Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - One United Properties se axeaza pe dezvoltari multifunctionale eficiente
One United Properties se axeaza pe dezvoltari multifunctionale eficiente
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 20 Nov 2023 06:25
One United Properties furnizeaza dezvoltari imobiliare si facilitati de prima clasa, contribuind activ la dezvoltarea comunitatilor pe care le deserveste. Iar cifrele vorbesc de la sine: veniturile din inchirieri au inregistrat o crestere semnificativa, cu un avans de 119%, ajungand la 62,8 milioane de lei in prima jumatate a anului 2023. Aceasta crestere a fost impulsionata de veniturile din inchirieri gratie portofoliului diversificat al companiei. Si pe masura ce One United Properties continua sa se extinda si sa se diversifice, finalizarea One Cotroceni Park 2 este asteptata sa stimuleze, in continuare, veniturile din inchirieri. In perioada urmatoare, dezvoltatorul va continua si seria proiectelor de regenerare urbana, cum este proiectul One Gallery, care reprezinta restaurarea fostei hale Ford din cartierul Floreasca. 
Potrivit lui Mihai Paduroiu, CEO Office Division la One United Properties, strategia pe care compania si-a fundamentat cresterea de pana acum si pe care o va urma si in viitor este sa construiasca si sa administreze un portofoliu echilibrat de dezvoltari multifunctionale integrate facil si eficient in tesutul urban si care sa indeplineasca toate nevoile noilor generatii - flexibilitate, tehnologie, wellness. 
 
- Ce tendinte remarcati pe piata dezvoltarilor de cladiri de birouri in 2023?
- Contextul actual se mentine foarte dinamic, fiind jalonat de modificarile post-pandemie, de inflatie si de criza provocata de razboiul din Ucraina. Toate acestea au determinat adaptari ale pietei imobiliare, care si-a demonstrat, in ultimii ani, capacitatea de a-si pastra potentialul semnificativ de crestere si consolidare. 
Spre exemplu, pandemia a reasezat prioritatile in ceea ce priveste optiunile la care se uita companiile in cautarea de spatii de birouri. Daca in trecut prima criteriul financiar, acum criteriile sanitare, cele de calitate si elementul wellness joaca un rol important, ceea ce, pe termen lung, se va dovedi un castig pentru echipe, in contextul in care spatiile de lucru tind sa incorporeze elemente de relaxare, dublate de acces la facilitati si servicii. Cladirile verzi sunt tot mai apreciate, cele cu design modern si amenajari confortabile, situate in apropierea a numeroase facilitati.
La One United Properties ne-am concentrat dintotdeauna pe dezvoltarea unor spatii care integreaza toate aceste aspecte, asigurand un mediu de lucru sanatos pentru angajati. Acum, spatiile pe care le propunem noi devin tot mai atractive pentru companiile care vor sa ofere echipelor lor un mediu de lucru echilibrat, sanatos, cu birouri cu design contemporan si acces la experiente gastronomice sau de relaxare.
Totodata este deja extrem de popular conceptul de dezvoltare imobiliara mixta, care inglobeaza atat unitati rezidentiale, cat si birouri moderne si spatii comerciale, de relaxare, sport sau gastronomice. Strategia de a lucra in proximitatea locuintei capata tot mai multa greutate, astfel ca o dezvoltare cu functiune mixta ofera posibilitatea de a locui si lucra in cadrul aceluiasi ansamblu, avand totodata la dispozitie restaurante, parcuri, cafenele, farmacii, magazine chiar in incinta.
O alta tendinta este aceea de dezvoltare sustenabila pe verticala, in care viziunea urbanistica tine cont si de eficientizarea spatiului, de reducerea poluarii prin descurajarea traficului clasic si apelarea la mijloace alternative de transport, de economisire a timpului, pana la urma.
 
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata dezvoltarilor de cladiri de birouri, pe termen scurt, mediu si lung?
- Piata imobiliara din Romania s-a dezvoltat intr-un mod sustinut in ultimii ani, s-a profesionalizat si se maturizeaza de la zi la zi. Am propus solutii pentru provocari precum infrastructura, cum sunt dezvoltarile mixte care se bazeaza pe principiul "orasului in oras" si care permit limitarea deplasarilor pe distante lungi, intrucat pun la dispozitie toate facilitatile intr-un perimetru bine delimitat. La fel ca in alte domenii profesionale, piata imobiliara prezinta propriile sale provocari, dar acestea pot fi usor depasite daca sunt abordate cu responsabilitate si atentie la detalii. Pregatirea, elaborarea bugetului si cercetarea sunt faze cheie in implementarea unui proiect, si acordandu-le atentie si timp putem reduce potentialele riscuri neasteptate. In ansamblu, din perspectiva noastra, piata de birouri arata o mare maturitate si stabilitate.
Tocmai pentru a face fata acestor provocari, portofoliul nostru este distribuit in mai multe puncte cheie in intregul Bucuresti si se adreseaza unei game largi de chiriasi. Portofoliul comercial al One United Properties, care include One Tower, One Cotroceni Park Office Faza 1 si Faza 2, One Victoriei Plaza, impreuna cu componenta de retail, Bucur Obor si One Gallery, atinge un GLA de aproximativ 160.000 mp. Vorbim despre locatii care sunt extrem de adaptabile din punct de vedere bugetar, astfel incat fiecare client potential poate gasi ce se potriveste in portofoliul nostru.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Aceste scumpiri nu mai reprezinta o noutate, pentru ca ele au tinut agenda sectorului in ultimii 8 ani. Pana acum, cresterea preturilor de vanzare a acoperit cresterea costurilor. Noi am continuat sa investim in achizitii, deoarece consideram ca cererea este in continuare solida si suficient de capabila sa absoarba mult mai mult decat se livreaza in acest moment, atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel comercial si de birouri. Iar factorii-cheie in sustinerea preturilor sunt locatia, calitatea, comunitatile create, designul si sustenabilitatea cladirilor.
 
- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie? In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- One United Properties ramane dedicata furnizarii de spatii si facilitati de prima clasa, contribuind activ la dezvoltarea comunitatilor pe care le deserveste. Iar cifrele vorbesc de la sine: veniturile din inchirieri au inregistrat o crestere semnificativa, cu un avans de 119%, ajungand la 62,8 milioane de lei in prima jumatate a anului 2023. Aceasta crestere a fost impulsionata de veniturile din inchirieri gratie portofoliului diversificat pe care l-am mentionat anterior. Si pe masura ce One United Properties continua sa se extinda si sa se diversifice, finalizarea One Cotroceni Park 2 este asteptata sa stimuleze in continuare veniturile din inchirieri. 
Continuam si seria proiectelor de regenerare urbana prin care ne dorim sa redam Bucurestiului vechi cladiri emblematice. Acesta este cazul proiectului One Gallery, care reprezinta restaurarea fostei hale Ford din cartierul Floreasca. Suntem in faza de restaurare, este un proces mai complicat. Sunt multe resurse noi, cu o serie de inovatii, implementate pentru prima data. Termenul de livrare este 2026, dar depinde mult de felul in care va decurge evolutia lucrarilor la noua structura, cea veche fiind deja consolidata. Componenta principala din retail va deservi zona de food, iar la etajul 1 vom avea birouri, care pastreaza trasaturile cladirii istorice, dar cu echipare moderna. Sunt spatii flexibile, moderne, de care este nevoie in piata.
Vom anunta cateva tranzactii care vor aduce un grad ridicat de optimism, vor arata ca piata de birouri este matura si ca Bucurestiul este o locatie extrem de atractiva. Anul trecut am semnat cu Siemens Energy la One Cotroceni Park si in continuare discutam cu alte companii. Sper ca pana la finele anului sa anuntam cel putin o tranzactie similara. Aceste companii genereaza valoare in economie, prin angajari, prin know-how si prin atragerea unui ecosistem de furnizori, parteneri, clienti.
 
 
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si care sunt principalele caracteristici de sustenabilitate ale proiectelor pe care le dezvoltati?
- La One United Properties, noi construim dupa standarde de sustenabilitate inca de la primele dezvoltari, cand piata nu era atat de interesata de astfel de norme. Consideram ca acestea sunt repere foarte importante, ce atesta functionarea durabila si impactul minim asupra mediului, precum si sanatatea si starea de bine la locul de munca. Punem pret pe aceste aspecte si investim in astfel de certificari riguroase care sunt obtinute pe baza unor criterii stricte atat in faza de dezvoltare a cladirii, cat si in momentul in care este data in functiune. Certificari precum LEED Platinum sau WELL Health & Safety implica costuri semnificative din partea noastra, pe care insa ni le-am asumat odata cu strategia noastra de a livra cladiri verzi, sustenabile.
Toate dezvoltarile noastre au un nivel foarte ridicat de sustenabilitate, deci noile prevederi nu ne-au afectat in niciun fel. Dezvoltarile noastre rezidentiale primesc certificare Green Gomes din partea Romania Green Building Council, in vreme ce cladirile de birouri beneficiaza de cele mai riguroase certificari in materie de eficienta energetica si siguranta la locul de munca, precum LEED Platinum sau WELL Healt & Safety. 
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Provocari exista pe toate planurile: de la costurile materialelor la dobanda ridicata sau la procesul de finantare, caci bancile se feresc putin de zona de birouri. Dar ne descurcam. Exista cerere si cred ca proiectele care raspund nevoilor actuale si viitoare vor avea succes. Spre exemplu, desi perioada de tranzactionare aproape s-a dublat iar chiriasii se gandesc mult mai mult pana aleg o locatie, durata contractului este mai mare, nu am mai semnat contracte sub 7 ani.
Provocarea cea mai mare vine din pacate din zona mediului public. Mediul privat a gasit mereu solutii pentru evenimentele aparute, dar avem nevoie de sprijin si din zona publica. Bucurestiul este o destinatie atractiva, dar din pacate la fiecare investitie castigata, Capitala pierde alte 10 tranzactii, in care companiile aleg sa se duca in alta parte pentru ca pe plan local nu exista infrastructura si predictibilitate.
Cred ca putem vorbi, in continuare, de un potential mare de crestere si consolidare al pietei imobiliare de la noi, care ar putea fi accelerat de o infrastructura bine pusa la punct. De asemenea, lipsa unei viziuni globale pentru urbanism isi face si ea simtita prezenta, cred ca atat in randul specialistilor din domeniu, cat si printre locuitorii, in special, ai Bucurestiului.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Acvatot 2019
siniat
concelex
Ubitech
leviatan
EDIT-Structural
noark
theda mar
viarom
CDS
ness project
CONCEPT STRUCTURE
rigips
strabag nivel 1
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander