Proiecte industriale si logistice totalizand 500.000 mp se afla in constructie |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 09 Mai 2024 11:28 |
Companiile au inchiriat in primele 3 luni ale anului aproximativ 200.000 metri patrati de spatii logistice si industriale, cererea venind in principal de la firmele de productie, operatorii de FMCG si cei de logistica, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. Raportat la regiune, Romania a inregistrat al doilea cel mai mare volum de spatii industriale si de logistica inchiriate in primul trimestru, dupa Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale si de Est, lasand in urma Cehia, Slovacia si Ungaria.
In Cehia suprafata tranzactionata a fost de 160.000 metri patrati, in Slovacia de 107.000 metri patrati, iar in Ungaria companiile au inchiriat 109.000 metri patrati spatii industriale si de logistica.
De remarcat activitatea firmelor de productie pe piata inchirierilor de spatii logistice si industriale la acest inceput de an, ponderea spatiilor contractate de acestea in totalul volumului tranzactionat (17%) depasind pentru prima data ponderile operatorilor logistici (10%) si ai companiilor din domeniul FMCG (13%).
Harta industriala - Europa Centrala si de Sud-Est, T1 2024
Cea mai mare tranzactie incheiata in perioada analizata a fost cea realizata de compania Tenneco, in urma unui proces de tip sale & leaseback, spatiu care este detinut acum de WDP. Totodata Maravet a preinchiriat 11.000 de metri patrati in WDP Park Baia Mare, intr-o tranzactie intermediate de Cushman & Wakefield Echinox, iar Drim Daniel Distributie a contracat 10.000 metri patrati spatii de depozitare in cadrul MLP Bucharest West.
"Companiile de productie incep sa fie din ce in ce mai relevante pe piata inchirierilor de spatii industriale si de logistica, pe de o parte pe fondul fenomenului de nearshoring, dar si ca urmare a unor relocari de fabrici din Europa de Vest sau chiar din alte tari din Europa Centrala si de Sud-Est. De obicei firmele de productie prefera sa opereze in spatii proprii, insa pe fondul dinamicii obiceiurilor de consum, acestea au nevoie de o flexibilitate mai mare, pe care o pot obtine prin inchirierea spatiului. Credem ca aceasta tendinta se va accentua in perioada urmatoare, iar proiectele de infrastuctura in derulare vor deschide noi zone pentru investitii in proiecte industriale", a declarat Stefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Cererea s-a concentrat majoritar in principalele huburi logistice din Romania, respectiv jurul Bucurestiului (50% din volumul total) si Ploiesti (10%) si Timisoara (6%), interesul companiilor manifestandu-se de asemenea si pentru Iasi, Craiova, Arad si Oradea.
Din punct de vedere al activitatii de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o incetinire a investitiilor, in conditiile in care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precauta pe fondul incertitudinilor economice si au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, doar 50.000 de metri patrati de spatii noi au fost livrati in primele trei luni ale anului, fata de 100.000 metri patrati in intervalul corespunzator din 2023. Stocul spatiilor industriale si de logistica a ajuns la 7,071 milioane de metri patrati. Rata de neocupare a fost de 6,1% in Bucuresti si de 5,0% la nivel regional.
Dezvoltatorii au in constructie proiecte totalizand 500.000 de metri patrati in diverse orase din tara. Bucurestiul, Timisoara si Brasov sunt destinatiile preferate pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmeaza sa fie livrate fiind localizate in aceste hub-uri logistice, in timp ce Slatina, Arad si Sibiu vor beneficia de asemenea de spatii noi semnificative.
|