MAURER: Plan investitional de 150 milioane de euro, pentru constructia de locuinte |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 04 Ian 2016 10:35 |
Dupa ce a investit 60 milioane de euro in proiectele rezidentiale Avantgarden3 din Sibiu si Brasov, Maurer Imobiliare, lider al pietei imobiliare din centrul tarii, a anuntat ca va continua extinderea acestor proiecte, avand un plan investitional de circa 150 milioane de euro in acest sens. In ultima parte a anului 2015, dezvoltatorul a inceput constructia a 14 blocuri cu 800 de locuinte in cartierul Tractorul, din Brasov si estimeaza ca va definitiva, pana la finele anului 2020, circa 3.500 de apartamente in zona de nord a Brasovului, plus alte 1.800 de locuinte la intrarea in municipiul Sibiu. In primele noua luni din 2015, Maurer Imobiliare a vandut peste 700 de apartamente, in valoare totala de circa 9 milioane de euro, la o marja EBITDA de 34%, estimarile pentru intregul an indicand comercializarea a 1.000 de unitati locative. Interviu cu Simon Andreas Maurer, proprietarul Maurer Imobiliare.
- Ce investitii aveti programate in perioada urmatoare? - In ceea ce priveste proiectul reprezentativ al companiei - Avantgarden3 Brasov - pana in prezent s-au vandut peste 2.430 de locuinte, constructiile fiind sustinute de un ritm alert al vanzarilor (numai in luna august 2015 s-au vandut 108 apartamente, echivalentul a 1,5 blocuri), iar pana in 2020 compania noastra va continua ridicarea de unitati locative in zona de nord a orasului, oferind comunitatii un numar total de 3.500 de apartamente. Proiectul din Sibiu inregistreaza, de asemenea, cresteri semnificative, iar constructiile sunt sustinute de un trend ascendent al vanzarilor. Pana in 2018 vom construi, la intrarea in municipiul Sibiu, 1.800 de apartamente, fiind singurii de pe piata imobiliara din zona care vindem apartamente in stadiul de proiect. Compania noastra a ajuns unul dintre cei mai mari competitori de pe piata imobiliara din Romania datorita faptului ca suntem atenti la nevoile clientilor, iar oferta se pliaza intotdeauna pe cerintele acestora. Astfel, vara trecuta am achizitionat un teren de 3,6 hectare in zona Tractorul din Brasov, unde vom ridica peste 800 de apartamente. Maurer Residence este un nou concept de succes marca Maurer Imobiliare, aducand pe piata un produs premium. Elementele de noutate constau in finisaje de inalta clasa, parcari subterane si gradini pe acoperisurile blocurilor.
- Cum a evoluat activitatea firmei in 2015 si ce estimari aveti pentru anii urmatori? - Daca anul 2014 s-a finalizat cu un numar de 501 apartamente vandute (doar pentru proiectul din Brasov) - cifra extrem de importanta pentru firma noastra - pana in luna septembrie a anului 2015 s-au comercializat peste 530 de apartamente, iar vanzarile continua sa se inscrie pe un trend ascendent. Astfel, in ansamblu, putem vorbi de o crestere de peste 20% fata de 2014 (doar pana la nivelul lunii septembrie 2015). Avand in vedere ca am inceput un nou proiect rezidential, ne asteptam sa terminam anul in curs cu un total de 1.000 de apartamente vandute, o cifra impresionanta si o crestere sustenabila, care stabilesc un ritm constant al evolutiei noastre.
- Care credeti ca vor fi motoarele pietei de constructii in 2016? - Cresterea puterii de cumparare, dar si increderea tot mai mare in economie determina un trend ascendent al domeniului constructiilor. Daca pana in 2014 se inregistrau evolutii pe sectorul de retail, acum rezidentialul este «vedeta». Relaxarea creditarii reprezinta un alt element care a venit in sprijinul segmentului imobilelor de locuinte, iar ofertele companiilor de pe piata sunt tot mai atractive pentru romani. Mai mult, populatia nu mai priveste achizitia unei locuinte drept o necesitate (factor primordial), ci ca pe o investitie pe termen lung. Pe piata de locuinte, lucrurile se misca repede. Cererea depaseste oferta, iar acest fapt are ca efect o agitatie permanenta: toata lumea cumpara, cauta si crede ca poate dezvolta. Cu siguranta, viitorul apropiat va «cerne» competitorii, iar cei cu experienta vor continua sa se dezvolte, in timp ce, din pacate, cei mai mici vor fi «inghititi» de aceasta «bula».
- Care sunt noile riscuri si dificultati de pe piata, avand in vedere schimbarea trendului din domeniu? - Riscul este ca multi dintre dezvoltatorii care «apar precum ciupercile dupa ploaie» sa nu fi invatat nimic din criza economica prin care am trecut si din care incepem sa ne revenim. Ritmul cresterii economice trebuie sa fie sustinut, pentru a nu rescrie trecutul. Maurer Imobiliare este un model de afacere specializata atunci cand vine vorba de succes intr-o perioada de criza (am demarat proiectul Avantgarden3 Brasov in 2009, cand Romania era lovita de «tsunami-ul» economic) si consideram ca prezenta noastra de 10 ani pe piata imobiliara din Romania demonstreaza ca trendurile negative si dificultatile pot fi combatute prin puterea exemplului.
|