Investitiile in infrastructura cresc apetitul pentru dezvoltari imobiliare in Brasov |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 10 Apr 2025 15:21 |
![]() Investitii publice de 900 milioane de euro, in derulare
Primaria municipiului Brasov a bugetat 154 milioane de euro pentru investitii in 2025, care urmeaza sa fie alocate pentru educatie (noi gradinite si scoli, precum si consolidarea scolilor vechi), dezvoltare publica (noul Spital de Pneumologie, Sala Polivalenta, Stadionul Tineretului, parcuri noi si reabilitarea cladirilor publice), infrastructura si turism (extindere si modernizare zona de schi Brasov - Poiana). Consiliul Judetean are un buget de 172 milioane de euro pentru infrastructura: 100 km pentru drumuri judetene si 53,1 km pentru Centura Metropolitana Brasov. Unul dintre cele mai discutate proiecte este fabrica de publeri Rheinmetall din Victoria, un proiect in valoare totala de peste 500 de milioane de euro, sustinut din fonduri de la Comisia Europeana precum si din fonduri publice romanesti.
O piata hoteliera in plina dezvoltare
In 2024, Brasovul a inregistrat 1,5 milioane de turisti, a treia destinatie a tarii dupa Bucuresti (1,9 milioane) si Constanta (1,7 milioane). Dupa deschiderea Swissotel din Poiana Brasov de anul trecut, alte 1.286 de camere afiliate unor lanturi internationale sunt in dezvoltare pentru perioada 2025-2028.
![]() Orasul gazduieste Coresi, cel mai mare proiect de regenerare urbana din Romania, pe o suprafata de 100 de hectare. Planurile de dezvoltare viitoare includ o cladire de birouri de 10.800 mp, reabilitarea cladirii istorice Hangar (3.000 mp) cu un concept de divertisment gastronomic, o arena de sport de 20.000 mp si un campus educational de 4.000 mp in parteneriat cu o scoala privata.
Brasovul se contureaza tot mai mult ca un punct de atractie major pe piata imobiliara, datorita combinatiei sale unice de dezvoltare economica, turism in crestere si calitate ridicata a vietii. Piata rezidentiala este in plina dezvoltare, orasul fiind pe locul doi la nivel national, dupa Cluj-Napoca din punct de vedere al preturilor. Zona Centrului Istoric a inregistrat cea mai mare crestere in 2024, fata de anul anterior, cu 35%. Tot aici este cel mai ridicat pret din oras pentru apartamentele noi, de 3.000 euro/mp, conform cu datele Imobiliare.ro.
Piata de birouri locala a fost stabila in ultimul an, iar stocul de Clasa A s-a mentinut la 152.000 mp. Pe termen mediu, pe masura ce disponibilitatea cladirilor de birouri de calitate bine amplasate in Bucuresti scade, companiile isi vor regandi fluxurile de lucru, iar departamentele de suport vor putea fi relocate in hub-uri regionale, Brasovul fiind favorizat de apropierea de capitala.
Coresi si AFI Brasov raman proiectele dominante pe piata locala de retail, unde chiria prime in centrele comerciale se situeaza la 50 euro/mp, respectiv 40 euro/mp pentru retailul stradala si 8-14 euro/mp pentru parcuri de retail.
In ceea ce priveste sectorul logistic si al parcurilor industriale, toti cei trei mari jucatori: VGP, WDP si CTP sunt prezenti cu investitii semnificative. Stocul din Brasov a ajuns la 470.000 mp, 16% din acesta fiind construit in ultimul an. Alti 13.000 mp sunt in dezvoltare. Chiria pentru spatii logistice si industriale de clasa A a ajuns la nivelul de 4,4 euro/mp.
|