sau care lucreaza in activitati de back office, mai arata datele Uil Casa Imobiliare.
Investitia in amenajarea unui spatiu de birouri este diferita de la o companie la alta in functie de dimensiunea lucrarii si poate ajunge pana la cateva milioane de euro. Recent, o companie din industria outsourcing a investit 1,5 milioane de euro in amenajarea unui spatiu unde lucreaza 600 de angajati.
Dinamica domeniului e insa afectata de criza medicala. Uil Casa Imobiliare avea, la inceputul anului, cerere pentru aproximativ 10.000 mp de la 5 companii diferite pentru relocarea spatiilor de birouri. Actualul context a dus insa la decizia a trei dintre aceste companii sa amane relocarea. Dar pentru celelalte doua a fost finalizata tranzactia. Momentan, sectorul imobiliar de office este pe hold. In functie de evolutia situatiei medicale, Uil Casa Imobiliare estimeaza o revenire in septembrie, dupa sezonul estival. 
Prioritar, companiile din industria IT si outsourcing pun accent deosebit pe amplasamentul cladirilor de birouri. Zona ultracentrala, aproape de Palas, dar si apropierea de institutii private sau ale statului si mijloacele de transport disponibile influenteaza decizia companiilor. 
De cealalta parte, piata imobiliara rezidentiala simte o scadere a numarului de tranzactii cu procente cuprinse intre 35 - 45%, chiar daca dezvoltatorii au continuat sa lucreze si in pandemie. Preturile nu au suportat schimbari majore, ci mai degraba o corectie in anumite cazuri. 
Oportunitatea pentru companii si antreprenori poate fi in domeniul inchirierii spatiilor comerciale centrale. Daca inainte de criza medicala timpul mediu de asteptare pentru un spatiu comercial bun ajungea de la cateva luni pana la ani, acum sunt deja disponibile chiar si pe artere importante, cum ar fi bulevardul Stefan cel Mare. Astfel, perioada aceasta poate fi una exceptionala pentru jucatori cu experienta care au in plan restructurarea afacerii sau dezvoltarea si pot inchiria locatii bune, mai arata consultantii.
 
Schimbarile prin care a trecut piata imobiliara din Iasi
Ultimul deceniu a inceput cu pregatirile celei mai scumpe investitii imobiliare din afara Capitalei, respectiv ansamblul Palas, care s-a ridicat la o valoare de 265 milioane de euro. Cu o suprafata construita de 260.000 mp, proiectul mixed-use si lifestyle a setat o tendinta in viziunea de dezvoltari urbanistice.
Anul 2010 a fost si al inaugurarii in Iasi a primei cladiri de birouri clasa A, care a revolutionat si setat noile modele de cladiri de birouri premium, cu spatii mari si generoase pentru fiecare etaj, flexibilitate si originalitate in amenajarea fiecarui birou in parte. Mai mult, stocul de cladiri de birouri a crescut de la aproape 30.000 de metri patrati in anul 2010 pentru toate tipurile de cladiri, clasa A, B, C la aproape 300.000 de metri patrati in prezent. 
Anul acesta, piata imobiliara pentru spatii de birouri din Iasi dispune de 120 de cladiri, cu diferite functionalitati, dintre care aproape 120.000 de metri patrati pentru clasa A si A+, adica circa 40% din totalul stocului de spatii de birouri din oras. 
***
Uil Casa Imobiliare este lider in furnizarea de solutii imobiliare pentru business, in sprijinul tuturor celor care doresc sa cumpere, sa vanda sau sa inchirieze o proprietate imobiliara in Iasi. Agentia a fost infiintata in anul 2010 si lucreaza prioritar pentru companii din industria serviciilor, de la IT, automotive, medical, constructii la outsourcing.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ness project
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
MAKITA
rigips
theda mar
noark
CDS
FRONTALE
concelex
leviatan
quadratum

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander